Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Türkiye'nin En Verimli Tarım Topraklarının Bulunduğu Şanlıurfa'da, Sanayi Yeteri Kadar Gelişemedi.
Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor. Manisa'da 76 bin 511, Samsun'da 68 bin 904 kayıtlı çiftçi bulunuyor. En az kayıtlı üretici sayısının ise 1664 ile Yalova'da olduğu görüldü.
İlgili 43 soru bulundu
Tarım şehristanı (Farsça: شهرستان طارم), İran'ın Zencan Eyaleti'nin 7 şehristanından birisidir. Şehristanın 2006 yılı toplam nüfusu 42.939 kişi ve 10.734 hanedir. Yönetim merkezi Abber şehridir.
TÜİK verilerine göre, Konya 1 milyon 863 bin 264 hektar toplam işlenen tarım alanıyla ilk sırada yer alırken, Konya'yı 1 milyon 171 bin 486 hektar ile Ankara, 1 milyon 105 bin 111 hektar ile Şanlıurfa izledi.
En fazla tarımı Ege Bölgesi'nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir.) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır. Ayrıca Akdeniz Bölgesi, G. Marmara ve G.Doğu Anadolu Bölgesinin batısı ile Karadeniz kıyılarında (Doğu Karadeniz kıyıları hariç) tarımı yapılabilir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Evet, Ukrayna ve Rusya toprakları dünyanın en verimli topraklarına sahiptirler. Toprak bilimi literatüründe yeryüzünün organik madde içeriği yüksek olduğu için Black Earth Region (Kara Toprak Bölgesi) toprakları “Çernezyom” toprakları olarak sınıflandırılır.
A katmanı aynı zamanda toprağın en verimli kısmıdır. Bütün canlıları ve değişimle ortaya çıkan maddeleri kapsar. A katmanındaki tuz, kireç, kil gibi sularda çözünen maddeler, yağmur sularıyla toprağın alt kısımlarına taşınır. Bu nedenle A katmanının altındaki B katmanı, birikme bölümü, yani tarımın yapılmadığı yerdir.
Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür. Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir.
Ülkemiz, toprak ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Ancak etkisi altında olduğu iklim ve bulunduğu coğrafyadan dolayı bazı toprak çeşitlerinin görülmesi mümkün değildir. Tundra, laterit, moren ve lös topraklarına Türkiye'de rastlamak imkansızdır.
Alan açısından dünyanın sayılı, Türkiye'nin de en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, arpadan buğdaya, mercimekten mısıra, Antep fıstığından ayçiçeğine kadar çok sayıda ürün yetiştiriliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılan Çin, tarım alanları bakımından en büyük ülke.
Dünya'nın en büyük çiftliği Çin'de 90.000.000 dönüm dür. Bu çiftlikte yaklaşık 100.000 sağmal inek bulunmakta ve yılda yaklaşık 800 milyon litre süt elde edilmektedir. İkinci büyük çiftlik 44.000.000 dönüm ile yine Çin'dedir. Üçüncü büyük çiftlik ise Avusturalya'dadır ve 24.000.000 dönümdür.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
yaklaşık 2600-2700 kg.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
"Çernezyomsu Topraklar" Kanada'nın toprak sınıflandırma sisteminde ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki Gıda ve Tarım Örgütü'nün toprak sınıflandırmasında bulunan bir toprak türüdür. Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır.
Buğday. Türkiye'de en fazla üretilen tarım ürünüdür.
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Tarım sektörü, ülke nüfusunun beslenmesi, milli gelire ve istihdama katkısı, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması ve İhracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunarak Türkiye ekonomisindeki önemini korumaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri