Dalyan köyünün sahile yakın bölümünde iç liman sınırında bulunan ve yılın bazı dönemlerinde suyu kiremit rengine ve pembeye dönüşen göl, halk arasında "Pembe Göl" ya da "Kalpli Göl" olarak adlandırılıyor.
Ülkemizde de Bozcaada'daki Tuz Gölü pembe göller arasında sayılır.
Dünyada sekiz tane bulunan pembe gölden Türkiye'de de sadece Çanakkale'de var. Tuz Gölü'ün yılın belli dönemlerinde bu rengi almasının nedeni ise algler.
Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yılın belli dönemlerinde pembeye bürünen ve kalp şekli ile dikkati çeken 'Kalpli Göl', dron ile havadan görüntülendi. 'Dunaliella salina' adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesinden kaynaklı yaşanan pembe ve kırmızıya yakın tonlar görenleri hayran bıraktı.
Pembe Gölü, gerçek bir doğa harikası olarak bilinir. Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyünde bulunmaktadır. Göl, yüksek oranda tuz içeriğine sahip olduğu için zaman zaman pembe renge dönüşebilir. Bu nedenle halk arasında "Pembe kalpli göl" olarak da adlandırılır.
İlgili 27 soru bulundu
Pembe Göl, Batı Avustralya'nın Goldfields Esperance bölgesinde bulunan bir tuz gölüdür. Esperance'in batısında 3 kilometre (2 mil) kadar uzanır ve doğuda güney sahil karayolu ile sınırlıdır.
Göllerin genellikle pembe olduğu dönemler, yukarıda belirttiğimiz gibi yaz aylarıdır. Bu aylarda, Güneş'in ışınları göle dik geldiğinden, oldukça kavurucu bir etkisi olmaktadır. Bu dönemde salgılanan kırmızı renk pigmentleri (özellikle beta-karoten), bakterileri ve algleri bu sıcaklıkta hasar görmekten korur.
Bazıları tüm sene boyunca pembe olan bu göllerin çoğu yıllık sıcaklık oranlarına göre renk değiştirebiliyor. Göle girmekte hiçbir sakınca yok. Hatta ona bu rengi veren algler bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı ''dunaliella salina'' adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesinden kaynaklı yaşanan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor. Bu yıl ise ağustos ayının başında pembe renge bürünen göl, drone ile havadan görüntülendi.
14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir..
Eğirdir Gölü, günün değişik zamanlarında farklı renkler alan, gün batımında seyrine doyum olmayan, etrafı elma ve şeftali bahçeleriyle çevrili, berrak plajlarıyla ünlü, Türkiye'nin dördüncü büyük doğa harikası bir gölüdür.
Bingöl'de önemli doğa turizmi yerleri arasında yer alan, Gerendal Gölü, 2 bin 371 rakımlı Şabanköy yaylasında bulunan, yılın 12 ayı su seviyesi değişmeyen kalp şeklindeki göl, doğaseverler ve fotoğraf meraklılarının ilgisini çekmektedir.
Çanakkale Ezine ilçesi Dalyan Köyünde bulunan Kalpli göl olarak da bilinen ağustos eylül aylarında renk değiştiren Pembe gölü, 2000 yıllık Alexandria Troas Antik kentinin limanı olan Antik Liman, limandan ticareti yapılan granit sütunların kalıntıları Batık Sütunlar ve Dalyan Köyünü ziyaret ettik.
Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor. Yaz aylarının ardından gelen sıcaklık azalışı ve yağmurlar, gölü tekrar beyaz rengine döndürüyor. Pembe rengiyle eşsiz bir görüntü oluşturan Tuz Gölü, yoldan geçen vatandaşların da uğrak noktası oluyor.
Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyündeki pembe göl, Antik Yunan kenti Alexandria Troas'ın sınırları içinde yer alıyor. Göz kamaştırıcı güzellikteki bu göl, yüksek oranda tuz içeriği barındırması nedeniyle belirli dönemlerde pembeye dönüşüyor.
Retba Gölü ya da Lac Rose, Senegal'de Cap-vert yarımadasının kuzeyi boyunca uzanır. Senegal'in başkenti olan Dakar şehrinin kuzey doğusunda bulunmaktadır. İsmini göl suyunun pembe oluşundan almıştır, pembe olmasının nedeniyse içinde bulunan Dunaliella Salina adındaki su yosunudur.
Hillier Gölü, Batı Avustralya'nın Recherche Takımadaları'nda yer alan Middle Island (Türkçe: Orta Ada) adasında bulunan bir tuz gölüdür. Tuz oranı yüksek olan gölün suları parlak pembe rengindedir.
Işıklı Gölü ya da Çivril Gölü, Denizli ili Çivril Ovası üzerinde yer alan bir tatlı su gölüdür.
Dalyan köyünün sahile yakın bölümünde iç liman sınırında bulunan ve yılın bazı dönemlerinde suyu kiremit rengine ve pembeye dönüşen göl, halk arasında "Pembe Göl" ya da "Kalpli Göl" olarak adlandırılıyor.
Buz mavisi rengiyle bilinen Tuz Gölü'nün güneybatı kıyılarının kızıl renge boyanmasının nedenini araştıran bilim adamları, renk değişikliğine toplu iğne ucunun binde biri büyüklüğündeki dunaliella salina adı verilen bir tür su yosununun (alg) neden olduğunu belirledi.
Doğal sularda suyun rengine etki eden maddelerden birisi demirdir. Demirli sular demir miktarına göre sarı görünür. suyu mavi-yeşil, sarı veya esmer gösterir. ) sular yeşildir.
“BU YAPILAR DÜNYADA SADECE SODALI GÖLLERDE VAR”
Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor.
3.713 km2 yüzölçümü ile Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün % 65'lik kısmı Bitlis ili sınırları içindedir. Bakın % 65 gibi önemli bir orandan, yani 3'te 2'lik kısımdan bahsediyoruz.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri