Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Uber'in Türkiye'de hizmetine devam kararı aldı. 2014-19 arası hizmet veren UberXL ve UberTaksi ürünlerine ilişkin yapılan yargılama, UberTaksi'nin hukuka uygun bulunması ile sonuçlandı. Uber, UberTaksi ile Türkiye'de hizmet vermeye devam edecek.
Böylelikle Yargıtay, Uber'in Türkiye'deki Taksi hizmetinin devamı için son kararı vermiş oldu. Uber, Türkiye'de faaliyete 2014 yılında başlamış ve kısa sürede hem İstanbullular hem de turistler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanmıştır.
18 Ocak 2021 tarihinde İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, Uber'in erişim engelini kaldıran mahkeme kararının iptali için Yargıtay'a başvurdu. 10 Mart 2021 tarihinde Ankara'da kullanıma sunuldu. 1 Temmuz 2021 tarihinde İzmir'de kullanıma sunuldu.
Türkiye'de Uber'e uygulanan erişim engeli İstinaf Mahkemesi'nin kararı ile kaldırıldı.
"Uber, Türkiye'de faaliyete 2014'te başlamış ve kısa sürede hem İstanbullular hem de turistler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanmıştır. Şu anda Türkiye'de toplam 9 şehirde Uber taksi hizmeti ile faaliyet göstermektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Uber'in Türkiye'de hizmetine devam kararı aldı. 2014-19 arası hizmet veren UberXL ve UberTaksi ürünlerine ilişkin yapılan yargılama, UberTaksi'nin hukuka uygun bulunması ile sonuçlandı. Uber, UberTaksi ile Türkiye'de hizmet vermeye devam edecek.
Bölge Adliye Mahkemesi 11.12.2020 tarihinde Uber'in istinaf taleplerini kısmen kabul ederek Uber'e Türkiye'de uygulanan erişim engelini kaldırmış ve taksi hizmetinin kullanıma açılması kararını verdi.
Yargıtay 23 Ocak 2023 tarihinde verdiği kararla Uber'in lehine olan söz konusu kararı onadı. Uber uygulamasına veya Uber Taksi hizmetine herhangi bir engelleme getirmeyen kararın gerekçesi dün açıklandı. Buna göre, Türkiye'de 6 milyon kullanıcının hizmet aldığı Uber, ülkemizde taksi uygulamasıyla yola devam edecek.
Türkiye'de haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle 2019'da Uber'in faaliyetleri durdurulmuştu.
Nitekim 2021 yılının Ocak ayında Uber'e Türkiye'de uygulanan erişim engeli üst mahkeme kararı ile kaldırıldı. Böylece Uber için yeni dönem başladı ve taksilerle hizmet sunmasına izin verildi.
Uber'in Türkiye organizasyonunun kurucusundan yeni girişim: GelGit [Röportaj] Uber'in Türkiye organizasyonunu kuran Austin Kim, yeni ve bu kez baştan sona yerli bir araç çağırma uygulamasıyla karşımızda.
Uygulama komisyonlarından şikayet eden taksi şoförleri, Bitaksi ve Uber'in komisyonlarının yolculuk başına yüzde 7 iken yüzde 11'e çıktığını belirtiyor.
BiTaksi hangi şehirlerde kullanılabilir? Şimdilik İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Muğla, Adana, Mersin, Samsun, Kayseri, Şanlıurfa, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere 17 şehirde hizmet veriyoruz. Diğer şehirlerde de kullanabilmen için çalışıyoruz.
Uber uygulamanızdan varış noktanızı kolayca değiştirebilirsiniz. Varış noktanızı değiştirdiğinizde, yolculuğunuzun ücretlendirmesi değişebilir. Köprü ve otoban ücretleri nedir? Bunlar köprü, otoban gibi yol geçiş ücretleri olan yolculuklara uygulanan ek tutarlardır.
Başka bir yere mi gidiyorsunuz? Uber'in kullanıldığı tüm şehirleri görün.
Uber'in yasak olduğu tek ülkenin Türkiye olmadığına dikkat çeken Şahbaz, "Yunanistan'da, İtalya'da, İsrail'de de yasak.
Mahkeme, Uber uygulaması ve Uber.com'a erişimin engellenmesine karar verdi. Bir zamanlar büyük tartışma konusu olan UBER davasında karar çıktı. İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi.
Uber'in sistemine dahil olan lüks taksilerin fiyatı hesaplaması da sarı taksilere göre yüzde 40 oranında fazla çıkıyor. Açılış ücreti 11.90 TL olan siyah taksilerin kilometre başına ücreti 7.65 TL. Siyah taksilerde miminum ücret ise 34 lira.
2020'nin aralık sonunda ise İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi'nin kararına göre sadece sarı taksilerle çalışmak suretiyle Uber'e getirilen erişim engeli kaldırıldı. Ancak tüm bu lobi faaliyetleri içinde şirket, 2014 ile 2019 arasında yasal statü kazanmadan Türkiye'de faaliyet göstererek büyümüş oldu.
Ülkemizde iki ürünle servis veren Uber ile taksi ve UberXL çağırmak mümkün. Uber'in sunduğu taksi çağırma hizmeti yasal düzende belirlenen ücretler olan açılış ücreti 3,45 TL, ve kilometre başına ise 2,10 kuruş şeklinde.
Kendi koşullarınıza uygun şekilde para kazanın
Sürücü ortağı olduğunuzda ne kadar fazla yolculuk tamamlarsanız, o kadar fazla para kazanırsınız. Yolculuk taleplerinin normalin üzerinde olduğu durumlarda daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.
Uber şoförü olmak isteyen kullanıcıların bazı gereksinimleri karşılaması gerekiyor. Bunların 21 yaşından büyük olmak, adli sicil kaydının temiz olması ve araç ruhsatı dahil birçok belgeyi bünyesinde barındırması isteniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri