Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500'ü aşmakta olup, Türkiye' de ise bu sayı 500' ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'sini gerçekleşmiştir.
Elma dünyanın hemen hemen her ülkesinde yetiştirilir. Dünyadaki elma üretiminin en fazla olduğu ülke Çin, ikinci ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'dir. Üçüncü sırayı ise Türkiye alır. İtalya, Polonya, Fransa ve Hindistan gibi ülkeler elma yetiştiriciliğinde listenin devamında bulunurlar.
Conversation. Dünyada 6500 - 7500 çeşit elma var. Anavatanı Güney Kafkasya. Amerika'da 2500 çeşidi var ve 100 çeşidi ticari olarak işlevsel.
Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
İlgili 40 soru bulundu
Konya'da Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerinden biri olduğu belirtilen 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi uçsuz bucaksız görünümüyle izleyenleri adeta büyülüyor. Konya'nın Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır. Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
2020/21 sezonunda dünya sıralamasında Türkiye elma üretiminde 4. sırada, ihracatta ise 8. sırada yer almaktadır.
Elma bir sonbahar meyvesidir.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum. Özel koşullarda bazı meyve ve sebzelerin gen yapısında oluşan değişiklikler sonucu beyaz renkli ürünler elde edilebilir.
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor.
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
Ağacın türünün yanında tohumdan yetiştirilip yetiştirilmediği de elmanın yetişme süresini etkiler. Tüm bu faktörlere bağlı olarak elma ağaçları genel olarak iki ila on yıllık bir sürede meyve verir (4).
Yatırımın İlk Yıllarında Geriye Dönüş Bodur elma fidanları yatırımın üçüncü yılında verim vermeye başlarlar. Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
"elma" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 5 sonuç apple i. pome i. malic s.
Türkiye'de yetiştirilen her 4 elmadan 1 tanesi elmanın başkenti olarak bilinen Isparta'da, Isparta'da yetiştirilen her 3 elmadan 1 tanesi ise Eğirdir'de üretilmektedir.
elma - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aynı anlama gelen alma sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe almıla sözcüğü ile eş kökenlidir.
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500'ü aşmakta olup, Türkiye' de ise bu sayı 500' ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Golden delicious elması, kışlık elma çeşididir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir.
Karadeniz ve Marmara Bölgesi gibi nemli bölgelerde yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri