Türkiye'de petrol rafinaj sektörü Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'ye (TÜPRAŞ) ait 4 adet petrol rafinerisinden (İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman) oluşmaktadır.
türkiye'de petrol rafinaj sektörü türkiye petrol rafinerileri a.ş.'ye (tüpraş) ait 4 adet petrol rafinerisinden (izmit, izmir, kırıkkale ve batman) oluşmaktadır. tüpraş yıllık 28,1 milyon tonluk toplam rafinaj kapasitesi ile avrupa'nın 7., dünyanın 28. büyük petrol rafinerisi konumundadır.
İzmit Rafinerisi, 1961 yılında 1 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesi ile üretime başlamıştır. Yıllar içinde gerçekleştirilen önemli kapasite artırımları ve dönüşüm ünite yatırımları sonucunda rafinerinin tasarım kapasitesi, 2019 yılında 11,3 milyon ton/yıl olarak tescil ettirilmiştir.
Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket.
TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi, 1986 yılında başta Ankara olmak üzere İç Anadolu, Doğu Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki birçok ilin petrol ürünlerine olan talebini karşılamak amacıyla kurulmuştur.
İlgili 20 soru bulundu
Tesiste 865 kişi çalışmaktadır. Rafineri, Ankara, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinin bölgesel pazarlarına hizmet vermektedir. 2015 yılında sıvılaştırılmış petrol gazı, benzin, jet yakıtı, dizel yakıtı, asfalt bazı gibi toplam 3,05 milyon ton petrol ürünü işlenmiştir.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Batman Rafinerisi, Batman ilindeki, 1955 yılında işletmeye açılan Türkiye'nin ilk modern rafinerisidir. Kurulduğunda yıllık 330 bin ton ham petrol arıtma kapasitesine sahip iken, 1960 yılında darboğaz giderme çalışmalarıyla 580 bin ton/yıl'a ulaşmıştır.
Şirket'in hisselerini elinde bulunduran hissedarlık yapısı yandaki gibidir. Şirketin ana ortağı Enerji Yatırımları A.Ş., Koç Holding A.Ş., Koç Ailesi ve bunlar tarafından sahip olunan şirketler tarafından kontrol edilmektedir.
Türkiye'de petrol rafinaj sektörü Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'ye (TÜPRAŞ) ait 4 adet petrol rafinerisinden (İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman) oluşmaktadır.
2008 yılından beri enerji alanında Türkiye'de önemli yatırımlara imza atan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın, STAR Rafinerisi'ni toplam 6,3 milyar dolar yatırımla Türkiye'ye kazandırdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, rafinerinin Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en ...
Koç-Shell konsorsiyumunun verdiği bu fiyat Tüpraş'ın 4.5 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 80 üzerinde oldu. Tüpraş'ın toplam değeri ihalede 8 milyar 11 milyon dolara ulaştı. TÜPRAŞ'ın yüzde 51 hissesinin özelleştirme ihalesinin galibi Koç-Shell konsorsiyumu oldu.
TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.
Opet Hakkında
Mersin'de madeni yağ ve akaryakıt konularında faaliyet gösteren Öztürkler Limited Şirketi'ni kuran Fikret Öztürk eşi Nurten Öztürk ile birlikte Öztürkler Limited'i kısa sürede büyüterek pek çok madeni yağ ve akaryakıt markasının bayiliklerini alır.
Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır.
Türkiye Petrol Rafinerileri veya kısaca TÜPRAŞ, 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'deki devlete ait 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan ve 2006'da özelleştirilerek Koç Holding'e devredilen anonim şirket.
Koç Holding Enerji Grubu, Türkiye'deki dördüncü büyük akaryakıt dağıtım şirketi OPET'in yüzde 50 hissesini 125 milyon dolara (202 trilyon lira) satın aldı.
Araştırmaya göre, Tüpraş üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
1-TÜRKİYE'DE PETROL ÜRÜNLERİ DAĞITIM SEKTÖRÜ
(POAŞ) , Opet, Turkuaz, Pet-line, Tu-ta, Selyak, Aytemiz, Bölünmez Petrolcülük A.Ş. gibi yerli, Shell, BP yabancı, Total-Elf, Turcas ise ortak sermayeli şirketlerdir.
Tüpraş'ın 4.140 milyon dolara satılmasıyla birlikte ihaleden asıl kazançlı çıkan Tüpraş'ta hissesi olan İsrailli kardeşler oldu. İşte İsrailli kardeşlere yapılan satışın perde arkası. Tüpraş İsraillilere nasıl satıldı?
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Ergün Yaşar'da İHA muhabirine yaptığı açıklamada Hatay'da 38 noktada petrol sızıntısından kaynaklı gaz çıkışlarının bulunduğunu, bilimsel çalışmalarla ve modelleme çalışmalarıyla ortaya koyduklarını açıklaması heyecanı iki kart arttırdı.
Ham petrol ve doğalgazın ana bileşenleri hidrojen ve karbon olduğu için hidrokarbon olarak da isimlendirilirler. Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri