Trüf, bugün avcılardan yatırımcılara, tüketicilerden turizmcilere kadar toplumun her kesiminin ilgi odağı olmuş durumda. Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir.
Ülkemizde trüf mantarı fiyatı açısından net bir şey söylemek mümkün değildir. Yetmiş adetten fazla çeşidi olan mantarın her biri için fiyat özellikleri farklıdır. Mantarının fiyatı her ülkede değişiklik gösterir. Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır.
Dünyada 'siyah elmas' ve ''kralların yiyeceği'' olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor. Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar. Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Özellikle İstanbul ve Trakya'da bolca trüf mantarı toplanabilmektedir. Bölgemiz, trüf mantarının yetişme istekleri için oldukça elverişli olup trüf mantarı ilgilileri için büyük avantaja sahiptir.
Ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu köylüleri tarafından toplanan bir mantar olan trüf, Kuzey Anadolu ve Trakya bölgelerinde de yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu halkının bu mantara keme ve domalan mantarı gibi isimlerle hitap ettiği bilinmektedir.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Türkiye'de trüfün bilinirliğinin çok az olduğuna işaret eden Uluçoban, "Samsun, Giresun, Kastamonu, Sinop, Denizli, Isparta, Osmaniye, Burdur ve Muğla'da bulunan kireçli topraklarda yazlık ve kışlık trüf doğal ortamda çıkıyor.
Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir.
En lezzetli mantar çeşitlerinden biri olan, kayın ya da kavak mantarı adıyla da bilinen istiridye mantarı, lezzetli tariflerin olmazsa olmazı. Vegan ve vejeteryan beslenenlerin tadı ete en yakın besinlerden biri olarak değerlendirdiği, ızgarada enfes tatlar yaratan bu mantar türü nemli yerlerde yetişir.
Mantarkayaların bulunduğu yerler
Türkiye'deki en iyi örnekleri ise Kapadokya'da özellikle de Gülşehir ve çevresinde bulunmaktadır. Ayrıca Keklikpınar, Akçadağ'da da bulunmaktadır.
Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine - özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine - yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.
Bu mantar türü, düşük üretim hacmi ve yüksek talep nedeniyle oldukça pahalıdır. Ayrıca, uygun toprak ve iklim koşullarına ihtiyaç duyarlar, bu yüzden her yerde yetiştirilemezler. Ancak, doğru koşullar sağlandığında, trüf yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş olabilir.
Mantarın miktarında en ufak bir kayıp yaşanmaması için, her biri bıçakla soyularak değil, özel fırçalarla dikkatlice fırçalanarak temizleniyor. Bildiğiniz gibi, beyaz trüf mantarı genellikle çiğ olarak, makarna, risotto, salata ve yumurtaların üzerine rendelenerek servis ediliyor.
Siyah trüf (black truffle ya da diğer adı ile Perigord trüfü; siyah renkli dış yüzeyi ve yoğun, zengin lezzeti ile bilinen bir mantar türüdür. Çoğunlukla İtalya, Fransa ve İspanya'da yetiştirilir. Bu mantarın tadı, hafif fındık ve odunsu bir aroma ile zengin ve kompleks bir tat profili sunar.
Özel bir mantar türü olan trüf mantarı tohumu zor elde edilen bir tohumdur. Trüf mantarı diğer mantarlar gibi sporla üremez. Doğada nadide şekilde yetişen trüf mantarı meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşurlar. Tohumunu bulmak neredeyse mümkün olmasa da meşe ağacına aşılanan fidelerle üretimi yapılmaktadır.
ANKARA, (DHA)- ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Dünyada 'kara elmas' olarak bilinen ve kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 avro arasında fiyata alıcı bulan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için 2 bin 60 dekar alanda trüf ormanı oluşturuldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri