DSİ tarafından ölçümü yapılan yıllık akış miktarlarının ortalamasına göre, Türkiye'nin yıllık toplam su miktarı 181,49 milyar m3 olarak belirlenmiştir. İklim analizine göre bu miktar 180,66 milyar m3 olarak bulunmuştur.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2022 yıllık faaliyet raporunda yer alan verilere göre Türkiye'nin 112 milyar metreküplük su potansiyelinin 94 milyar metreküpünü yer üstü, 18 milyar metreküpünü ise yer altı su potansiyeli oluşturuyor.
Türkiye'deki tatlı su kaynakları; nehirler, göller, barajlar, yeraltı suları ve diğer doğal su kaynaklarını içerir. Türkiye, coğrafi konumu itibariyle kurak ve yarı kurak iklim bölgelerine sahiptir.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
Konu Özeti. Türkiye, zengin su kaynaklarına sahip olan bir ülkedir. Başlıca akarsuları, Dicle, Fırat, Kızılırmak, Sakarya ve Yeşilırmak'tır. Ayrıca ülkenin doğusunda yer alan Toros Dağları'nda ve diğer birçok bölgede yeraltı su kaynakları da mevcuttur.
İlgili 17 soru bulundu
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
12.226.000 ton (%20,81) ile ilk sırayı alırken bunu Brezilya ve Çin izlemektedir. Türkiye 381.000 ton (%0,65) ile 28. sırada yer almaktadır. Dünyada su en fazla yaklaşık yüzde 80 oranında tarım amacıyla kullanılmaktadır.
DSİ tarafından ölçümü yapılan yıllık akış miktarlarının ortalamasına göre, Türkiye'nin yıllık toplam su miktarı 181,49 milyar m3 olarak belirlenmiştir. İklim analizine göre bu miktar 180,66 milyar m3 olarak bulunmuştur.
Türkiye'de en fazla yağış alan bölge olan Doğu Karadeniz Havzası'nın ortalama yağış yüksekliği 1200 ile 1300 mm arasındadır. Doğu Karadeniz Havzası kendi içinde 17 tali havza ayrılır. Toplam alanı 24 077 km2 olan havza, yılda ortalama 15 km3 yüzeysel su potansiyeli ile Türkiye potansiyelinin % 7,9'unu sağlamaktadır.
Bu miktarın %68,7'si (24 milyon km3'ü) buz ve kar olarak dağlık bölgelerde, Antarktika ve Arktik'te, %30,1'i ise (8 milyon km3) yeraltı suyu olarak bulunmaktadır [1]. Şekil 1'de görüldüğü gibi dünyadaki suyun %97'si tuzlu sudur.
Ayrıca komşu ülkelerden ülkemize gelen yılda ortalama 7 milyar m³ su bulunmaktadır. Böylece ülkemizin brüt yerüstü suyu potansiyeli 193 milyar m³ olmaktadır. Yeraltı suyunu besleyen 41 milyar m³ de dikkate alındığında, ülkemizin toplam yenilenebilir su potansiyeli brüt 234 milyar m³ olarak hesaplanmıştır.
Türkiye'nin Su Kaynakları Potansiyeli
Bu miktarın yaklaşık yarısından fazlası (274 milyar m3) atmosferde buharlaşırken, 69 milyar m3'ü yeraltına sızmaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne göre, tüketilebilecek yüzey suyu potansiyeli ise 98 milyar m3 olarak hesaplanmaktadır.
Türkiye'de 2.950 belediyenin 2.928'i su hizmeti veriyor. Belediyeler suyun yüzde 49'unu barajlardan, yüzde 28'ini kuyulardan, yüzde 19'unu kaynaklardan, yüzde 2'sini göllerden, yüzde 2'sini akarsulardan temin ediyor. Belediyeler değişik kaynaklardan temin ettikleri suyun, yüzde 55'ini arıtıyor.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir. En büyük kullanıcı yüzde 70'e varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörüdür.
- Türkiye'de kişi başına düşen su miktarı 2020 yılı itibariyle bin 346 metreküp. Buna göre ülke sanılanın aksine su zengini değil, su azlığı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Bu değerin 2050 yılında bin 120 metreküpe düşeceği ve su kıtlığı için sınır değer olan bin metreküpe çok yaklaşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de, 30 büyükşehir içinde en pahalı mesken su ve atık su ücreti İzmir'de ödeniyor. İzmir'de suyun m3 fiyatı 33,13 TL.
Türkiye listede 32. sırada, 2. en riskli kategoride
WRI'nın listesinde dört ayrı kategori bulunuyor. 17 ülkenin 'aşırı yüksek derecede' gösterildiği listede, Türkiye ikinci kategoride yani 'yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler' arasında yer alıyor.
Su kaynaklarını etkileyen diğer faktörler de dikkate alındığında, 2030 yılına kadar gerekli önlemler alınmazsa içme ve kullanma suyu kaynakları yeterli olmayacaktır. Dünya 2021 yılı nüfusu 7,8 milyar olarak açıklanmıştır.
DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!
Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır.
Kaldı ki 2025 yılına kadar şu an kullanılabilir durumda olan bir çok su kaynaklığı kirlenecektir. Bu kaynaklardan su sağlanamaz duruma gelecektir. BM verilerine göre Dünya'da 1,4 milyar insan temiz içilebilir sudan mahrumdur.
Türkiye “yüksek derecede su sıkıntısı çeken ülkeler” içerisinde. Ama yine de kaynak konusunda tamamen fakir değil ve ülkemizde yaklaşık 25 verimli su havzası olduğu biliniyor. Fakat havzalarda kirlilik sorunu ve tarımda aşırı sulama gibi problemler de var.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) verilerine göre, ülkede kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı, 1.405 m³ civarındadır. Bu veri Türkiye'nin sanıldığı gibi, su zengini bir ülke olmadığını ortaya koymaktadır.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri