Dünya'da 4 yaprak jelatin üreticisinden biri, Türkiye'de helal ve koşer belgelerine sahip tek üretici olan Gelner firması yenilebilir sığır jelatini, yaprak jelatin ile toz jelatin üretiyor. Türkiye'de yaprak jelatin üreten tek firma olan Gelner Balıkesir'de faaliyet gösteriyor.
Büyük oranda domuzdan üretilen jelatin ithalatı için Türkiye her yıl yaklaşık 35 milyon dolar harcama yapıyor. Bu durum Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) verilerine göre yaklaşık 5 bin ton jelatin ithalatı demek oluyor.
Dünya genelinde üretilen jelatinlerin neredeyse %60'ı domuzdan elde edilmektedir. Kalan pay ise sığıra verilmiştir. Türkiye'de kullanılan jelatinler ise son güncel bilgilere göre Pakistan'dan alınmaktadır. A tipi jelatin, domuz ve sığır postlarından asidik işlem uygulanarak alınmaktadır.
Jelatin, kollajenin geri dönüşsüz olarak hidrolize edilmesiyle oluşturulur. Jelatin başta domuz ve sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir.
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Ürünlerimiz domuz yağı ve domuzdan elde edilmiş hiçbir ürünü, ham maddeyi içermez.
Bu kelimenin doğru kullanımı jelatin şeklinde olmalıdır.
Jelatin, kollajen olarak da bilinen hayvansal kaynaklı yapısal bir proteindir. Renksiz ve kokusuzdur.
Türkiye'de, Antalya'da 2 adet ve İzmir'de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet kayıtlı domuz çiftliği bulunuyor.
Solgar Ester C 1000 mg kuşburnu ekstresi, rutin ve aserol ekstresi ile desteklenmektedir.Doğal bir içeriğe sahiptir. Kapsüllerin üretiminde domuz katkısı bulunmamaktadır.
Almanya başta olmak üzere, Türk ve müslüman nüfusunun çok olduğu Avrupa ülkelerinde satışa sunulan Helal Haribo ürünleri, Haribo Türkiye üretimi olup, sadece helal sığır jelatini kullanılmaktadır.
Şayet sığırdan elde edilen jelatin kullanılıyorsa kullanmakta her hangi bir sakınca yoktur. Domuzdan elde edilen jelatin kullanılmışsa bu yiyecek ve içeceklerin kullanılması caiz olmaz. Jelatin maddesi, yenmesi helal olan hayvanlardan alındığında tabii ki, kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Gıda sektörü başta olmak üzere ilaç, kozmetik ve diş sektörü gibi alanlarda da kullanılan agar tozu bitkisel ve helal bir maddedir.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda”DOMUZ var.
Dr.Oetker Toz Jelatin 6 G - Migros.
Vücudun neredeyse her yerinde bulunur; fakat ne fazla cilt, kemik, tendon ve bağlarda bulunur.
Helal bir hayvan olması durumunda kesimlerin İslami usullerde olup olmadığının izlenilebilir olmaması nedeniyle güvenilir bir jelatin mevcut değildir. Bu nedenle jelatin içeren ürünlerin Müslüman tarafından tüketilmesi caiz olmayacaktır.
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
Hayır, Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir hammadde kullanılmamaktadır. Tüm hammaddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz.
Dr. Oetker ürünlerinde sığır ve bitkisel olmak üzere iki çeşit jelatin kulanılmaktadır. Sığır jelatinin tedarikçisinden edinilmiş helal sertifikası mevcuttur.
Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir . Lokumun en önemli kalite özelliği olan doku, yüzey parlaklığı ve saydamlığı jelatinizasyon olayının tam olarak oluşması ile sağlanmaktadır .
”Yoğurtlara kıvam arttırmak ve su tutması için jelatin katılmaktadır. Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde ediliyor. Normalde 2 litre sütten, 1 kilo yoğurt elde edilirken, jelatin katıldığında, 1 litre sütten 1 kilo yoğurt elde edilebiliyor.
Domuz jelatini, kolajen hammaddelerinin (domuz derisi) asidik bir şekilde kısmi hidrolizi ile elde edilen saflaştırılmış bir protein ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri