Besin değeri yüksek olan fındık, küçük sert kabuklu bir meyve tohumudur. Fındık ılıman iklimlerde yetişir ve doymamış yağ içerir. Bu durum fındığın yağ içeriğinin yüksek olduğunun göstergesidir. Vitamin, protein, amino asitler açısından da zengin olan fındık B2 vitamini, folik asit ve lif kaynağı olarak bilinir.
Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine.
Fındık Besin Değeri
Bir avuç çiğ fındık (24 g) besin değeri tablosu şu şekildedir: Karbonhidrat: 4.01 g. Protein: 3.59 g. Yağ: 14. 58 g.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Fındığın yağ ve kalori içeriği yüksek olduğu için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. İşte, detaylar. Türkiye genelinde daha çok Karadeniz Bölgesinde üretilen fındık aynı zamanda soğuk ve nemli iklimlerde yetişir. Bunun yanı sıra yaklaşık 100 gram fındık içerisinde yüzde 567 yağ bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Fındık yağı
Bütün yağlar arasında en hafifidir. Kalsiyum, A ve E vitamininden zengindir. B grubu vitaminler için önemli bir kaynaktır. B1, B2 ve özellikle B6 vitamini fındık yağında bol miktarda bulunur.
Kalsiyum açısından zengin olan fındık yağı kas ve iskelet sisteminin sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Fındık yağı, kemik yapısında önemli bir yeri olan kalsiyumun yeterli şekilde alınmasını kolaylaştırır. İçerdiği yoğun E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan olarak kullanılabilir.
Sağlıklı yağ içeren besinlere örnek olarak avokado, chia tohumu, bitter çikolata, yumurta, balık yağı, keten tohumu, tereyağı, ceviz, pikan cevizi, kırmız ceviz, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, çam fıstığı, zeytinyağı, kanola yağı, hindistan cevizi yağı, tofu, fasulye, süt ve bazı peynir çeşitleri verilir.
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Çizelge 2 incelendiğinde fındık yağının bileşimi zeytinyağına benzediği ve tüm çeşitlerde de en fazla oleik yağ asidinin bulunduğu ve bunu sırasıyla linoleik, palmitik, stearik ve linolenik yağ asitlerinin izlediği tespit edilmiştir. Fındık yağındaki yağ asitleri bileşimini % 80 oleik asit oluşturmaktadır.
Fındığın zararları nelerdir? Fındık, yağ ve besin değeri olarak çok zengin bir kuruyemiş olduğu için her gün 1 avuçtan fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir. Aynı şekilde kilo sorunu olmasa da yüksek tansiyon hastalarının günde bir avuç miktarını geçmemesi tavsiye edilir.
Fındık, folik asit, E,K ve C vitaminleri,demir,çinko,bakır gibi mineraller, protein, lif açısından zengin bir kaynaktır.İçerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını koruyucudur.Yağ ve kalori içeriği yüksek olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Besin değeri yüksek olan fındık, küçük sert kabuklu bir meyve tohumudur. Fındık ılıman iklimlerde yetişir ve doymamış yağ içerir. Bu durum fındığın yağ içeriğinin yüksek olduğunun göstergesidir. Vitamin, protein, amino asitler açısından da zengin olan fındık B2 vitamini, folik asit ve lif kaynağı olarak bilinir.
Fındık, Corylus ağacından gelen bir bitki türüdür.
Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
100 gramlık bir mısır içerisinde %75 oranında karbonhidrat, oranında protein ve oranında yağ bulunur.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, diğer kısmı ise, doymamış yağ asitleri şeklindedir.
Fındık yağı salata, tatlı ve kek tariflerinde sıkça kullanılan bir çeşit bitkisel yağdır.
Seçenekler: 1 lt Pet. 1 lt Teneke115,00 TL/lt.
Omega-9 (Oleik Asit); en fazla fındık yağında, zeytinyağında, avokado, badem, yer fıstığı, susam yağı, pecan fındığı, antep fıstığı, kanola yağı ve keten tohumu yağında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri