İşçi işverenin emir ve talimatları altında bir yere giderken trafik kazası geçirmiş ise, bu trafik kazası iş kazası sayılmaktadır. Bu sebeple işverenin işçinin uğramış olduğu maddi ve manevi zararları karşılaması gerekmektedir.
Genellikle trafik kazaları, iş kazası olarak kabul edilmektedir. Ancak, 5510 sayılı yasanın 13-e maddesinin mutlak ifadesi karşısında sadece trafik kazaları değil taşıma ile ilgili tüm olayların da iş kazası olarak sayılması gerekir.
İşçinin işverene ait işyerinde veya işyeri dışında işin yürütülmesi için yapılan çalışmalar sırasında yaralanmasına, ölümüne veya ruhsal açıdan zarara uğramasına neden olan olaylara iş kazası denilmektedir.
Bu durumda 5510 kanun, maddi hasarlı iş kazalarını kapsamamaktadır. Maddi hasarlı biten kazalar iş kazası maddesinin dışında kalsa da iş güvenliği ve sağlığı kurallarına göre işyerinde yaşanan tüm kazaların kayıtlarının tutulması gerekmektedir.
İş Kazası Örnekleri
İş yerinde geçirilen kalp krizi, işçinin intihar etmesi, fazla mesai yapıldığı sırada yaşanan kazalar, görevli olarak giderken transfer aracında yaşanan bir kaza sonucu ölüm, elektrik arızasını gidermeye çalışırken yaşanan kaza gibi örnekleri sayabilmek mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
- Düşme ve incinme, - Yanma, - Ezilme ve sıkışma, - Elektrik kazaları, v.b. Yaralanmanın ağırlığına göre kazalar; Ölümlü, Üç günden fazla istirahat gerektiren kazalar, Üç ve üç günden az istirahat gerektiren kazalar, Tedavi gerektirmeyen veya bir gün istirahat etmeyi gerektirmeyen kazalar olarak ayrılmaktadır.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Zorunlu Mali sorumluluk sigortası, sigorta ettirenin, üçüncü kişilere verdiği onun karşılamak üzere oluşturulmuş bir sigorta türüdür dolayısıyla araçta bulunan kazaya sebebiyet veren şoför hariç yolcularda üçüncü kişi olacağından sigorta şirketine dava açabilirler.
Örneğin, işveren sigortalıya araç tahsis etmişse, sigortalının bu araçla işe gidiş geliş sırasında yaptığı trafik kazası iş kazası sayılıyor. Ancak sigortalı kendi arabasıyla işe gelip gidiyorsa bu gidiş geliş esnasında yaşanan kaza iş kazası olarak değerlendirilmez.
· Kazalının hemen veya sonradan cismani (bedenen veya ruhen) özüre uğraması, · Sigortalının yer ve zaman itibariyle kazaya uğraması, · Kazada nedensellik bağının bulunmasıdır. Şu halde, Sosyal Sigortalar Hukukunda, sigortalıyı bedenen ve ruhen zarara uğratan her kaza olayı, iş kazası sayılmayacaktır.
İş Kazası Geçiren İşçi İşten Çıkarılır Mı? İşçinin iş kazası geçirmiş olması işçi aleyhine haklı sebeple fesih hali oluşturmaz. İş kazasına uğrayan işçi, iş görmeye devam edecek durumda olmasına rağmen işten çıkarılırsa işveren aleyhine tazminat hakkı doğar.
Aracın aldığı her hasar hasarsızlık indirim hakkının kaybedilmesine ve sigorta priminin artmasına sebep olur. Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Bu gerekçe ile SGK uygulamalarında, işçinin iş kazası geçirdiği gün sigortalı bildirilmesi gerektiği kabul edilmekte ve buna göre işlem yapılmaktadır. Diğer bir ifadeyle; iş kazası geçiren işçi hastanede tedavi görse veya rapor alsa dahi sigortalı gösterilip, o günün sigorta primi işverence kuruma ödenecektir.
Tali kusuru bulunan kişinin kanunda yer alan cezanın alt sınırdan ceza verilmektedir. Ölümlü iş kazasında asli kusurlu olan kişilerde ise yaşanan olaya göre verilecek cezanın alt sınırının üstünde bir ceza verilmesi mümkündür.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Bunlar arasında hastane masrafları, tedavi giderleri, sürekli sakatlık tazminatı ve ölüm halinde defin masrafları yer alır. Bu durumda trafik sigortası, kazada zarar gören kişinin hastane ve tedavi masraflarını karşılar.
Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Kaza tespit tutanağı geçerlilik süresi 2 yıl olup bu süre içinde tutanağın sigorta şirketine gönderilmesi sigorta işlemleri açısından önemlidir. Tutanak, sigorta şirketi tarafından Sigorta Bildirim ve Gözetim Merkezi'ne gönderilir. Sonrasında 3 iş günü içinde sigorta şirketleri tarafların kusur oranlarını belirler.
İşçinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı hareket etmesi sonucunda kusurlu olması durumunda işçinin iş sözleşmesi 4857 sayılı Kanunun 25/II-ı maddesi uyarında işverence feshedilebilecektir. Bu durumda işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.
İş kazası tutanağı, bir işyerinde meydana gelen iş kazasının detaylarını, sebeplerini ve sonuçlarını belgeleyen resmi bir rapordur. Diğer bir ifadeyle iş yerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen iş kazalarında işveren tarafından tutulması gereken tutanağa iş kazası tutanağı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri