Türkiye'de şiddete maruz kalan kadınların gidebileceği 145 kadın sığınma evi var. Bu sığınma evlerinin kapasiteleri ise 3 bin 482.
Türkiye'de toplam 145 sığınma evi bulunuyor. Bu evlerin toplam kapasitesi 3 bin 482.
Türkiye'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları'na bağlı toplam 143 kadın sığınmaevi bulunmaktadır.
İstanbul'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ve yerel yönetimlere bağlı 19 kadın sığınma evi bulunuyor.
Kadın sığınma evlerinde düzenin sağlanabilmesi için kurumda kalan kadınların kendisine verilen temizlik, mutfak ve diğer işleri yerine getirmesi gerekir. Kadın sığınma evlerine ziyaretçi kabul edilemez. Yetkililer izin vermedikleri sürece sığınma evinden çıkılması yasaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Konukevinde kalma süresi, kadının ilk kabul birimine kabul tarihinden itibaren altı aydır. Kalış süresi, kadınların güçlenme süreci değerlendirilerek gerekli hallerde uzatılır. Uzatma süresi, sosyal çalışmacı ile çocuğu var ise çocuk gelişimcinin görüşü alınarak, değerlendirme komisyonu tarafından belirlenir.
Türkiye'de kadın sığınma evlerinde en fazla kalma süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında kadınların kendi ayakları üzerinde kalması sağlanır. Destek alan kadınlar sığınma evlerinden ayrılacak düzeye getirilir ve kadınlara dışarıdan da destekler verilir.
Türkiye'de şiddete maruz kalan kadınların gidebileceği 145 kadın sığınma evi var. Ancak bazı kadınlar, sığınma evlerindeki katı kurallardan rahatsız. Örneğin sığınma evlerinde cep telefonu kullanmak yasak, dışarı da izinle çıkılabiliyor.
Ancak temelde şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan kadınların kadın sığınma evlerine başvurmaları mümkündür. Bununla birlikte kadın sığınma evine başvuracak olan bir bireyin 18 yaşında ya da daha büyük olması gerekir. Eşinden ya da herhangi birinden şiddet gören kadınların bu kurumlara başvurmaları uygun bulunur.
Resmi kanalllardan bulunduğunuz yerdeki aile ve sosyal politikalar bakanlığının ilgili birimine , belediyelere (şayet belediyenin sığınmaevi varsa) dilekçeyle başvurarak ilgili şahsın sığınmaevinde kalıp kalmadığı sorulabileceği gibi, kolluğa kayıp ihbarı yapılarak da sorgulama yapılabilir.
Kadın sığınma evi, 18 yaş ve üstü şiddetten etkilenmiş kadınlar için barınma, sığınma ve güvenli bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bu nedenle evin adresi gizlidir. Şiddetten etkilenen kadınlar çocukları ile birlikte alınabilir. 14 yaş ve üstü çocuklar için sadece bir yaş sınırı vardır, aksi kabul edilemez.
Kadına şiddetin yoğun olarak tartışıldığı Türkiye'de erkekler için de İzmir ve İstanbul'da 2 sığınma evi bulunuyor.
Sığınmaevleri yalnızca barınma, yemek ve sağlık gibi temel ihtiyaçların karşılanması ötesinde, kadınların sığınmaevi sonrası hayatlarına hazırlandıkları, kendi ayakları üzerinde duracak güçlerini fark ettikleri yerlerdir. Ayrıca ihtiyaç halinde temizlik ve hijyen sunumları da gerçekleştirilmektedir.
Ankara'da 4'ü belediyenin 4'ü Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ait toplamda 8 sığınma evi bulunmaktadır. 6 milyon insanın yaşadığı bu kentte kadın ve çocuk nüfusuna baktığımızda ve dahası Türkiye'de aile içi şiddet oranını dikkate alırsak elbette yeterli değil.
* Eylül 2016 itibarıyla Türkiye'de 49 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) bulunuyor (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Erzurum, Bingöl, Muş, Kilis, Elazığ, Sakarya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Isparta, Aksaray, Kars, ...
“Sığınak” kavramı toplumdaki sistematik erkek şiddetini deşifre ettiği için siyasetçiler ve yönetim kademesindeki kişiler, bu kavramı tercih etmeyip sığınakları “Kadın Konukevi” veya “Kadın Sığınma Evi” olarak adlandırıyorlar.
Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocukları hiçbir ayrım yapılmadan sığınmaevine kabul edilir.
Türkiye'de sığınmacılara, mültecilere ve vatansız kişilere yönelik bütün evlilik usulleri için geçerli kanun Türk kanunlarıdır. Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir.
Türkiye'nin 3'üncü büyük kenti olan İzmir'de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte toplamda 31 belediye bulunuyor. 31 belediyenin bulunduğu kentte sadece 12 Kadın Danışma Merkezi, 5 tane de aktif Kadın Sığınma Evi mevcut.
ALO 183 Hattını ve aşağıda listesi verilmiş Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerini (ŞÖNİM) arayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca güvenlik kaygınızın olduğu acil durumlarda en yakın karakola giderek kadın konukevine yerleştirilmek istediğinizi talep edebilirsiniz.
Belediyelere bağlı kadın danışma merkezleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı merkezler hakkında bilgi edinmek için ilinizde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurabilir, Alo 183 Sosyal Destek Hattı'nı arayabilirsiniz.
Kadın sığınma evleri/korunma evleri; fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalmış tüm kadınlara açıktır. Dayak, hakaret ve tehdide maruz kalmış olmanız, tecavüze uğramış olmanız veya paraya erişim hakkınızın elinizden alınmış olması arasında hiçbir ayrım yapılmaz.
Başta kadınlara yönelik tüm ayrımcılık ve şiddet çeşitlerinin bitmesini hedefleyen, sığınaksız bir dünya için çalışan bir kadın derneğidir.
Erkek Konukevi hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların Erkek Konukevine şahsen, yazılı olarak başvuru yapmaları gerekir. Ayrıca diğer kamu kurumları ile yerel yönetimlerin yönlendirmeleri ve basında çıkan haberler de ihbar olarak değerlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri