Türkiye'de kripto paraların düzenlenmesine yönelik yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacak.
Kripto para üretimi, madencilik olarak da adlandırılan, yazılım kullanılarak yapılan bir işlemdir. Burada kişiler mining cihazları ile kripto para üretimini gerçekleştirip, bu parayı sanal borsada kullanabilmektedirler. Bitcoin üretmek ile ilgili Türkiye'de herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”), Yönetmelik ile 30.04.2021 tarihinden kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması tamamen yasaklamıştır.
Kripto Para ve Gelir Vergisi
Türk hukuk ve gelir vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığından kripto paranın getirdiği gelirin vergilendirilmesi henüz söz konusu değildir. Buna karşın süreklilik arz eden bir kazancın vergiye tabi olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatırımcıları kripto para vergisi ödemekten muaf tutuyor.
İlgili 26 soru bulundu
Merkez Bankası'nın aldığı kararla 'kripto para' olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
İllegal yöntemler ile elde edilen Bitcoinler ya da bu yöntemlerle haksız kazanç elde edilmesi üç yıldan yedi yıla kadar hapis verilmesine sebep olur. Aynı zamanda kripto para dolandırıcılık cezaları arasında para cezaları da yer alır. Yirmi bir güne kadar adli para cezalarıyla yargılama yapılmaktadır.
Bu durumda ilgili kıymetlerin alım satımından elde edilen kazançlar, kaydi/fiziki altın alım-satımında olduğu gibi gelir vergisine tabi olmaz. Ancak bunların kripto varlık platformları tarafından satışı %0,2 oranında BSMV'ye tabi olur.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
Paribu Teknoloji Anonim Şirketi, Türk Ticaret Kanunu'na uygun bir şekilde kurulmuş bir anonim şirket olup, şirket ana sözleşmesinde yer alan “internette pazar yeri oluşturma” amacı doğrultusunda ticari faaliyetlerine devam etmektedir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılamayacak.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Singapur merkezli bu proje, kurumsal çözümler için kullanılabilecek son derece uyarlanabilir bir blok zinciri geliştirmeye çalışıyor. Bu açık kaynak kodlu proje, özelleştirilebilir altyapısı sayesinde geliştiricilere esneklik sağlıyor.
Kripto paraların kullanımına ilişkin halihazırda bir yasak Türk Hukuk Mevzuatında bulunmamaktadır. Dolayısıyla suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince suç olarak atfedilmemiş ve yaptırıma bağlanmamış fiiller serbesttir. Kısaca ifade edecek olursak kripto para yasaldır.
Kripto paraların alım-satımına yönelik ise herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Yönetmelik ile Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı belirtilmiştir.
Paribu 2021 yılında ne kadar vergi ödedi? 1,5 milyar TL'ye yakın vergi ödedik. Bazı kripto para borsalarının işlem hacimlerini botlarla büyük gösterdiğini biliyoruz.
Türkiye'de ise henüz kripto paralar ve kullanımına ilişkin yasal bir zemin oluşturulmamıştır. Bitcoin kullanımına dair açık bir yasak olmadığı gibi, kullanımını düzenleyen yasal düzenlemeler de ihdas edilmiş değildir.
Bütün Bitcoin işlemleri halka açıktır, izi sürülebilir ve kalıcı bir şekilde Bitcoin ağının içinde yerini alır. Bitcoin adresleri bitcoinlerin nereye gittiklerini ve nereye harcandığını gösteren yegane bilgidir. Bu adresler kullanıcıların cüzdanları tarafından özel bir şekilde hazırlanmıştır.
Dolayısıyla, taşınır mal olmayan bir varlık olan kripto paranın hırsızlık suçuna konu edilemeyeceği kabul edilmelidir. Bu çerçevede kripto para için hırsızlık suçu açısından yapılabilecek bir diğer değerlendirme, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 17.11.2009 tarihli bir kararı kapsamındadır.
16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” uyarınca 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren ödeme ve elektronik para kuruluşları kripto para platformları için yatırma ve çekme işlemlerine aracı olamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri