Tren Sürücüsü / Vatman Olmak İçin Gerekenler Bedensel veya zihinsel herhangi bir engele sahip olmamak, En az lise veya yüksekokul mezunu olmak, B sınıfı ehliyete sahip olmak ve aktif olarak araç kullanabilmek.
Ancak bizim bildiğimiz genel anlamıyla lokomotifi, yolcu ya da yük trenini kullanan kişiye makinist denir. En önemli görevi treni, trenin içindeki yükü ya da yolcuları güvenli bir şekilde taşımaktır.
14.07.2004 t. 20/265 s.k. ile makasçı, manevracı, başmanevracı ve gardfren unvanları “Tren Teşkil Memuru” adı altında birleştirilmiştir.
Tren, Tramvay, Metro Kullanan Kişilere Ne İşim Verilir? Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
TREN TEŞKİL İŞÇİSİ NEDİR, GÖREVLERİ NELERDİR? Tren Teşkil Memuru (Makasçı), kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, işle ilgili emniyet tedbirleri alma, tren dizisi teşkil etme, trenin istasyona giriş ve çıkışını sağlama vb. işlemleri yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
İlgili 29 soru bulundu
En düşük Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 17520 TL iken, en yüksek Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 33330 TL'dir. Güncel Tren Sürücüsü / Vatman maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz!
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Makinist, herhangi bir makineyi kullanmaktan veya tamirinden sorumlu kimse.
TCDD bünyesinde, eski tip yük ve yolcu trenlerinin yanı sıra yeni tip yolcu trenleri bulunur. Yeni tip yolcu trenleri, hızlı tren olarak da adlandırılır. Eski tip trenlerin tamamı dizel yakıtla çalışır. Modern teknoloji ile üretilen hızlı trenler ise elektriklidir.
c) Refakat görevlisinin görev ve sorumlulukları: 1) Yürütülen çalışmalarda demiryolu araç trafiğini takip eder. 2) Yol kapama ve açma işlemlerini yapar. 3) Bölge zaman izni alma işlemlerini yapar.
Harekat Memuru Ne Demek? Harekat memuru, görevli olduğu havalimanında, uçakların güvenli bir şekilde iniş ve kalkış yapmalarını sağlamakla görevlidir. Uçuş mürettebatı, havayolu temsilcisi ve operasyon ile ilgili birimler arasındaki koordinasyonu sağlar.
Trenler, demir yolunda ( ray) hareket ederler. Yolcu alıp bindirdikleri yere istasyon adı verilir. Tren sürücülerine makinist denir. Trenlerin hareket noktasına gar denir.
Makinist, yolcu ve yük treninin zamanında çalıştırılması ve güvenli bir şekilde yolculuk edilmesini sağlayan kişidir. Makinistler, her zaman treni en iyi şekilde kullanan kişiler olarak mesleki bakımdan tanımlanırlar.
TDK'da: "Demir yolunda yolcu ve yük taşımakta kullanılan, bir veya birkaç lokomotif tarafından çekilen vagonlar dizisi, katar, şimendifer" olarak geçmektedir.
c) Tren personeli: Yolcu trenlerinde görev yapan; Tren Şefi, Kondüktör, Yataklı Servis Görevlisi ve Tren Odacısını, ç) Yolcu hizmetleri personeli: Yolcu kontrolörü ve Gişe Memurunu, ifade eder.
Tren teşkil görevlileri halk arasında makasçı olarak da bilinmektedirler. Tren teşkil görevlisi çalıştığı iş yerinin statüsüne göre idare yönden istasyon şefi, gar şefi veya gar müdürüne bağlı olarak çalışır. Tren teşkil görevlileri 4857 sayılı kanuna tabi işçi statüsünde çalıştırılırlar.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.600 TL maaş alıyor.
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Makinistler, treni güvenli bir şekilde hareket ettirmek için gerekli olan kumanda sistemlerini, frenleri ve diğer ekipmanları kullanmakla görevlidir. Ayrıca trenin bakımı ve yakıtından da sorumludurlar. Makinistler, seyahat rotalarını takip eder ve gidilecek noktalara zamanında ulaşmak için gerekli tedbirleri alır.
Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı.
Raylı Sistemler Makinistlik taban puanları 4 yıllık bulunmaz çünkü bölüm bir ön lisans bölümüdür. Bunun yanı sıra adaylar, Raylı Sistemler Makinistliği bölümünden mezun olduktan sonra DGS'ye girip dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
Makinist olmak için ilk olarak, lise mezunu olanların Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından düzenlenen sınavlara girmesi gerekir. Bu sınavlar yılda birkaç kez açılır, bu sınavların başvuruları ise internet üzerinden yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri