Türkiye'nin en önemli yer altı kaynakları olarak altın, doğal taşlar, bor, trona, uranyum ve toryum sıralanmaktadır.
Önemli yeraltı kaynakları, kömür, altın, uranyum, cıva, çelik, antimuan, tungsten, çinko, kalay, kurşun madenleridir. Azerbaycan Azerbaycan petrol ve gaz yatakları ile meşhurdur. Ülke arazisinin %70'i petrol ve gaz yataklarıyla kaplıdır.
Doğada kendiliğinden oluşmuş, insan müdahalesinin söz konusu olmadığı kaynaklardır.
Kükürt Isparta'da, cıva İzmir'de, fosfat Mardin'de, zımpara taşı Ege Bölgesi'nde, çinko ve kurşun Giresun ile Rize ve Balıkesir'de, antimon Kütahya'da, uranyum Aydın ve Giresun'da, mermer ise Afyonkarahisar'da çıkarılır.
İlgili 32 soru bulundu
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
1- Rusya87 milyar varil petrol rezervi, 1,163 trilyon metreküp doğalgaz ve 157 milyon ton kömür ile Rusya'nın elindeki enerji kaynaklarının değeri 40,7 trilyon dolar. Bu ülkeyi aynı zamanda enerjide en zengin ülke konumuna da getiriyor.
Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir. Zira kaynaklar içinden çıktığı arzın madde itibariyle muhtevasına dâhildir. Dolayısıyla kaynağın mülkiyeti araziden bağımsız olarak başkalarına devredilemez.
Yeraltı sularının mülkiyeti: Madde 1 – Yeraltı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.Bu suların her türlü araştırılması, kullanılması, korunması ve tescili bu kanun hükümlerine tabidir.
KAPADOKYA'NIN YERALTI ŞEHİRLERİ
Nevşehir'de Kapadokya bölgesinde Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak, Tatlarin, Mazı, Özlüce ve Sivasa Gökçetoprak yeraltı şehirleri bulunuyor.
Mersin ve çevresindeki en önemli akarsular Deliçay, Müftü ve Mezitli dereleridir. Bu akarsu- ların boyları kısa, rejimleri düzensizdir. Tarımsal sulamada bu akarsulardan ve yörede yılda 16 000 000 m³'ü (DSİ, 1978: 49) bulan yer altı su rezervinden yararlanılmaktadır.
Yeraltı suları yerüstünden yer altına sızan suların buradaki gözenekli tabakaların(kumtaşı, çakıltaşı) veya, kırıklı, çatlaklı (kireçtaşı) kayaçların içerisindeki boşlukları doldurmasıyla oluşur.
Dünya - Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77'sinin Türkiye'de bulunabildiği ve bunların bugünkü piyasa değerinin 2,5 trilyon ABD dolarının üzerinde olduğu bildirildi.
Bu dönemde işlenmiş mermer 1,89 milyon ton ve 822,60 milyon dolarla 2022 yılının ilk 10 ayında toplam maden ihracatımız içinde en fazla ihraç edilen ürün olurken blok mermer-traverten 2,93 milyon ton ve 528,20 milyon dolarla ikinci, çinko cevherleri 679,26 bin ton ve 465,30 milyon dolarla üçüncü, bakır cevherleri 328, ...
Türkiye'de yer altı suları üç grupta incelenebilir; Taban suyu - Karstik yer altı suyu- Basınçlı yer altı suyu şeklinde. Taban suyu: Alt kısmında geçirimsiz, üst kısmında; geçirimli tabakalar bulunan yerlerde bulunan yer altı sularıdır.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.
DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir. Arama Belgesi olmadan sondaj yapmak kanunen yasaktır.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Yer altındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yer altı suyu” denmektedir. Yer altı suyu dünyanın tatlı suyunun yaklaşık olarak %22'sini sağlar. Hidrolojik döngünün bir parçasıdır. Yer altı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve Su Arıtma sistemlerinden oluşur.
Maden Varlığı
Bursa ili zengin yer altı kaynaklarına sahiptir. İlde önemli endüstriyel hammadde ve metalik maden yatakları bulunmaktadır.
Maden ocakları işleri, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında çalışılan işlerdir.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
4-Katar- 124.833 dolar
Basra Körfezi ülkesi olan Katar dünyanın en zengin 4. ülkesi. Resmi adı Katar Devleti olan ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 124.833 dolar. Ülke ekonomisin en temel kaynağı petrol ve doğal gaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri