Bir mıknatısı kütle merkezinden astığımızda bir ucunun kuzeyi diğer ucunun güneyi gösterdiğini gözleriz. Kuzeyi gösteren uca mıknatısın kuzey kutbu (N), güneyi gösteren uca ise mıknatısın güney kutbu (S) denir. Mıknatısın aynı kutupları birbirini iter, zıt kutupları ise birbirini çeker.
Diğer uç ise güney kutbu olur. Kuzey kutbu mıknatısın pozitif, güney kutbu ise negatif kısmıdır.
Bunun nedeni de şerit mıknatıslara göre yuvarlak ya da nal şeklinde olan mıknatıslarda kutupların bulunmasının çok daha zor olmasındandır. Bunun içinde yapılması gerekenler belirtilmiştir. Mıknatıs kutupları artı eksi olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda da kuzey ve güney kutbu olarak da bilinmektedir.
Bu kutupların adları kuzey ve güneydir. İngilizce 'de North olarak geçen kuzey kelimesinin baş harfi N, South olarak geçen kelimenin karşılığı ise S olarak alınmış ve evrenselleştirilmiştir.
Pusula içindeki iğne de bir tür mıknatıs olduğundan mıknatısın herhangi bir kutbu pusulanın N kutbuna yaklaştırıldığında pusulanın ucu itiliyorsa, mıknatısın bilinmeyen kutbu N kutbudur. Tersine, pusulanın ucu mıknatıs tarafından çekiliyorsa mıknatısın bilinmeyen kutbu S kutbudur.
İlgili 39 soru bulundu
Mıknatısın manyetik alanı N kutbundan, S kutbuna doğrudur. Manyetik alan kuvvet çizgileri asla birbirlerini kesmezler. Manyetik alan vektörel bir büyüklük olup, harfi ile gösterilir.
Merak edilen bir konu olan mıknatıs kutupları 2 adettir. Bunlar kuzey (N) ve güney (S) olarak ifade edilir. Mıknatısın çektiği maddeler ise nikel, kobalt, demir içerikleridir. Sadece bunları çekebildiği gibi bunların oluşturduğu bir karışımı veya alaşımı da çekecektir.
Mıknatıs kutupları artı eksi olarak da adlandırılmaktadır. Artı olan uç tarafa anot ve eksi olan uç tarafa da katot adı verilebilmektedir. Bunun dışında en çok kullanılan şekli ile mıknatıs kuzey güney kutupları ile anılmaktadır. Manyetik kutuplar oluşması için iki zıt kutbun bir araya getirilmesi gerekmektedir.
Her mıknatısın “kuzey” (N) ve “güney” (S) kutbu denen iki kutbu vardır. Bu kutuplar elektrik yükleri gibi birbirleri üzerine kuvvet etki ettirirler. Başka bir deyişle aynı kutuplar birbirini iterler, zıt kutuplar birbirini çekerler.
Güney Kutbu'nda yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı iklimi egemendir.
Güney Kutbu Antarktika kıtasında yer alırken, Kuzey Kutbu Arktik Okyanusu'nun ortasında yer almaktadır. Kuzey Kutbu'nda kara yoktur, sadece kalın bir buz kütlesi vardır. Bu da Kuzey Kutbu'nda bir istasyonun yapılmasını imkânsız kılmaktadır. Kuzey Kutbu, dünyanın en kuzey noktasıdır.
Manyetik kutuplar sürekli hareket hâlindeyken, coğrafi kutuplar sabittir. Manyetik kutuplar Dünya'nın çekirdeğindeki erimiş sıvı demirin hareketine bağlıyken, coğrafi kutuplar Dünya'nın dönme ekseninin Kuzey ve Güney yarı küreden çıktığı noktalardır ve her zaman Ekvator düzlemine diktir.
Dönebilen mıknatıssal iğne, kuzeyi gösteren ucu kolay görülmesi için diğerinden farklı (örneğin kırmızı) renkte olur. İçi sıvı ile dolu olan döner kapsül ve pusula iğnesi bulunur.
Dünyanın kutup bölgeleri, Dünya'nın ayrıca soğuk bölgeleri olarak bilinen, (Kuzey ve Güney Kutupları) coğrafi kutupları çevreleyen buzul arazili toprak bölgeleridir. Bu bölgeler Arktik Okyanusu çevresi ve Güneyde bulunan Antarktika kıtasıdır.
Kutup Şiddeti: Kendisinden 1 cm uzaklıkta bulunan eş‐şiddette bir kutba 1 dyn'lik bir kuvvet uygulayan kutba “birim kutup” denir. Buna göre bir kutbun şiddeti, kendisinden 1 cm uzaklıkta bulunan bir birim kutba uyguladığı kuvvete eşittir. eden fiziksel niceliktir.
Mıknatısların kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır. Aynı kutuplar birbirini iterken zıt kutuplar birbirini çeker.
İki mıknatısın eş kutupları birbirini iterken, zıt kutupları birbirini çeker. Mıknatıslar, ferromanyetik yani bağıl manyetiklik geçirgenlikleri 1 den büyük olan maddelere etki etmektedirler.
Her mıknatısın kuzey ve güney olmak üzere iki kutbu vardır. Mıknatısın kuzey kutbu “N”, güney kutbu “S” sembolüyle ifade edilir.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
Mıknatıs manyetik alan özelliğine sahip olan ve özgül ağırlığı 2.7 gr/cm3 olan maddelere mıknatıs denir. Mıknatısın iki kutbu vardır. Bu kutuplardan biri kuzey diğeri ise güney kutbudur. Mıknatıslar genel olarak metal, nikel ve kobalt gibi maddeleri çekme özellikleri vardır.
Demir içeren kahvaltı gevreğindeki demiri mıknatıs sayesinde çekebildik. Çünkü mıknatıslar demir, nikel, kobalt gibi manyetik alandan etkilenen cisimleri çekerler. Mıknatısın kutbu ne olursa olsun demiri çeker.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Mıknatıs; demir, nikel, çelik tozu gibi tanecikleri çekmeye yarayan ve manyetik alan oluşturma özelliği bulunan cisimlerdir. Güney ve kuzey olmak üzere iki kutbu bulunan mıknatısın herhangi bir yerinden kırılmasında dahi; güney ve kuzey kutupları aynı etkiye sahip mıknatıslar tekrar elde edilebilmektedir.
Mıknatısların gücü azalmaz fakat çekim kuvvet azalması ısıya karşı duyarlı olması sebebi ile gerçekleşir. Yüksek ısıya maruz bırakılan mıknatısların her zaman güçleri azalır ve kullanılamaz durumda olur.
Mıknatıslar, at nalı şeklinde, u şeklinde ve pusula iğnesi şeklinde ve silindir halinde bulunmaktadırlar. Her bir mıknatıs bu iki kutbu bulundurmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri