Türkiye'nin Kömür Rezervleri, Üretim ve Tüketim Ülkemizde 2019'da 83,7 milyon ton linyit, 1,2 milyon ton taşkömürü ve 2,2 milyon ton asfaltit olmak üzere toplam 87,1 milyon ton satılabilir kömür üretimi gerçekleşmiştir.
Taş kömürü ile karşılaştırıldığında genel olarak linyitin sülfür ve kül içeriği daha yüksek, enerji değeri daha düşüktür; dolayısıyla kömürlü termik santrallerde linyit kullanımı üretilen megavat başına daha fazla hava kirletici emisyona neden olmaktadır.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
Eğer su altında kalarak değişime uğrarsa, C (karbon) miktarı artarak kömürleşme başlar. C miktarı %60 ise turba, C miktarı %70 ise linyit, C miktarı %80–90 ise taş kömürü, C miktarı %94 ise antrasit adını alır.
Taşkömürü Havza Sınırları
İmtiyaz sahası; 3.885 km2 si karada, 3.000 km2 si de denizde olmak üzere 6885 km2 lik bir alanı kapsamaktadır. Kuzeybatı Anadolu Taşkömürü Havzası Zonguldak ve Kastamonu illerinin, Kdz. Ereğli ilçesinden Cide-Azdavay ilçesine takiben 150 km'lik bir sahil şeridi bulunur.
İlgili 35 soru bulundu
Ülkemizin 19,32 milyar ton linyit ve asfaltit (%92,7) ile 1,52 milyar ton taş kömürüyle (%7,3) birlikte toplam kömür kaynağı yaklaşık 20,84 milyar ton'dur.
Özellikle başta Zonguldak - Ereğli ve Kastamonu'daki İnebolu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda yine Amasra ve Merzifon'da çıkarıldığını ifade etmek mümkündür. Türkiye'nin dört bir tarafına ulaşması ile beraber, pek çok farklı alanda değişik amaçlarla değerlendirilir.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.
Linyit, kahverengi kömür de denilen ve tamamına yakını termik santrallerde yakıt olarak kullanılan kömür sıralamasında en alt sırada yer alan bir kömür çeşididir.
Taş kömürü: Demir-çelik ve kimya endüstrisinin enerji kaynağıdır. Isıtılarak kok kömürü şeklinde kullanılır. Linyit: Koyu kahverengi ve kolaylıkla kırılabilen bir kömürdür. Isınmada, katran, akaryakıt, yağ, parafin, stearin ve asfalt elde edilirken kullanılır.
Taş Kömürü: En kaliteli kömürler arasında, kalorifik kapsamında ilk sırada. Taş kömürde kömürleşme çok daha ileri safhadadır. Yüksek kalorili bir kömür olduğunu bilmelisiniz. Taş kömüründen elde edilen enerji linyite göre daha fazla olacaktır.
ile ABD, 46 milyon ton ile Avustralya ve 45,3 milyon ton ile Hindistan izlemektedir. 2018 yılı dünya linyit üretiminde ülkemiz iki yıl önce beşinci sıradayken 2018 yılı itibarıyla üçüncü büyük üretici konumuna yükselmiştir (Şekil 8.7).
Turbalardan sonra daha yaşlı yani uzun dönemlerde oluşan kömürler sırasıyla linyit, alt bitümlü kömür, taş kömürü ve antrasit olarak adlandırılır. Sertlikleri de bu sıra ile artar ve turba en genç olanları antrasitler ise en yaşlı olanlarıdır.
Linyit Kömürü: Yanma ısısı 2.500 ile 4.500 Kcal/Kg arasındadır. Taş Kömürü: 500 ile 7.500 Kcal/Kg olarak verilmiştir.
Linyit rezervi bakımından İç Anadolu Bölgesi (3.215.187.000 ton) ikinci sırada yer alır. Rezervler Ankara, Sivas, Konya, Çankırı, Yozgat, Karaman ve Eskişehir illerinde bulunur.
Taşkömürü üretimi bir önceki yıl 1 milyon 206 bin tondu. Türkiye Kömür İşletmeleri'nin “Kömür (Linyit) Sektör Raporu”'nda üretimdeki gerilemenin salgından kaynaklandığı belirtiliyor. 2020 yılı verilerine göre Türkiye'de elektrik üretiminin %12'si linyit kömürü yakan termik santrallardan karşılanıyor.
-SOBANIN ARKASINA KOYACAĞINIZ , PARLAK VE ISIYA DAYANIKLI YANSITICI BİR LEVHA ODANIZIN DAHA İYİ ISINMASINI SAĞLAR. -LİNYİT KÖMÜRÜ KOLAY TUTUŞUR. BİRKAÇ TAHTA PARÇASI VE ÇIRA İLE TUTUŞTURULABİLİR. SOMA LİNYİT KÖMÜRÜNÜN İÇİNDE % 30 - 35 ORANINDA UÇUCU MADDE BULUNMAKTADIR.
Linyit, elektrik üretimi, sanayi sektörlerinde ısı elde edilmesi ve evsel ısınma amacıyla kullanılırken, taş kömürü de termik santrallerde, kok fabrikalarında, demir-çelik sanayisinde değerlendiriliyor.
Taş Kömürü: Kömür çeşitleri arasında en çok bilinen kömür türüdür. Bakıldığında demir – çelik ve kimya endüstrisinin enerji kaynağı olarak görülmektedir. Isıtılıp kok kömürü olarak kullanılması söz konusudur. Kok Kömürü: Genel olarak dökümhanelerde kullanılıyor.
Kömür elektrik üretiminde, demir-çelik ve çimento imalatında, endüstriyel proseslerde buhar üretmek ve ısınma amacı ile kullanılır.
Taşkömürü üretimi yalnız Zonguldak havzasında yapılmaktadır. Toplam rezerv 1.276.000.000 ton olup, bunun 550.000.000 tonu satılabilir kömürdür. Yıllık üretim 5,5 milyon ton satılabilir kömürdür.
Genel olarak kalori değeri düşük olduğundan, Muğla ve Kahramanmaraş kömürlerinin termik santrallerde kullanılması söz konusudur. Taş Kömürü Madenleri: Taş kömürü madenleri için ise en yaygın çıkarım alanının Zonguldak olduğunu söyleyebiliriz. En büyük madenlerin olduğu ildir.
Taş Kömür Tozu, hammaddesi koklaşabilir özelliğe sahip, lavarlı (kömür harici; taş, toprak, odunsu vs. yabancı malzemenin ayrıştırma işlemi) Taş kömürüdür. Ürünümüz, döküm fabrikalarında, döküm parça yüzeyi kalitesini artırmada, yüzde yanıcı maddeyi ayarlamak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri