İzmir Foça'da inşa edilen tarihi evler bitişik düzen, tek ev ve kule evler olmak üzere üç farklı tarzda yapılmış. Tıpkı Harran evleri gibi yazın serin kışınsa sıcak tutan bu evlerin bir bölümü yıkılmış olsa da bölgede halen farklı örneklerini görmek mümkün.
Eskişehir'de yerleşimin olduğu en eski yer olarak bilinen Odunpazarı'nda da tarihi evler dikkat çekiyor. Gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından dış cepheleri farklı renklere boyanan bu evler, ilçenin sokaklarının rengarenk ve hoş görünmesini sağlıyor.
Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir.
Eski evleri yıkıp apartman yapma yerine tarihi ve kültürü korumanın daha önemli bir değer olduğunun farkına varılmıştır. Konut mimarisi açısından Beypazarı Evleri, Cumbalı veya Guşganalı olan iki ya da üç katlı ahşap yapılardır.
İlgili 16 soru bulundu
Bu evlerin en büyük özelliği yazları serin, kışları ise sıcak olması. Bu evlerdeki her bir kubbe sayısı, o evin maddi durumunu da simgeliyordu. Evlerdeki herkes birbirleriyle akraba olduğu için evler, içeriden birbirlerine bağlı olarak inşa edilmiş" diye konuştu.
Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçelerinde mimari tarzından dolayı "düğmeli ev" olarak adlandırılan yapılar, bölgeye turist çekmeye devam ediyor. Antalya'ya yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçelerdeki 300 yıllık geçmişi olan düğmeli evler, ilk günkü gibi görenleri etkiliyor.
Adının Kaynağı
Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Mecidiye Çeşmesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir çeşmedir. Orijinalinde Hacı Bayram Camii'nin bitişiğindeki İsmail Fazıl Paşa Türbesi'nin yanında bulunduğu bilinen çeşme, günümüzde Ankara Valiliği'nin karşısındaki bir binanın duvarına bitişik haldedir.
Tarihçe. İlk barınaklar önceki çağlarda yağış, soğuk hava, yabanî hayvanlardan korunma amacı güdülerek içinde bulunulan çevreye göre değişik şekillerde ortaya çıkmıştır.
Arnavut kaldırımlarından oluşan muhteşem sokakları, birbirinin manzarasını kapatmayan geleneksel evleri ve görkemli tarihi yapılarıyla Mardin, çok önemli bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.
Mevlana Müzesi yakınındaki Akçeşme ve Kerimdede Mahallesi'nde, 100 bin metrekare alanda yürütülen çalışmayla yok olmaya yüz tutmuş ve çoğu yıkılan tarihi Konya evleri restore ediliyor.
Kayseri'de taş işçiliğinin en güzel örneklerinden 5 asırlık Güpgüpoğlu Konağı, kentin eski günlük yaşamına, mutfak kültürüne ve sahip olduğu değerlere ışık tutuyor. Yapımına 1419 tarihinde başlanan Tennuri Sokak'taki konak, hem "müze ev" hem de etnografya müzesi olarak hizmet veriyor.
Cappadocia'nın tarihî süreci, yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanır. O dönemde volkanik patlamalar sonucu oluşan tüf ve bazalt tabakaları, zamanla rüzgar ve yağmurun etkisiyle oyulmuş ve Mağara Evler ortaya çıkmıştır. Bu benzersiz evler, tarih boyunca bölgedeki çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır.
Eskişehir Odunpazarı Evleri, sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda kültürel açıdan da büyük bir zenginlik taşır. Bu tarihi evler, Eskişehir'in yerel kültürünü ve yaşam tarzını yansıtır. Günümüzde birçok Odunpazarı Evi, müze, el sanatları atölyesi, restoran veya kafe gibi farklı işlevlerle kullanılmaktadır.
İzmir Merkezde ve ilçelerde Tariki Konaklar Büyük Şehir Belediyesince yeniden restore edilerek Ziyarete Ücretsiz açılmaktadır.
Yazı şu şekildedir: Paşa Çeşmesi Bu tarihi çeşme 1927 yılında Kurtuluş Savaşı Kumandanlarından İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Mimari açıdan ülkemizdeki diğer çeşmelerden farklı olan Alman Çeşmesi, Sultanahmet Meydanı'nda yer alır. Tarihi çeşme 1901 yılında Almanya'da yapılmıştır. Bununla birlikte daha sonra parçalara ayrılarak Türkiye'ye getirilmiştir.
Konya'da halen kullanılan 1.000'e yakın çeşme arasında en eskisi Osmanlı Padişahı I. Selim tarafından inşa ettirilen Yavuz Sultan Selim Çeşmesi'dir. Anıt çeşmeler arasında en şöhretlisi de Serficeli Şirin Hanım Çeşmesidir.
Osmanlılar'da 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen, halk arasında "Engürü", Batılılar arasında ise "Angora" şeklinde kullanılmaya devam etmiştir. Türkiye'nin kuruluşundan sonra diğer adların kullanımı son bulmuş ve Ankara adı evrenselleşmiştir.
Çankaya adı hakkında verdiği bilgi şöyleydi: “Çankaya isminin Çengikayası olduğu, burada çengi oynatıldığı Çengikayası'nın değişerek Çankaya olduğu rivayeti vardır. (Rıfkı Melul Meriç'ten naklen Prof.Dr.M.Kaya Bilgegil tarafından bana aktarılmıştı).”
Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini kapsıyordu. Balâ çevresindeki en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesidir. Bu yerleşim yeri 600 yıl önce Karaali adında bir Türk tarafından kurulmuştur.
İstanbul'un Tarihi ve Kültürel Mekânları
İstanbul'da, kültür turizmine ev sahipliği yapan 28 saray, 91 medrese, 517 cami, 164 kilise, 19 sinagog, 199 türbe, 595 çeşme ve 93 hamam olmak üzere toplam 1796 adet tarihi değere sahip mekân bulunmaktadır.
Evliya Çelebi'ye göre limanı, 200 parçalık gemi alacak büyüklüktedir. İdarî bakımdan Konya'ya bağlı Teke Sancağı'nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında bağımsız sancak haline getirildi.
Düğmeli evler denilmesinin sebebi ise mimarisinden geliyor. Sedir katran ağacından kestikleri ahşabı birbirinin içine kenetlenecek şekilde iskelet olarak kullanıp, binayı taş yığarak, herhangi bir harç veya çimento gibi malzeme kullanmadan yapmışlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri