Bu peynirlerin kabuğu, olgunlaşma sürecinde salinle veya bazen şarap, bira veya brendi gibi alkollerle yıkanır. Yıkama devam ettikçe nem oluşur ve kabukta çeşitli mikropların büyümesini sağlar. Bunlardan en önemlisi Brevibacterium linens olarak bilinen bakterilerdir.
Bir bardak içinde elma sirkesini ve suyu karıştırıp dolaba yerleştirin. Hem oluşabilecek bakterileri önleyecek hem de kötü kokuları yok edecektir.
Köy peyniri kokusu nasıl giderilir sorusuna vereceğimiz cevap ise, bir kaba kaynamış ve daha sonrasında soğutulmuş bir su ile beraber tuz ve de sirke eklenmesi gerçekleştirilerek saklama koşulunda yaratılır ise, köy peyniri kokusunun önüne geçilebilir.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
evet, has peynirlerin büyük bir kısmı ayak gibi kokar, çünkü benzer bir bakteri bu işlere bakıyor. hele bir tulum peyniri, bir rokfor, camembert... misssss. ayak kokusuna benzetilen koku.
İlgili 20 soru bulundu
Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
Elde ettiğimiz peynirlerden geriye sarımsı, yeşilimsi hafif ekşi kokan bir su kalıyor. İşte bu suya ''peynir altı suyu'' deniliyor. Bu su oldukça faydalı bir su olmasına rağmen peynir yapıldıktan sonra dökülüyor.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
•Peynirlerin bakteriyel bozulması onların üretilmesi ve olgunlaştırılması sırasında daha yaygındır. Eğer pH çok yüksekse ürüne bulasan Pseudomonas'lar hızlıca gelişebilirler ve sümüksü yapıya neden olurlar.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Peynirlerin koku ve tat maddeleri , üretim ve özellikle olgunlaşma sırasında peynir bileşenlerinin parçalanması bağlamında ortaya çıkan çeşitli kimyasal özdeklerden oluşur. Her peynirin kendine özgü bir aroması / kokusu vardır.
Ayak kokulu peynir
Bir tür kaşar peyniri olan çedar peynirleri ise bekleme sürecinin başında eklenen laktobasil bakterisi ile özgün tadını ve kokusunu kazanan bir peynir.
Cranfield Üniversitesi, İngiltere'de yapılan araştırmaya göre en kötü kokan peynir Vieux Boulogne. Peynir yapımcısı Philippe Olivier tarafından inek sütünden yapılan bu peynirin kıvamını bulması 7-9 hafta kadar sürüyor.
Peynir altı suyunu özellikle aldığı renk dolayısıyla atılması gereken bir ürün gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudumuz için faydası oldukça fazla olan bu suyu, bir cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle peynir yapmalısınız. Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli.
Peynir altı suyu, süt mayalandıktan sonra ortaya çıkan sarımsı ve yeşilimsi ekşi tadı olan bir sudur.
Süt ılıyıp yaklaşık 36-38 derece civarına geldiğinde (süt mayalama sıcaklığının hafif altında) 2 kapak maya ve 2 yemek kaşığı kaya tuzunu ilave edip güzelce karıştıralım ve sıcaklığını koruyacak şekilde güzelce etrafını sararak 2 saat mayalanmasını bekleyelim.
Sakın salamura suyunuzu her peynirde yenilemeyin ya da peyniri biten salamura suyunuzu dökmeyin. En iyi ve en lezzetli salamura suyu en eski salamura suyudur. Her peynir beklemesinde salamuranız yeni bakterilerle size daha lezzetli olarak hizmet edecektir. Aynı şarap gibi eskidikçe lezzetleşecek.
İhtiyacınız olan şeyler bir litre su,50 gram tuz ve bir tatlı kaşığı limon tuzu.. Tuzları suda karıştırarak eritin ve peynirlerin koyduğunuz kaba göre ekleyin. Yiyeceğiniz kadar kesip suda azıcık durulayıp öyle tüketin zira biraz tuzlanmış olabilir.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Peynirin kendi renginden farklı bir renge dönüşmesi, bozulma sürecinin başladığını gösterir. Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar.
Peynirler, buzdolabının en iyi soğutan kısmı olan iç kısımlarına depolanmalıdır. İhtiyaç olduğu kadar porsiyonlanarak kullanılmalı ve hava almayacak şekilde tekrar kapatılmalıdır. Kaliteli peynir oda sıcaklığında 3-4 gün durduğunda dahi ekşime yapmaz yumuşama yapar. +2 +4 C de bekletildiğinde eski sertliğine ulaşır.
Uzun ömürlü olacak şekilde kullanmak istediğiniz peynir altı suyunu dondurucuda koruyabilirsiniz. Birkaç gün içinde kullanacaksanız; buzdolabında ağzı kapalı olacak şekilde saklayabilirsiniz. Peynir altı suyu ile çorba ve poğaça gibi yiyecekler hazırlayabilirsiniz.
İnsan sağlığına sayısız faydaya sahip olan peynir altı suyu, çorba ve hamur işlerinde kullanılabilir. Bunun yanında aç karnına direkt olarak da tüketilebilir.
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir. Pıhtısı sonradan haşlanmayan peynirlerde fermantasyon mayası kullanılması arzu edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri