Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile İstanbul'da düzenlediği ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki vize uygulamasının kaldırıldığını açıklamasının ardından Nusaybin Hudut Sınır Kapısı'nda Türkiye'den Suriye vizesiz geçişler başladı.
Tevfik Rüştü Aras arasında 30 Mayıs 1926'da imzalanmıştır. Böylece Türkiye-Suriye sınırı, Cizre-Nusaybin hattı sınırları da belirlenerek kesinleşmiştir. Türk-Suriye sınırının belirlenmesinin bu kadar uzaması ve sorunlu olmasının nedeni Suriyelilerin Fransızlar vasıtasıyla daha fazla toprak elde etme politikasıdır.
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azez, Cerablus, Cinderes, Rajo, Tel Abyad ve Resulayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
911 km kara sınırına sahip olduğumuz Suriye'nin içinde bulunduğu ihtilaf bugüne kadar çok sayıda masum insanın hayatına mal olmuş, milyonlarca Suriyelinin yaşadıkları topraklardan ülke içinde başka bölgelere ya da Türkiye dahil diğer ülkelere kaçmasına ve sığınmasına yol açmış ve ülkemizi de önemli siyasi, güvenlik ve ...
Randevu alarak çıkış yapmak isteyenler sınır kapısına gitmek için bulundukları illerdeki Göç İdaresinden Yol İzin Belgesi almaları gerekmekte. Suriye'den Türkiye'ye dönüş, çıkış yapılan tarihten itibaren 6 aydır.
İlgili 36 soru bulundu
SURİYE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. SUUDİ ARABİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri ülkemize yapacakları turistik amaçlı seyahatlerde her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. ŞİLİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Suriye Vizesi: Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye arasında yapılan anlaşma gereği Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus, Hususi ve Hizmet Pasaport Hamilleri Suriye ülkesine yapacakları seyahatler için 90 Gün Vizeden Muaftırlar. Suriye Vizesi almalarına gerek yoktur.
Bugünkü haliyle Suriye, üç ana kontrol alanına bölünmüş durumda: Şam hükümeti, Kürtlerin kontrolü altındaki bölgeler ve kuzeyde Türkiye destekli muhaliflerin bulunduğu alanlar. Bunların yanı sıra ülkede hala çeşitli dış güçler ve devlet dışı aktörlerin varlığı da devam ediyor.
Birçok mahallede hızlı bir şekilde ilerleme gösteren Suriye Ordusu ve müttefik kuvvetleri, Halep'in %93'ünü kontrol altında tutmaktadır.
Askerlikleri bittiği halde yedi yıldan beri orduda yedek asker olarak tutulanlar terhis edilecek. Suriye'de 2011'den bu yana devam eden savaş başlamadan önce bir düzenleme yapılmış, askerlik süresi 18 aya indirilmişti. Ancak ilkokul mezunları için bu süre 21 aydı.
Suriye-Türkiye sınırı, Suriye ile Türkiye arasındaki 877 km'lik kara sınırıdır. Batıda Akdeniz'den başlar ve doğuda Irak sınırıyla kesişen noktada sona erer. İki ülke sınırı hem Suriye'nin hem de Türkiye'nin en uzun sınırıdır.
Suriye resmi olarak üniter bir cumhuriyettir. Suriye'nin 2012 yılında kabul edilen mevcut anayasası, Ulusal İlerici Cephenin bir parçası olmayan bireylerin seçilebilmesine yönelik anayasal hak nedeniyle ülkeyi fiilen yarı-başkanlık cumhuriyetine dönüştürmüştür.
Kuzey Cephesi
Suriye'nin kuzeyindeki Halep, İdlip ve Hama illerinde rejim ve muhaliflerin oluşturduğu Fetih Ordusu arasında çatışmalar sürmektedir. Bunun yanında YPG ile IŞİD arasında ve IŞİD ile rejim ve muhalefet arasında da çatışmalar yaşanmaktadır.
Suriye, ilk kez 24 Ekim 1945'te, Suriye hükûmeti tarafından Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın imzalanmasıyla bağımsız bir ülke olarak ortaya çıktı ve Nisan 1946'da Fransa'nın Milletler Cemiyeti tarafından verilen Suriye'nin "nüfusa idari tavsiye ve yardım sağlama" yetkisi fiilen sona erdi.
Türkiye – Suriye sınırı 877 km uzunluğunda olup, Türkiye kara sınırlarının % 31,8'ini oluşturur. Aynı zamanda Suriye ile sınırı bulunan Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis illerimiz arasında en uzun kara sınırı 276,9 km (%31,5) ile Hatay iline aittir.
İlçe listesi
65 ilçe, illere göre aşağıda listelenmiştir (başkent ilçeleri kalın metinle gösterilmiştir). Şam şehri bir valilik, bir ilçe ve bir bucak olarak işlev görmektedir. Kuneytire ilinin bazı bölümleri 1967'den beri İsrail işgali altında (bkz. Golan Tepeleri).
şehrin tahmini nüfus oranı ise şöyledir; %50 Arap, %40 Türkmen, %10'unu da Ermeni, Asuri, Yahudi, Kürt ve Çerkesler teşkil etmektedir. Ulaşım karayolu, havayolu ve Demiryolu ile sağlanmaktadır.
Halep kırsalında yaklaşık 142 Türkmen köyü bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak 100'e yakın köy ise Türk-Kürt ya da Türk-Arap şeklinde karışıktır. Sayı olarak ikinci bölge Hama-Humus-Tartus hattıdır. Bu alanda 80'e yakın Türkmen yerleşim yeri vardır.
Bu göre bu eski belgelerde Halep şehri ve çevresinde 200 bin, Lazkiye bölgesinde 150 bin, Humus civarında 250 bin, Kuneytra (Golan) bölgesinde 100 bin ve diğer bölgelerde 300 bine yakın Türk yaşamaktadır.
2020 itibarıyla Türkiye sınırları içerisinde 500 civarı, toplamda 60.000 civarı silahlı PKK mensubu olduğu düşünülmektedir.
Ne kadar üyesi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kendi websitesinden yapılan açıklamada 40,000 asker olarak tanımlanmıştır.
Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti'ne seyahat planı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Umuma Mahsus Pasaport hamilleri, Suriye'ye ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 180 gün içinde 90 gün ikameli seyahatlerinde Suriye vizesinden muaftırlar.
Türkiye'nin pek çok şehri dışında Suudi Arabistan ve Suriye'ye de düzenli olarak otobüs seferleri düzenleyen Jet Turizm, yolcularına hem rahat hem de güvenli yolculuklar sunuyor.
Ülkemizden başka bir ülkeye en fazla sınır kapısı bulunan ülke Suriye'dir. Suriye'ye doğrudan giriş yapılan sınır kapıları 10 adettir. Bu sınır kapılarından giriş yapılarak aracınızla Suriye'ye gidebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri