Türkiye'de, bazıları “nadir” olmak üzere beş yunus türü görülür. Bunlar, Mutur (Phocoena phocoena), Afalina (Tursiops truncatus),
İstanbul Boğazı'nda üç yunus türü gözlenebilir; Afalina (Tursiops truncatus), Tırtak (Delphinus delphis) ve Mutur (Phocoena phocoena). Boğazda denize dikkatle bakarsanız, onları siz de fark edeceksiniz!
Karadeniz'in en büyük yunusu Afalina'dır. Boyu 3 metreye ulaşabilir ve ağırlığı 150-250 kilogram arasındadır. Bu en çok bilinen yunus türüdür – bir çok yunus gösteri merkezinin de yıldızıdır. İstanbul Dolphinarium yunus gösteri merkezinde de bu tür yunuslar – Afalina'lar yer alır.
Başta kıta sahanlıklarının görece sığ denizleri olmak üzere, tüm Dünya denizlerinde ve bazı nehirlerde bulunan yunuslar etobur canlılardır ve genellikle balık ve mürekkep balığı ile beslenirler. Omurgalı hayvanların içine girer.
Karadeniz'de üç tür yunus yaşamaktadır. Bunlar tırtık (Delphinus delphis), mutur (Phocoena pheocena) ve afalina (Tursiops truncatus)'dır.
İlgili 39 soru bulundu
Hanefî mezhebine göre, daima suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan ise; her çeşit balıketi yenilebilir. Kalkan balığı, yunus balığı, sazan balığı, yılan balığı vb. balıklar da buna dahildir.
Yunus, vahşi ve eğitimli olsa bile davranışları önceden kestirilemeyen bir memeli. “İnsan dostu” bir hayvan olduğuna dair yaygın kanıya rağmen, esaret altında olmanın yüklediği stres, onu saldırgan davranışlara yöneltebiliyor.
Devamlı olarak suda yaşayıp barınan hayvanlardan her nevi balık etleri yenebilir, helaldir. Kalkan balığı, sazan balığı, yılan balığı ve yunus bunlardandır.
BALIK BOYUTU: 12 cm civarı
Minimum 200 tl alımlarınızda balık gönderimi yapılır. Tercihinize göre; - Otobüs +125 tl den başlamaktadır(Koli boyutuna ve mesafeye göre değişmektedir. - Uçak +450 tl olarak balık ücreti üzerine eklenir.
Popülasyon ve dağılım
Çizgili yunus kıyıdan uzak, ılıman ve tropik suları sever. Akdeniz ve Meksika Körfezi de dahil olmak üzere Atlantik Okyanusu'nda, Hint Okyanusu'nda ve Pasifik Okyanusu'nda oldukça çok sayıda bulunurlar.
Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür ve en küçük formlar Karadeniz'de (erkekler 1,7-1,8 m, dişilerse 1,5-1,7 m arasında), en büyük formlar ise Hint Okyanusu'nda (erkekler 2,42 metreye, dişilerse 2,12 metreye kadar) yaşar. Kısa burunlu bayağı yunus görece daha ağır olan türdür.
Rüyada yunus balığı görmek rüya sahibinin önemli iş fırsatları ile karşılaşacağına, bu fırsatlar üzerinden yüksek bir kazanç elde edeceği üzerine işaret eder. Böylece kişinin iş hayatında herhangi bir yokluğa düşmeyeceğine, her daim işinde devam edeceği üzerine delalet eder.
"İlkbaharda balıklar Marmara Denizi'nden Karadeniz'e, yani kuzeye doğru, sonbaharda ise kuzeyden güneye doğru göç ediyor. İlkbahar bu yüzden balık göçüyle birlikte yunusların İstanbul Boğazı'nda en fazla görüldüğü mevsimdir. Son zamanlarda sosyal medyaya yansıyan yunus görüntüleri çok normal görüntülerdir.
Marmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türü Afalina'dır. Afalina (Tursiops truncatus), yunusgiller (Delphinidae) familyasından dünyanın bütün okyanuslarında yaygın olan bir yunus türü.
Tıpkı, deniz memelisi olan foklara ve morslara hatalı bir şekilde “fok balığı” veya “ayı balığı” dendiği gibi… Oysa yunuslar, “memeliler” (mammal) sınıfı ve “balinalar” (cetacea) takımı içinde yer alır. Bu nedenle yunuslar ve balinalar için, “balık” sözcüğü kullanılmamalıdır.
Ahd-i Atîk'teki Yûnus kıssasında balinadan değil büyük bir balıktan söz edilmektedir. Genel kanaat bu balığın bir tür köpek balığı (lamia canis carcharias) olabileceği yönündedir; bu tür büyük balıkların midelerinde insan vücuduna rastlanmıştır (NDB, s. 409).
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, yunusları avlamanın uluslararası sözleşmelere ve yasalara göre yasak olduğunu hatırlatarak, "Yunuslar avlanılırsa deniz ekosistemi zarar görür” uyarısını yaptı.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Yunuslar, 24 saat içinde birer kere olacak şekilde beyinlerinin her iki yarısını toplamda 4 saatlik bir uykuya alıyorlar. Bu şekilde uyuyor olmalarının en büyük sebebiyse; diğer memelilerden farklı olarak, nefeslerini tamamen bilinçli bir düzeyde kontrol ediyor oluşları.
Yunuslar ve balinalar da biz insanlar gibi akciğerlere sahiptir ve akciğerleri ile solunum yaparlar. Yine de çok uzun süre boyunca su altında kalabilirler. Fakat sanılanın aksine ne yunuslar ne de balinalar su altında nefes alabilirler.
Yunusların ve balinaların memeli hayvanlar oldukları doğrudur; yani bizler gibi akciğerli solunum yaparlar. Bunun için su yüzeyine çıkıp, kafalarının üzerinde bulunan solunum açıklığından nefes alırlar ve bu nefesi dakikalar boyunca tutarak su altında yüzerler.
Doğal ortamında yunusların yaşam süreleri 25-35 yıl civarındadır. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, toplanan veriler, yunus parklarında olduğu gibi, esaret altında yaşayan yunusların, bu ortalamanın çok altında yaşayabildiğini tespit etmiştir.
Grönland köpek balığı, İzlanda'nın ulusal yemeği olarak da bilinir. Köpek balığı eti insanlar için zehirli olduğundan, balığın kafası kesildikten sonra 12 hafta boyunca kum ve çakıldan oluşan bir çukura gömülür. Köpek balığı eti uygun bir şekilde kesildikten sonra baharat ve sarımsakla marine edilir.
Dünya'da 43 yunus türü var, bunların 38'i denizlerde, beşi ise nehirlerde yaşar. Bazı yunuslar yaklaşık 10 metreye kadar sıçrayabilir. Nefeslerini yaklaşık 30 dakika tutabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri