Kaplan köpek balıklarının ülkemiz karasularında herhangi bir kaydı olmadığını ama Türkiye karasularında görülme olasılığının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayas, “Geçmişte Akdeniz'in bazı ülkelerinde gözlemlendi. Bu türün daha çok Orta ve Batı Akdeniz'de kayıtları varken Doğu Akdeniz'de herhangi bir kaydı bulunmuyor.
Büyük beyaz köpek balığının kuzeni olan, Doğu Pasifik dışında dünyanın bütün okyanuslardaki ılık sularda yaşayan bu tür, sıklıkla kıyıya yakın alanlarda, kum yüzeyinde görülebilmektedir.
Akdeniz'de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara'da 15, Karadeniz'de 10'dan az köpek balığı türü var. 1980'lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara'ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz.
Sapan köpekbalığı (Alopiidae ailesi): Ege ve Akdeniz'de görülür. Büyük beyaz köpekbalığı (Carcharodon carcharias): Akdeniz'de görülebilir. Küt burunlu camgöz (Dalatias licha) ve Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato): Marmara'dan Akdeniz'e kadar görülür.
Akdeniz'de 77 tür kıkırdaklı balık bulunur; bunların 43 türü köpekbalıkları, 33 türü vatozlar ve tek bir tür çimera olarak bilinirler.
İlgili 41 soru bulundu
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
Bundan dolayı bu arada büyük- beyaz köpekbalığının soylarının ülkemiz kıyılarında tü- kendiği ya da artık kıyılarımıza uğramadığı sanılıyordu. Ancak büyükbeyaz köpekbalıkları 1991, 1996, 1998, 1999 yılında yeniden yakalandı ve kayıtları tutuldu.
Çok sayıda vatandaş, köpek balığının İzmir Körfezi'nde Karşıyaka sahiline gelmesini şaşkınlık içinde karşıladı. Oldukça büyük olduğu gözlenen köpek balığı kıyıya çok yakın bir mesafeye kadar geldikten sonra bir süre gezindi ve daha sonra gözden kayboldu.
Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
En önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya Kemer'de, kıyıya yaklaşan bir tür denizde yüzenleri telaşlandırdı. Yüzgeçleri su yüzeyinde görülen türü köpek balığı sanan sahildekiler, taşla uzaklaştırmaya çalıştı. Bu görüntüler de sosyal medyada hızla yayıldı.
Bilimsel adı Carcharhinus leucas olan Boğa Köpek Balığı, 4 metreyi bulabilen boyu ve inanılmaz keskin dişleriyle insanlar için tehlikeli olabilen bir tür.
Kaplan köpek balığı en büyük ve en tehlikeli türlerden biri. Denizde yüzen ya da sörf yapan insanlara yönelik köpek balığı saldırılarının çoğu bu türe ait. Kaplan köpek balıkları önüne çıkan her şeyi yiyor: Kaplumbağa, kuş, balıklar (buna köpek balıkları da dahil).
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Alışılagelmiş Akdeniz köpekbalıklarının yanı sıra Fransız sularında kum kaplanı köpekbalığı, büyük beyaz köpekbalığı ve basking köpekbalığı gibi gerçekten büyük türler de yaşamaktadır. Ayrıca siyah uçlu köpekbalığı ve küçük dişli kum kaplanı köpekbalığı gibi ilginç türler de bulunmaktadır.
Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında olta ile sinarit ve mercan avına çıkan sportif balıkçı Serhat Şahbaz ve arkadaşlarının oltasına nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşı olduğu için kırmızı listede yer alan 'Keler' cinsi köpek balığı takıldı.
Bodrum'un Gündoğan sahilindeki balıkçılar ve vatandaşlar, yavru bir köpekbalığı gördü. Sonrasında, açık denizlerde ve okyanuslarda yaşayan camgöz cinsi köpek balığı için kurtarma operasyonu başladı.
Marmara Denizi'ne açılan balıkçının ağlarına camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Altıntaş Mahallesi'nden denize açılan balıkçı Cevat Şen'e ait teknenin ağlarına yaklaşık 3 metre boyunda camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Tekneye alınarak kıyıya getirilen balığa, çevredekiler ilgi gösterdi.
Şurada Paylaş! Köpek balığı görürseniz hemen ve sakince sudan çıkın. Küçük bir köpek balığını bile kışkırtmayın veya taciz etmeyin. Balıklar veya kaplumbağalar düzensiz davranmaya başlarsa suyu terk edin.
İstanbul Boğazı'nda hamsi sürülerinin peşine takılarak gelen 3 köpekbalığı yakalandı. Mumyalanacak köpek balıkları, müzede sergilenecek. Balıkçı Kenan Balcı, köpek balıklarının hamsi avcısı olduğunu belirterek, ''Son günlerde Marmara'da inanılmaz ölçüde hamsi bolluğu yaşanıyor.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Boğa köpekbalığı, tatlı suya (akarsu göl) girebilen az sayıdaki köpek balıklarından biridir. Peru'nun Lquitos bölgesinde bir boğa köpekbalığının Amazon Nehri'nin akıntısının tersi yönde 4000 km içeride görüldüğü biliniyor.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Trackingsharks.com'a göre bu yıl 17 Temmuz itibariyle dünya genelinde yedisi ölümle sonuçlanan 38 'sebepsiz' köpekbalığı saldırısı meydana geldi. Florida Doğa Tarihi Müzesi'nin Uluslararası Köpekbalığı Saldırı Dosyası'nın (ISAF) son yıllık raporuna göre, 2022'de beşi ölümle sonuçlanan 57 kışkırtılmamış saldırı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri