İlk olarak 20 ilde 69'u kadın 9 bin 433 Bekçi alımı yapıldı. Halen 69'u kadın olmak üzere 28 bin 773 Mıntıka Bekçisi ülke genelinde görev yapmaktadır.
1966 yılından beri Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan çarşı ve mahalle bekçileri 1995-2016 yılları arasında istihdam edilmemesine rağmen yeniden başlayan alımlarla, Türkiye'de 69 kadın 28.230 mahalle bekçisi vardır.
Bekçiler, İç İşleri Bakanlığı'na bağlı memur statüsündedir. Ancak bekçi unvanı aynı zamanda özel sektörde çalışan güvenlik personelini de ifade etmektedir. Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında hem kamu hem de özel sektör çalışanı bekçi/güvenlik personeli mesleğine dair detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Sonuç olarak; Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu, Emniyet Teşkilatı Kanunu, Polis Vazife Ve Selahiyet Kanunu ve başka hiç bir kanunda kimlerin çarşı ve mahalle bekçilerinin amiri olduğuna dair kesin ve açık bir kanuni düzenleme olmadığından, çarşı ve mahalle bekçilerinin mesleki olarak hiyerarşik amiri yoktur.
MADDE 4 – 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde "YH - Yardımcı Hizmetler Sınıfı" olarak yer alan "Çarşı ve Mahalle Bekçisi" unvanlı kadroların sınıfı "EMH - Emniyet Hizmetleri Sınıfı" olarak ...
İlgili 28 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Bekçi maaş beklentisi aylık ortalama 18.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 17.500 TL ile 20.700 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Bekçi maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 23.400 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Gece Bekçisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.000 TL maaş alıyor. Gece Bekçisi, 2024 yılında en düşük 19.300 TL alırken, en yüksek 42.800 TL maaş alıyor.
Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçilerin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanların 30 gün yıllık izin hakkı vardır.
Ancak bu amaçla kişinin üstündeki elbisenin çıkarılması veya aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölgelerinin açılması istenemez. ' şeklinde değişiklik yapılarak, bekçilere de kaba üst araması yetkisi verilmiştir.
18 Haziran 2020 tarihli 7245 sayılı kanun ile birlikte Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Kanunu olarak düzenlenip günümüz koşullarına uyarlandı. İlk olarak 20 ilde 69'u kadın 9 bin 433 Bekçi alımı yapıldı. Halen 69'u kadın olmak üzere 28 bin 773 Mıntıka Bekçisi ülke genelinde görev yapmaktadır.
772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'na göre bekçilerin, polis memurlarının yetkilerine benzer geniş yetkileri var. Buna göre bekçiler, 'genel kolluk kuvvetlerinin derhal müdahalesine imkân bulunmayan acele ve zaruri hallerde' silah taşımak gibi polis memurlarıyla aynı görev ve yetkilere sahip.
Bekçiler silah, kelepçe, gaz spreyi, cop, çok kullanımlı çakı, el feneri, düdük taşıyabilecek. Bekçiler, öğrenci yurtlarında, eğitim kurumlarında, siyasi partilerin toplantılarında silah taşıyamayacak.
MADDE 14. — Çarşı ve mahalle bekçileri adayları ile 15 yıla kadar hizmeti olan bekçile rin 20, 15 yıldan fazla hizmeti olanlann 30 gün yıllık izin hakkı vardır. Bu izin tayinlerindeki usule göre verilir. Emniyet Teşkilâtı Kanununun 61 nci maddesine göre bekçi ve bekçi adaylarına haftada birgün dinlenme izni verilir.
Emniyet ve Jandarma hiyerarşisine göre amirler bekçilerin amiri sayılır...
Tüm mülakatlardan başarıyla geçen ve bekçi olmaya hak kazanan adaylar, kadrolu olarak görevlerine başlamaktadır.
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapacak olan bekçiler için 2018 yılında 7 bin kişi alınacak.
Bekçiler tarafından gerçekleştirilen fiziksel müdahale, yani bekçilerin bireye vurması ise açık bir şekilde hukuka aykırıdır.
Mahkeme yasada olmadığından dolayı kimlik sorma yetkisi yok diye bekçilerin soramayacağını, sorduğu takdirde 'haksız fiil' olarak değerlendirilmiş. Yönetmeliğin 16. maddesinde 'bekçiler kişilerin hüviyetlerini kimliklerini sorabilir' diyor. Yönetmelik acele ve zaruri hallerde yakalama yetkisi vermiş.
Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Polis ve jandarma personeline "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" tanzim etme görevi verildiği anımsatılan açıklamada, bunun dışında çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişinin yetkilendirilmediği bildirildi.
BEKÇİ ÇALIŞMA SAATLERİ
Mevzuata görei Çarşı ve Mahalle Bekçileri genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar vazife görürler. Bu saatlerin tespiti; Bekçi teşkilatının meslek âmirlerinin mütalaası alınarak mülkiye âmirlerince ikişer aylık olarak yapılır.
berke_17. Adı üstünde bekçi, sokakların güvenini sağlayacak, olay olmasını engelleyecek. Bekçiye her cezayı yazma yetkisi verilirse diğer tüm polis memurları işten atılsın sadece bekçiler kalsın ne de olsa her cezayı yazabiliyorlar.
Bekçi adayları 45 günlük süreyle güvenlik personeli eğitimi alırlar.
Kır bekçileri biçilmiş veya biçilmemiş, koparılmış ya da koparılmamış çeşitli mahsullerin bulunduğu arazideki hububat, nebat, bitki vs. yığın ve demetlerinin çalınma ve yakılmalarına karşı tedbir alacaklardı.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Polis Memuru maaşı aylık ortalama 48.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Polis Memuru maaşı 38.800 TL iken, en yüksek ise 100.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
İmam maaşları 2024 Ocak ayıyla birlikte ortalama olarak, en düşük imam maaşı 30.000 TL, en yüksek imam maaşı ise 42.000 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri