Sonuç olarak Türkiye'nin ortalama 1141 metre yükseltiye ve % 17 eğime sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Türkiye'nin en düz bölgesinin Güneydoğu, en alçak bölgesinin Marmara, en eğimli bölgesinin Karadeniz ve en yüksek bölgesinin Doğu Anadolu Bölgesi olduğu anlaşılmıştır.
Ortalama yükseltisi en yüksek olan bölge, Doğu Anadolu Bölgesi, en düşük olan ise Marmara Bölgesi'dir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin en düzlük bölgelerinden biri olup, bu düzlükler Arap Yarımadası'nın güneyindeki Hint Okyanusu'na kadar gider.
Alanı en küçük bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi (Türkiye'nin %7.5'ini kaplar.) En yüksek bölge: Doğu Anadolu Bölgesi. En alçak bölge: Marmara Bölgesi.
Ülke toprakları yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Marmara Bölgesi %8.5, Ege Bölgesi %12, Akdeniz Bölgesi %16, İç Anadolu Bölgesi %18, Karadeniz Bölgesi %18, Doğu Anadolu Bölgesi %21 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi %7.5 yer tutmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Birinci Coğrafya Kongresi'nin uzun çalışmalar sonucunda özelliklerini belirttiği, yerlerini tespit ettiği, sınırlarını çizdiği ve adlandırdığı 7 coğrafi bölgenin dördüne, komşu olduğu denizin adı (Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz), üçüne de Anadolu kütlesi içindeki yerine göre ad verilmiştir (Doğu, Güneydoğu ve İç ...
İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı Türkiye'nin nüfus haritasına göre en kalabalık bölge Marmara, en kalabalık il İstanbul. Nüfusun en az olduğu bölge ise Doğu Anadolu.
Demografi. Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin nüfus yoğunluğu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkendir. 2021 yılındaki nüfus sayımına göre bölgenin nüfusu 6 milyon 513 bin 106 kişi civarındadır.
Karadeniz Bölgesi, Türkiye'de en çok ile sahip olan bölgedir. Bu bölgede toplamda 18 şehir ve 194 ilçe bulunur.
Bölge, ülkemizin en yüksek bölgesidir. Nitekim Doğu Anadolu'nun en büyük kısmı, ekseriya 2000 metrenin üstünde uzanan geniş düzlüklerle kaplıdır (Erinç, 1948:4). Erzurum ovası ve Yüksekova gibi (2000 m), Doğu Anadolu'nun çukur alanları dahi Batı ve İç Anadolu dağlarından çoğunun dorukları seviyesindedir.
2020 yılı verilerine göre Mardin'in en kalabalık ilçesi Kızıltepe, en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Ömerli'dir. Mardin'e bağlı 10 ilçe bulunmaktadır. 18.584 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan Şanlıutfa, Güney Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehridir.
Şanlıurfa ili Güneydoğu Toroslar'ın orta kısmının güney etekleri üzerindedir. İlin kuzeyinde yer alan dağlar ve yüksek tepeler genellikle güneye doğru gittikçe alçalır. Büyük ovalar güney yarısındadır.
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan ilimiz 36° 28' ve 38° 01' doğu boylamları ile 36° 38' ve 37° 32' kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İlimizin doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve ...
Orta Anadolu bölgesi; Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Aksaray ve Kırıkkale illerini kapsamaktadır. 2014 yılında Orta Anadolu bölgesinde bulunan toplamda yaklaşık 3739 bin Page 3 Sağlam C., Kuş ZA. 366 hektarlık tarım alanı Türkiye'deki toplam tarım alanının % 9,69'unu oluşturmaktadır.
Güneydoğu Anadolu Projesi
Projenin uygulandığı bölgede Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olmak üzere dokuz il yer almaktadır. GAP Bölgesi alan ve nüfus açısından ülkemizin yaklaşık % 10'luk bir bölümüne tekabül etmektedir.
İstanbul'un nüfusu, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 milyon 907 bin 951 kişi oldu. Türkiye nüfusunun %18,65'inin ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 782 bin 285 kişi ile Ankara, 4 milyon 462 bin 56 kişi ile İzmir, 3 milyon 194 bin 720 kişi ile Bursa ve 2 milyon 688 bin 4 kişi ile Antalya izledi.
Kütük bilgilerine göre bir sıralama yapan TÜİK verilerine göre 1'inci sırada Şanlıurfa, 2'nci sırada Konya, 3'üncü sırada İstanbul, 4'üncü sırada Diyarbakır, 5'inci sırada Ankara, 6'ncı sırada İzmir, 7'nci sırada Samsun, 8'inci sırada Sivas, 9'uncu sırada Erzurum, 10'uncu sırada Bursa yer alıyor.
Bu durumu dikkate alan yaklaşımla yapılan çalışmada tüm Türkiye nüfusu içinde Türklerin yüzde 76.03 ile 55 milyon 484 bin, Kürt ve Zazaların yüzde 15.68 ile 11 milyon 445 bin, diğer etnik gruplar toplamının da yüzde 8.3 ile 6 milyon 46 bin kişi olduğu hesaplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, yurtta kadın nüfusunun fazla olduğu il sayısı 37'ye çıktı. Bartın, kadın nüfusunun en fazla olan il olurken, erkek nüfusunun en fazla olduğu il ise Tunceli olarak belirlendi.
Bu durumu dikkate alan yaklaşımla yapılan çalışmada tüm Türkiye nüfusu içinde Türklerin yüzde 76.03 ile 55 milyon 484 bin, Kürt ve Zazaların yüzde 15.68 ile 11 milyon 445 bin, diğer etnik gruplar toplamının da yüzde 8.3 ile 6 milyon 46 bin kişi olduğu hesaplandı.
Zonguldak ili dışında Karadeniz Bölgesinin tamamı, Orta Anadolu Bölgesi ile Ege ve Akdeniz Bölgelerinin çok büyük bir kesimi ve Marmara Bölgesinin Edime, Tekirdağ ve Bursa illeri kadın nüfusun fazla olduğu yerlerdir.
Bölge, Diyarbakır, Van, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt, Ağrı, Muş, Kars, Bitlis, Şırnak, Iğdır, Hakkari, Ardahan ve Bingöl olmak üzere toplam 15 ili kapsıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri