Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Kuş (Manyas), Ulubat (Apolyont), Hazar, Çıldır, Tortum ve Sera gölleri bu şekildedir. Buna karşılık bazı göllerimizin dışa akışı yoktur. Kapalı havza tabanlarında yer alan bu göllere örnek olarak Van gölü, Tuzgölü, Beyşehir gölü, Burdur gölü, Acıgöl, Akşehir gölü, Eber gölü ve Seyfe gölü gösterilebilir.
Göller Yöresi; Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Antalya, Konya, Denizli topraklarına yayılır. Göller yöresinin sınırlarını; doğuda Beyşehir Gölü, batıda Salda gölü ve Acıgöl, kuzey Eber Gölü, güneyden Köprülü ve Güllük Geçitleri oluşturur.
Göller, yer altı ve yer üstü sularıyla beslenir ve acı, tatlı, sodalı ve tuzlu olabilir.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür. Kuzey-güney uzunluğu 50 km olan, doğu-batı genişliği ise 3 ila 15 km arasında değişen Eğirdir Gölü, takriben 3.309 km2 lik bir havzanın sularını toplamaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ülkemizde tespit edilen 320 adet doğal göl bulunmaktadır. Bu göllerin bir kısmı mevsimsel nitelikte olup kış yağışları ile dolmakta olup yazın yağış olmamasından dolayı ise kurumaktadır.
Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür.
10-Hiç doğal göl olmayan bölgemiz hangisidir? -Güney Doğu Anadolu Bölgesi dir.
Hamurpet (Akdoğan) Gölü - Muş
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır. Beyşehir Gölü, irili ufaklı 33 adadan oluşmakta. Milli park bitki ve hayvan çeşitliğiyle dikkat çekmekte olup Orta Anadolu'nun en önemli çekim merkezlerinden birisidir..
İlde küçük fakat önemli üç göl vardır. Bunların üçü de Avrupa yakasındadır.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Beyşehir Gölü, Göller Yöresi'inde, Konya ve Isparta illeri topraklarında bulunan, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü, en büyük tatlı su gölü.
var.Tuzcu.Mancı. Almancı. Das glaube ich dir!
Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür.
Salda, Millet Bahçesi projesinden çekilen sularına; Mars'taki Jezero Krateri'ne olan benzerliğinden, varlığını tehdit eder hâle gelen turizme kadar çok boyutlu bir tartışmanın öznesi. Bu benzersiz gölün hikayesini kamu görevlileri, bilim insanları ve yerel halktan +90 farkıyla dinle.
Volga, Ural, Terek ve Kura Nehirleri Hazar Denizi'ni besleyen önemli bir kaynaklardır. Dünyanın en büyük ikinci gölü olan göl 82 bin küsur kilometre kare alana sahiptir ve derinliği de 406 metredir. Hazar Gölü tatlı su gölü olmadığı için Superior Gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak birinci sırada yer alır.
Konum. Batı Türkistan'da Özbekistan ile Kazakistan arasındaki gölün büyük kısmı Özbekistan'a dahildir. Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüdür. Yüzölçümü 64.500 kilometrekare ile 68.700 kilometrekare arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri