Sözlükte “fayda vermek” anlamındaki nef' kökünden türeyen nâfi' kelimesi “fayda veren” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “dilediği mahlûka hayırlı ve faydalı şeyi veren” mânasına gelir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “nfʿa” md.; İbnü'l-Esîr, en-Nihâye, “nfʿa” md.).
Ağrı ve acı çeken birisi elini ağrıyan yerin üstüne koyup ara vermeden bu ismi 201 defa zikrederse Allah'ın izni ile ağrıdan kurtulur ve rahatlar. Maddi ve manevi bütün yokluk ve sıkıntılardan kurtulmak isteyenler bu ismi günlük olarak zikretmesi gereklidir.
En-Nafi; Allah'ın güzel isimlerinden bir tanesidir. Esma-ül Hüsna diye bilinen bu isimlerden "En-Nafi", fayda veren şeyleri yaratandır. Allah, sürekli fayda veren ve yarar sağlayan şeyleri yaratan güçtür. En-Nafi istediği kuluna fayda ve yarar sağlayandır.
Sözlükte “yukarı kaldırmak, yükseltmek, yüceltmek” anlamındaki ref' (rifâ') kökünden türeyen râfi' kelimesi “yükselten, değerini arttıran, izzetli ve şerefli kılan” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “rfʿa” md.).
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Mucib esmasının kelime anlamı, kullarının hacetlerine ve dualarına karşılık verendir. Bu esmanın değindiği anlam, Allah-u Teâlâ'nın ona yalvaran, dualar eden kullarına kayıtsız kalmadığına ve kullarının dualarına karşılık verdiğine, istek ve hacetlerini verdiğine değinir.
İlgili 18 soru bulundu
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
Ya Vedud esması "seven ve sevilmeye layık" anlamındadır. Ya Cami esması "toplayan ve bir araya getiren" demektir. Ya Mucib esması ise "duaları kabul eden" manasındadır. AYRILDIĞIN BİRİNE KAVUŞMAK İÇİN, SEVDİĞİNE KAVUŞMAK İÇİN DUA NİHAT HATİPOĞLU NE DEDİ?
En-Nâfi Ne Demek? - YouTube. En-Nâfi (Fayda veren): Dilediği mahlûka hayırlı ve faydalı şeyi veren. O, dilediğine dilediği faydayı verendir.
En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir. Ya Nur zikri ile Müslümanlar imanlarını tazeler ve şeytanın vesveselerine karşı korunurlar.
Er-Rafi, Allah'ın; yücelten, yükselten ve şeref veren olduğunu niteleyen bir esmadır. Bu bağlamda, Allah'ın dilediği insanı diğer kullarından üstün kılma özelliği vardır. O, dilediğini zengin yaparken; dilediğini de yoksulluk ile sınamaktadır. İstediğine iman ve ibadet bahşedip cennete sokmaktadır.
Ed Darr, zarar verecek şeyleri yaratan, hüsrana uğratan, dilediğini zarara uğratan anlamlarına gelmektedir. Ed-Dârr ayrıca darlığa uğratan, darlık veren, hikmeti gereği sıkıntılar, musibetler, elem ve zarar verici şeyleri yaratan da demektir. Bu bağlamda bu özelliklerin hepsi Allah'a aittir.
Nafi, Arapça kökenli bir kelimedir ve “kazanç, fayda, emek çıkarma” anlamlarına gelir. Nafi, daha çok çalışma, çaba harcama ve sonunda kazancın elde edilmesi anlamında kullanılır. Aynı zamanda çok çalışmak ve fayda sağlamak anlamında da kullanılır.
Özellikle unutkanlık için bu esmasının okunması faydalı olmaktadır. El Basıt esması rızık bolluğu için faydalıdır. El Basıt esması genişleten manasında olduğu için kişinin varlığını maddi ve manevi genişletmeye vesile olmaktadır. El Basıt ismi şerifi doğurganlığı arttırmaya vesile olan bir esmadır.
Ya Muğni esması zenginliğin kapılarını açan bir esmadır. Ya Muğni esmasının zikri 100 kere veya 1000 kere yapılmalıdır. Ya Muğni esmasını zikretmek maddi kapıların açılmasının yanında manevi kapıları da açmaya vesile olmaktadır.
“Yaymak, genişletmek, uzatmak” anlamındaki bast kökünden sıfat kuruluşunda bir isim olup Allah'a nisbet edildiğinde “rızkı genişleten, lutuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlerine yayan” mânalarına gelir.
Er-Raûf isminin anlamı aşağıda sizlere açıklanmıştır. - Kullarına acıyan ve şefkat ile muamele edendir. - Rahmet ve merhametin en üst seviyesinde olandır. - Merhametinden dolayı kullarının kusurlarını örten ve günahlarını bağışlayandır.
Özellikle kadınlar, canlılik ve güzelliklerini korumak için bu duayı okurlar: Bismillahirrahmanirrahim, Allahümmec alni ve nuru Yusuf'a ala vechi femen reani yuhibbuni mehabbeten. Anlamı: Allah'ım, yüzümde Hz. Yusuf a.s nuru ışığı olsun.
Kişinin zinde kalmasını sağlar. Namaz sonrasın 68 defa "ya muhyi" diye zikir çeken kullara Allah, önlerini açar sağlık verir, başarıları önlerine sunar. Sabah namazı ardından zikredilmesi de özellikle tavsiye edilmektedir. Ya Muhyi Kur'an-ı Kerim'de adı en çok geçen esmalardan biridir.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
Yararlı, faydalı
Nafi isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 39.962 kişiden birinin ismi Nafi.
El-Vedud esmasının zikrine her gün devam eden kimse etrafında pek sevilen bir kişi olur. El-Vedud zikrini Ya Vedud Celle Celaluhü diyerek bir yemeğe okursa o yemekten yiyen hanımı ile birlikte aralarındaki sevgi artar ve güçlenir.
El Vedud zikrine devam eden kişilerin kalbi nurlanır ve iç huzura kavuşur. Her gün “Ya Vedud Celle Celalühü” tesbihi yapan kişi borçluysa borçlarından, yoksulsa da bu yoksulluktan kurtulur.
El Vedud, Esmaül Hüsna'da yer alan Allah'ın (C.C) 99 isminden bir tanesidir. Ya Vedud veya El- Vedud ismi sevilen ve seven anlamına gelir. Kur'an-ı Kerim'de bazı ayetlerde bu isim yer almaktadır. Bazı âlimlerin söylediğine göre Ya Vedud ismi insanların sevgisini, muhabbetini ve duasını kazanmak için okunur.
70 KERE OKUNAN DİLEK DUASI
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
el-Mücîb (الْمُجِيبُ) : Dua ve dilekleri kabul eden. el-Vâsi` (الْوَاسِعُ) : İlmi, rahmeti ve kudreti her şeyi kuşatan. el-Hakîm (الْحَكِيمُ) : Her işi, emri ve yasağı yerli yerinde olan. el-Vedûd (الْوَدُودُ) : Müminleri seven ve onlar tarafından da sevilen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri