Açıklama: Doğubayazıt şehrinin 35 km. doğusunda, Gürbulak Gümrük Kapısı'nın 2 km. kuzeydoğusunda yer alır. Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska'daki Meteeor çukurundan sonra, Dünya'daki ikinci büyük meteor çukurudur.
Meteor Çukuru - Ağrı
Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2'nci derece doğal sit alanıdır.
Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Doğubayazıt'a Düşen Meteor (1974) | TRT Arşiv - YouTube.
İlgili 42 soru bulundu
Açıklama: Doğubayazıt şehrinin 35 km. doğusunda, Gürbulak Gümrük Kapısı'nın 2 km. kuzeydoğusunda yer alır. Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska'daki Meteeor çukurundan sonra, Dünya'daki ikinci büyük meteor çukurudur.
Bodrum'40 dakika mesafede ve Kara Ada'da yer almakta olan Meteor Çukuru yaklaşık 30 metre derinliğindedir. Adrenalin severler 16 metre yükseklikte bulunan atlama alanından atlayarak eğlenceli vakit geçirebilirler.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Yaklaşık 66 milyon yıl önce, Dünya'da yaşam felaketle sonuçlanan bir olayla kesintiye uğradı. Bugün anlayabildiğimiz kadarıyla, yaklaşık 12 kilometre genişliğindeki bir asteroit, bugün Meksika'da bulunan Yucatán Yarımadası yakınlarında okyanusa çarptı.
Leonid meteor yağmuru, 2023 yılında 17-18 Kasım günü gerçekleşecek. Cuma gününü cumartesi gününe bağlayan gece daha yoğun olarak görülmesi beklenen meteor yağmuru 19 Kasım için de beklentiler yaratıyor.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer.
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Dünya üzerindeki yaşamı bir süreliğine durduran bu göktaşı Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda bir bölgeye çarptı ve 180 km çapında olan Chicxulub kraterini oluşturdu. Bu krater, Dünya üzerinde çarpma sonucu meydana geldiği doğrulanan en büyük yapılardan biridir.
HATAY'IN KIRIKHAN İLÇESİNE METEOR DÜŞTÜ
Niğde'ye meteor düştü... Dün gece vatandaşlar tarafından çekilen videoda parlak bir cismin gökyüzünü aydınlattığı görülüyor,cismin göktaşı olduğu...
145 milyon ila 66 milyon yıl önceki Kretase dönemi, yaklaşık 43 bin kilometre hızla Dünya'ya çarpan asteroitle sona erdi. Çapı 12 kilometre olduğu düşünülen göktaşı, bugünkü Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda en az 150 kilometre çapındaki Chicxulub kraterini meydana getirdi.
66 milyon yıl önce Dünya'ya çarparak dinozorların 180 milyon yıllık egemenliğine son veren 10 kilometre genişliğindeki asteroit, Chicxulub olaylarının nedeniydi. Şu anda Meksika'da yer alan Yucatan yarımadasına inerek Chicxulub kraterini oluşturdu.
Bu konudaki bir diğer görüş de Kretase-Paleosen yok oluş çizgisinin 1.3 metre üstünde bulunan ve Paleosen dönemine tarihlenen çökellerde yer alan dinozor dişlerine dayanarak kuş olmayan dinozorların yok oluştan sonra yaklaşık 40.000 yıl boyunca yaşadığı savıdır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) çok sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, çeşitli testlerle gerçek olduğunu belirlediği gök taşlarını raporlandırıyor.
Yaklaşık 1 gram civarından 1 kilograma kadar gök taşları olduğunu belirten Doç. Dr. Ünsalan, bilimsel açıdan bakıldığında sadece bir gramının 2 milyar doları bulabileceğini söyledi.
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir. Ancak bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bazı farklı taş cinsleri ve göktaşına benzer yeryüzündeki yapılarda mıknatısla herhangi bir tepkimeye girmez.
Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda yer alan dünyanın en derin noktasıdır. Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur. Bu çukur, adını Mariana Adaları'ndan alıyor. Mariana Çukuru'nun derinliği ve zorlu koşulları, bilim insanlarının büyük ilgisini çekiyor.
Alaska'da ki Meteor Çukuru'ndan sonra dünyanın en geniş gök taşı çukurudur. Meteor Çukuru 1913 yılında düşen bir göktaşı sonucunda oluşmuştur.
Bodrum ilimiz sınırları arasında yer alan Meteor Çukuru koyu, Karaada'da bulunmaktadır. Meteor Çukuru Koyu 'na araç ile ulaşım kesinlikle söz konusu değildir. Meteor Koyu'na deniz yolunu kullanarak günlük kiralık tekneler ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri