Ancak insanlar yinede etnik olarak kökenlerini önemli görüyor. Bu anlamda bakacak olursak Türkiyede yaşayan Türklerin oranı %80'ü Türktür. %13 civarı Kürt nüfusu, %2 civarı Arap,%2 Çerkes,%2 Boşnak ve Arnavut ve geri kalanlarda diğer etnik gruplardır.
Yazarlara göre Alevî-Sünnî ayrımını bir yana bırakacak olursak Türkiye Türkleri Türk, Türkmen, Yörük ve Rumeli göçmenleri olmak üzere dört "etnik gruba" ayrılmaktadır. Anadolu'ya gelen Türklerin neredeyse tamamını Oğuzlar teşkil ediyordu.
Etnik köken dağılımında ise 100 kişilik Türkiye'nin 79'u Türk, 14 kişi Kürt, 1'i Zaza, 3'ü Arap ve 3 kişi de başka etnik kökenden geliyor.
✓ Etnik köken ya da etnik grup; bulundukları bölgede kendilerini ortak ge- lenekler, soy, dil, tarih, toplum, kültür, ulus, din veya sosyal davranışlar gibi diğer gruplardan ayıran ortak özellikler temelinde birbirleriyle öz- deşleşen insanlar grubu olarak tanımlanmaktadır.
Antropolog ve paleobiyolog Nina Jablonski, ırk ve etnik köken arasındaki farkı şöyle açıklıyor: “Irk birçok kişi tarafından fiziksel, davranışsal ve kültürel özelliklerin bir karışımı olarak anlaşılır. Etnik kökende ise insanlar arasındaki farklılıklar çoğunlukla dil ve paylaşılan kültür özelinde tanınır.”
İlgili 31 soru bulundu
Etnik kelimesi, aynı ırk, dil ve kültürden olan, bir topluluğa ait, kavmi, ırki anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; şehrin etnik çehresi dendiğinde aklımıza şehirde yaşayan insanların ortak paydaşları olan dil, kültür, ırk gibi özellikleri gelmektedir.
Etnik bir köken olmasa da, alevilerin içinde türkmen kökenliler, özellikle Sivas, Erzincan, Trabzon gibi illerde daha yoğundur. 20. yüzyıla kadar Anadolu'nun çoğu türkmen köyü alevi ağırlıklıydı ve sünnilik ehirlerde yaygındı.
Irk DNA testleri, kişinin DNA'sını analiz ederek etnik kökeni hakkında bilgi veren testlerdir. Bu testler, genetik bilgiyi kullanarak kişinin atasal geçmişini takip eder ve hangi coğrafi bölgelerden geldiğini tahmin eder.
Bir milletin ya da topluluğun ırki ve fiziksel özelliklerinden çok kültürel özelliklerini ve kadim geleneklerini tanımlamak için bu kelime kullanılır. Etnik Ne Demek? Aynı ülkede yaşayan ya da aynı ortak bir tarihe sahip olan bir topluluğa ait özelliklere etnik denir.
Etnokrasi, ülke yönetiminin baskın olan etnik grubun kontrolünde olduğu ve bu kontrolün yönetimdeki grubun çıkarlarını ilerletmek için kullanıldığı sosyolojik, siyasal veya toplumsal sistemdir.
:: Türkiye'de Nüfusun Etnik Dağılımı :: Toplam; 54.365.900 Türk soyundan gelen kişi olduğunu söylüyor.
Bu durumu dikkate alan yaklaşımla yapılan çalışmada tüm Türkiye nüfusu içinde Türklerin yüzde 76.03 ile 55 milyon 484 bin, Kürt ve Zazaların yüzde 15.68 ile 11 milyon 445 bin, diğer etnik gruplar toplamının da yüzde 8.3 ile 6 milyon 46 bin kişi olduğu hesaplandı.
Dünya'da yaşayan Türk nüfusu Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına göre yaklaşık olarak 5 milyondur. Yani Türk nüfusu 2021 yılında yurt dışındaki vatandaşlarımızı da sayarsak neredeyse 90 milyona ulaşmış durumdadır.
Oğuzlar Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır Oğuz türkleri 24 Boydan meydana gelir. Anadolu Türkleri, Suriye Türkleri Irak Tükleri, Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türkleri, Balkan Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kafkasya Türkler ve Kırım Türklerinin Bir kısmı Oğuz Boyuna Mensuptur. Kıpçak Kağan.
Etnik yapı nedir diye araştıranlar şunu bilmelidir ki, bir toplumun içinde tek değil, birden fazla etnik grup bulunur. Farklı etnik gruplar, toplumun zengin kültürel değerlere ve ilginç farklılıklara sahip olmasını sağlar. Bu duruma, etnik çeşitlilik denir.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Etnik grup veya etnisite, (Türkçe: Budunsal) kendilerini diğer gruplardan ayıran ortak nitelikler temelinde birbirleriyle özdeşleşen bir grup insandır. Bu nitelikler, ikamet ettikleri alanda ortak gelenekler, soy, dil, tarih, toplum, kültür, ulus, din veya sosyal özellikleri içerebilir.
genel olarak, benimsedikleri dil, din ve sahip oldukları kültür itibariyle diğer gruplardan farklı olan gruplar etnik olarak nitelenir.
Belli bir coğrafi bölge, uzun süre etkileşim sonucu oluşan ve ortak yaşam tarzı, kültür, din, dil ve ırklar arası geçiş, ve benzeşim sonucu oluşan uzun ömürlü yapıların nesilleri aşarak, özgün yaşam şekli, davranış ve hayat biçimi olarak adlandırılan şeylere etnik denmektedir.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
E-Devlet soyağacı sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr adresinden, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma” hizmetini seçerek soyağacına ait elektronik belge alınabilecek.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
Anadolu'da Kızılbaş
Osmanlı kayıtlarında Alevî Türkmen kökenli Seyyid müslümanlara "Kızılbaş" denilmekteydi.
Alevilik, Türklüğe özgü olan ve onun yaşam biçimini oluşturan bir Orta Asya kavramıdır. Alevi olmak için Türk olmak ya da Türkleşmiş olmak gerekir. Türkleşmiş Kürt ya da Türkleşmiş Arap olur ama Kürt Alevisi ya da Arap Alevisi olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri