Türkiye'de internet, ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yerleştirilmiş bir ücretsiz Wi-Fi noktası tabelası.
Ege Üniversitesi'nden olan bağlantı ise 1994 başlarında, 64kbit/sn. hızı ile devreye girdi. 1994 yılında da kurumlara ve firmalara İnternet hesapları verilmeye başlandı. Bu arada ilk İnternet servis sağlayıcı "tr.net" de hizmete girdi.
İlk internetin temelleri 1950'li yıllarda Amerika'da atılmaya başlandı. Daha sonra 60'lı ve 70'li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Günümüzde ki halini alması 1989 yılında son buldu. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.
Ülkemize ilk gelişi 2003 yılından itibaren kısıtlı olarak sunulmaya başlanan ve 2005 yılında herkes tarafından kullanılabilir hale gelen ADSL, şu anda tahmin edilemeyen hızlarla ve uygun fiyatlarla satışa sunuluyor.
İlk internete bağlanış tarihi 12 Nisan 1993. Anlaşılacağı üzere üniversiteler arası bağlantı 1986'da, dünya interneti ile bağlantı 1993'de kuruluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü. 12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu.
Aralık 2007:Kendi fiber omurgası üzerinden Türkiye'de ilk kez ev kullanıcılarını 100 Mbps'ye varan hızlarda hizmet veren Fiber İnternet ile tanıştırdı. Mart 2008: Kendi IP omurgasını oluşturmak üzere fiber altyapı yatırımlarına hızla devam etti. Sabancı Telekom'un altyapısını devraldı.
Türkiye'den ilk internet bağlantısı, ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı sistem salonundaki yönlendiricilerle ABD'deki NSFNet (Ulusal Bilim Vakfı Ağı) arasında 12 Nisan 1993'te kuruldu.
Mobil Web için sunulan ilk ticari erişim 1996 yılında Finlandiya'da oldu. Bu ağlar, Nokia Corporation 9000 Communicator, Sonera ve Radiolinja'dır. Web tabanlı hizmet olan ilk ticari lansman ise, Japonya'da 1999 yılında i-mode tarafından başlatıldı ve ismi NTT DoCoMo olarak kayıtlıydı.
Diğer ISS milenicom, gıbırnet, fixnet, comnet, speednet vb. gibi firmalar Türk Telekom altyapısını kullanır, Vodafone, TurkNet, Turkcell Superonline, kendi altyapısı olmadığı yerlerde duruma göre Türk Telekom veya Kablonet altyapısını kullanırlar kiralayıp çünkü bu altyapı devletindir.
Ağların birleştirilerek İnternet'in yaratılması (1973–90)
ARPANET ve İlk Adımlar (1973-1980): İnternet'in öncüsü olan ARPANET, 1973'te Amerika'da Advanced Research Projects Agency (ARPA) tarafından başlatıldı.
İnternetin en büyük şirketlerinden Google 1989'da icat edilen World Wide Web için özel bir doodle hazırladı. İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
1997'de 802.11 standartlarını oluşturan IEEE komitesine başkanlık ettiği için Vic Hayes, “Wi-Fi'nin babası” olarak anılıyor.
Gençler interneti en çok sosyal ağlara bağlanmak (yüzde 54,7) için kullanırken, haber okumak (yüzde 39,9) ve bilgi almak (yüzde 39,3) oranla onu takip ediyor. Araştırmaya katılan gençler, internette en az yüzde 6 oranla blog yazıyor ve şans oyunları oynuyorlar.
www - İlk modern internet ağı ve W3C
Bugün kullandığımız bu büyük ağın ilk modern protokolleri ve kodları İsviçre-Fransa sınırında yer alan CERN araştırma laboratuvarlarında 1989 yılında Tim Burners Lee tarafından yazıldı.
Finlandiya devleti tarafından belirlenen yasayla, internetin 'temel insan hakkı' olduğu 1 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren yasaya kabul edilmiş ve telekomünikasyon firmalarının her vatandaşa ücretsiz internet hizmeti vermekle yükümlü olduğuna karar verilmişti.
İnternet bugüne kadar üretilen ve önümüzdeki günlerde üretilecek olan bilgilerin dolaşım sistemidir.
1969'da çeşitli bilgisayar ve askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında paket anahtarlamalı bir ağ tasarlamaya başladı. Bu ağ, ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyüdü.
Dünyada Internet'in kısa tarihçesine bakılacak olursa, ilk çalışmaların (paket anahtarlamalı ağ) 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı'nda ARPANet'in kurulması ile başlamış olduğu görülür.
Verilere göre Türkiye'de sabit internet için ortalama indirme hızı Kasım 2022'de 31.88 Mbps iken, bu hız Kasım 2023'te 41.49 Mbps'ye kadar yükseldi.
İnternet kullanıcıların çoğu interneti bilgi edinmek için kullanıyor. Oranları ise %63. Google, Youtube ve Facebook dünya genelinde en çok ziyaret edilen siteler. Google'ın arama motoru pazar payı %91.4.
Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir.
Yerleşik operatörün (Türk Telekom) fiber altyapı sağladığı tüm bölgelerde bulunur.
Optik fiber 1970'lerde icat edildi. Başlangıçta, tüm olanaklarından yararlanmayan telefon iletişimi için kullanıldı. Ancak İnternet çağının gelişiyle ve optik fiberin anında veri iletimi için kullanılabileceğinin keşfedilmesiyle optik fiberin popülaritesi önemli ölçüde arttı.
7.İnternet
Bunun için Kahn ve Cerf genellikle internetin mucitleri olarak anılır. 1989 yılında bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee'nin CERN'de (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) çalışırken World Wide Web'i icat etmesiyle internet daha da gelişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri