Marmaray'ın en derin istasyonu da
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul şehrinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ile Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013 tarihinde Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.
Selam, ilk önce şunu söylemeliyim ki Marmaray toplam 43 duraktan oluşmaktadır. Bu duraklardan sadece; Ayrılık Çeşmesi-Üsküdar-Sirkeci-Yenikapı arasında Marmara Denizi'nden dolayı yer altından gitmektedir. Geriye kalan 39 durak ise yer üstündedir.
Tüneli meydana getiren tüpler imal edildikleri yerden tünelin yapılacağı bölgeye yüzdürülerek getirilir. Tünel, daha önce açılan hendeklerin içine batırılan tüplerin birleştirilmesi ile suyun dibinde oluşturulduktan sonra koruyucu bir tabaka ile kaplanır ve hendeğin üzeri kapatılır.
İlgili 36 soru bulundu
Boğaz tüp geçişi 1,4 kilometrelik uzunlukta, deniz zeminine göre 55 metre derinlikte inşa edilen Marmaray, banliyö hatlarının iyileştirilmesi tamamlandığında Gebze ile Halkalı arasındaki 3'ü derin istasyon olmak üzere toplamda 42 adet istasyonun bulunacağı yaklaşık 76,5 kilometrelik parkur, 105 dakikada katedilecek.
Marmaray Hat Altyapısı
Deniz seviyesin 55 metre altında bulunan tünel, dünyada en derine daldırmış yapı olarak kabul edilmektedir.
Marmaray, teknik olarak denizin içine yapılmadı.
Tünel, denizin içinden değil denizin altındaki kara parçasının içinin oyulması ile yapıldı. Yani Marmaray'da seyahat ederken gördüğümüz betonların arkasında Marmara denizi değil, bu denizin tabanındaki kara parçası görünüyor.
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
Projenin 5,4 km'lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.
Marmaray projesi Sirkeci-Üsküdar deniz altında tüp tünel, Asya yakasında Üsküdar- Gebze ve Avrupa yakasında Sirkeci-Halkalı karadan olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada Marmaray Projesi ile ilgili trafik tahminleri geleneksel 4 adım ulaşım modeli kullanılarak yapılmıştır.
Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla ...
3 katlı kesimin uzunluğu 6,5 kilometre
Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak.
"İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara, Marmaray, Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler deprem olduğu anda aynen çalışmaya devam edecek.
Marmaray makinisti ve BTS Genel Sekreteri Hasan Bektaş`a göre asıl tehlike, denizin altındaki tüpte bir sızıntı olursa yaşanır. Bektaş, "Marmaray`ın denizin altındaki tüp kısmında herhangi bir su sızıntısı yok. Ancak kara hatlarında su sızıntıları olabiliyor. Ama bu risk oluşturacak bir düzeyde değil" açıklaması yaptı.
Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Üsküdar İlçesi de deprem riski olan bölgelerden biridir. Bölge, deprem güvenliği açısından özellikle dikkatli olunması gerekmektedir.
Bugüne kadar inşa edil- miş batırma tüp tüneller arasında en de- rine yapılmış tüneller olan Marmaray tü- nelleri en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından ge- çiyor. Boğaz'ın altındaki kısımda Asya'dan Avrupa'ya doğru alçalarak giden tünelle- rin eğimi en fazla %1,8.
Marmaray BC1 Demiryolu Projesi – Boğaz Tüp Geçişi, Tünel ve İstasyonlar. Proje, Nurol İnşaat'ın içinde yer aldığı Türk-Japon Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilmiştir.
Marmaray ve Avrasya Tüneli Aynı mı? Marmaray ve Avrasya Tüneli aynı değildir. Marmaray iki yakayı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen bir tüp geçittir. Avrasya Tüneli ise deniz tabanına yerleştirilmiş 2 katlı bir karayolu tünelidir.
Türkiye'nin İstanbul ve Kocaeli şehirlerinde hizmet veren Marmaray'ın kırk üç istasyonu vardır. Otuz sekiz tanesi İstanbul'da, beş tanesi Kocaeli'de yer alan istasyonların tamamı engelli erişimine uygundur. Sirkeci, Üsküdar ve Yenikapı istasyonları yer altında, diğer istasyonlar ise hemzemindir.
Marmaray 25 bin volt kullanır. 34 bin beş yüz voltluk herhangi bir şebekeden kabloyla alınır.
Marmaray hattında toplam kaç adet tren seti vardır? Marmaray'da 34 adet 10 vagonlu, 20 adet 5 vagonlu olmak üzere 440 vagondan oluşan araç filosu bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri