Aydın/Söke OSB'ye kurduğumuz Batı Kipaş Kağıt Tesisimiz 200 bin metrekaresi kapalı, toplamda 310 bin metrekarelik tesisimiz ham maddesi atık kâğıtlardan olmak üzere ambalaj sektöründe kullanılacak 600 bin ton karton üretecek. İlave yatırımlar ile birlikte 730 bin ton karton üretimi gerçekleştirilmiş olacak.
2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilip kapatılmalarına kadar, Türkiye'nin selüloz ve kağıt ihtiyacını karşılayan Türkiye Selüloz ve Kağıt (SEKA) Fabrikaları, 1936 yılında İzmit'te ilk kuruluşlarından itibaren; İzmit, Dalaman, Afyon, Balıkesir, Silifke, Çaycuma, Taşköprü ve Aksu'da işlemeye devam ettiler.
Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurulan Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding, başta tekstil olmak üzere enerji, tarım, çimento ve kağıt sektöründe faaliyet gösteriyor.
Batı Kipaş Kağıt Fabrikası, Avrupa'nın en büyük kâğıt üretim tesisini Söke'de kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen tesiste 1400 kişiye istihdam sağlanacak.
Şu an Türkiye'de sadece eski bir SEKA tesisi olan Çaycuma OYKA tesislerinde selüloz üretimi yapılmaktadır. Bu sorunun hem stratejik önemi hem de fayda zarar analizlerinin beraberce yapılarak değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Cumhuriyet devrinde etüt ve projeleri kağıt mühendisi Mehmet Ali Kağıtçı tarafından hazırlanan ilk kağıt ve karton fabrikasının temeli 1934 yılında İzmit'te atılmıştır. İnşaat ve montajı 20 ay sürmüş ve ilk kağıt 18 Nisan 1936'da üretilmiştir.
Türkiye'nin ihtiyacı 700-800 bin ton
Türkiye'ye kağıt en çok Endonezya, Malezya ve Çin'den geliyor. Ekonomi Bakanlığı'na müracaat ettik. TSE ile konuştuk. Bizden istediğiniz standartları yurtdışındaki firmalara neden uygulamıyorsunuz diye sorduk.
Doğudan batıya doğru kullanımı yaygınlaşan kâğıt o dönemde Müslümanların kontrolü altında olan İspanya ve Portekiz'e yani Avrupa kıtasına da ulaştı. 1120 yılında İspanya'nın Valencia şehrinde ilk kez bir kâğıt fabrikası kuruldu.
OYAK'ın kağıt endüstrisine girişi, OYAK Çimento Grubunda faaliyet gösteren OYKA Kağıt Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
1984 yılında ÖKSÜZ ve GÜMÜŞER ailelerinin öncülüğünde kurulan Kipaş Holding, Kahramanmaraş'ın ilk ve tek holdingi konumundadır. 6 ana sektörde faaliyet göstermektedir. Başta tekstil olmak üzere; çimento, kâğıt, enerji, eğitim ve lojistik yatırımları olan Kipaş Holding bünyesinde ise 11 bin çalışan bulunduruyor.
Kâğıt üretiminde dünyada 16. sırada yer alan ülkemiz, önemli bir kâğıt üretimine sahiptir. Günümüzde ülkelerin kalkınma düzeylerinin kâğıt üretimi ile orantılı bir ilişkisi vardır. Dünyada kâğıt üretimi sıralamasında Almanya, Hollanda, Kanada, Finlandiya ve İsveç gibi gelişmiş olan ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.
Türkiye'de kâğıt, karton, ambalaj kağıdı, gazete kağıdı ve sigara kağıdı üretecek bir fabrikanın projeleri Mehmed Ali Kağıtçı'nın yönetiminde hazırlandı. İzmit Sümerbank Selüloz ve Kağıt Fabrikası'nın temeli 14 Ağustos 1934 tarihinde atıldı.
Konik masura ve Bobin, Miğfer boru ve Silindirik patron imalatı ile başlayan ürün skalası günün koşulları ve taleplere göre hızla geliştirilmiş ve petek panel, petek seperatör, karton palet, karton ayak ve köşebent üretimi yapmaktadır. Teksan 2015 yılından itibaren Kipaş Kağıt firması bünyesinde üretim yapmaktadır.
Günümüzde modern kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kâğıt ve karton üretiminin %24'ünü yapmaktadır.
Taşköprü Tesisleri. 800.000 m2 açık alan ve 50.000 m2 kapalı alan üzerine kuruluselüloz ve sigara kağıdı entegre tesisleri olarak hizmet veren Kastamonu Tesisleri'mizde 25 gramdan 70 grama kadar olan sigara, filtre ve uç kağıtları ile ince gramajlı baskı kağıtları üretilir.
4.089.408 bin $ ithalat hacmi ile Türkiye, dünya kâğıt ve kağıt ürünleri ithalatında 18. sırada yer almıştır.
Konya Kağıt A.Ş. Güneşli Ambalaj Tesisleri bir Bera Holding kuruluşudur.
Başvekil İsmet İnönü tarafından temelleri 14 Ağustos 1934 yılında atılan ve I. Kâğıt Fabrikası olarak bilinen, toplam değeri 30.400 lira olan İzmit Kâğıt ve Karton Fabrikası 121.864 metrekarelik bir alana kurulur.
Bir devlet kuruluşuydu. 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı dönemler olmuştu. Zaman içerisinde teknoloji yenilenememesi, devlette olmasından dolayı siyasetçilerin arpalığı haline gelmesi gibi nedenlerle 2005 yılında kapatıldı. Çalışanlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.
Çin mahkemelerinde saray görevlisi olarak çalışan Cai Lun, ilk kağıt kullanımını ağaç kabuklardan ve bez parçalarını kullanarak gerçekleştirdi. Ağaç kabuklarını ve bez parçalarını ezerek hamur haline getiren Cai Lun elde ettiği hamuru su ile karıştırarak kağıdı elde etti.
Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
Konya Kağıt A3, A4, A5 ebadında Speed Copy , Ultra Copy, Türk Copy ve Ekstra Copy markalı fotokopi kağıtları yanında, %100 beyazlatılmış kimyasal selüloz kullanarak 50 gr/m²'den 200 gr/m²'ye kadar birinci hamur kağıdı, istenilen ölçüde ve gramajda ebat ve bobin kağıt seçeneklerini müşterilerine sunmaktadır.
Türkiye yeteri kadar kağıt geri dönüşümü yapamıyor
Türkiye'nin ihtiyacı olduğu 400 bin ton kağıt ise ithal ediliyor. Türkiye'nin yıllık genel kağıt ihtiyacıysa 5 milyonun tonun üstünde. Yurt dışına her sene kağıt ithalatı için ortalama 3 milyar Dolar harcanıyor.
Nitekim 1995 yılında 421 bin ton olan kağıt ithalat miktarı, 2020 yılında %495 oranında artarak yaklaşık 2.5 milyon ton seviyesine ulaşmış, selüloz ithalat miktarı ise 229 bin ton civarındayken %522 oranında artarak yaklaşık 1.4 milyon ton civarında gerçekleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri