Corneille'in bir oyununa nazire olarak yazdığı “Nesteren”'in 1878'de Fransa'da yayınlanması sarayda kuşku uyandırdı. Biri halk tarafından sevilen diğeri sevilmeyen iki kardeş hükümdarın kavgasını anlatan bu eserin konusu, V. Murat ve II. Abdülhamit'in durumuna benzerlik gösterdiği için görevden alındı.
Yazar bu eserinde zalim bir hükümdara başkaldırmayı anlatır; iki müstebit kardeş hükümdarın kavgalarını konu edinmişti. Konu o yıllarda abdülhamit ile beşinci murad arasında süren kavgayı çağrıştırıyor, hükümdarlardan biri halk tarafından sevilirken diğeri sevilmiyordu.
NESTEREN (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan, bu eserini Paris'te yazar ve yayımlar. Yazarın manzum tiyatro çalışmalarının bir başka ürünü olan Nesteren, duraksız, kafiyeli hece vezni ile yazılmıştır. Abdülhak Hâmid Tarhan, Nesteren'in konusunu Pierre Corneille'in Le Cid isimli eserinden almıştır.
6. Nesteren (manzum piyesi, (1878).
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-7 (Macera-yı Aşk, Nesteren, Zeynep, Hakan) Bu son cilt onun ilk ve son eserini bir araya getirmektedir. Mâcerâ-yı Aşk ile başlayan yazarlığı Hakan ile son bulmuştur.
İlgili 38 soru bulundu
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
İÇLİ KIZ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yazdığı üçüncü tiyatro eseri. İçli Kız, beş fasıllık bir dramdır. Yazarı tarafından beş fasıl olarak tertip edilen eser 29 meclisten oluşur. Eserin kapağında “Tiyatro tarzında yazılmış bir hikâyedir” ibaresi vardır.
Hece ölçüsüyle yazılan ilk tiyatro eseri: Abdülhak Hamit Tarhan'ın “Nesteren” adlı eseridir.
Abdülhak Hamit Tarhan'ın hece ölçüsüyle yazılan ilk tiyatro eseri "Nesteren" dir. Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır.
İlhan, Yabancı Dostlar, Ruhlar, Nazife, Kanuni'nin Vicdan Azabı gibi eserler aruzla yazılmış tiyatro eserleridir. Nesteren, Liberte, Cünun_ı Aşk, Hakan ise heceyle yazılmış tiyatro eserleridir. Macerayı Aşk, İçli Kız ve Sabru Sebat ise mensur olan tiyatro eserleridir.
Manzum bir tiyatro eseri olan Eşber, aruz ölçüsüyle yazılmıştır. Yazar, eserini Paris dönüşü İstanbul'da yazdığını söyler. Eşber, yazarın memuriyetten azledildiği dönemin bir ürünüdür. Sade bir kurguya sahip olan eserde, savaş karşıtlığı ve savaşın lüzumsuzluğu, vatan müdafaası ve sevgisi, aşk gibi konular ele alınır.
Abdülhak Hamit Tarhan'ın tiyatro oyunu (1875) * Eser, oyuna adını veren içli kız yani Sabiha üzerinden ilerlemektedir. Onun vesveseli yapısı, söylenene kolayca inanma hâli ve olumsuz düşünceye meyletmesi oyun boyunca sürer. Üvey annesi Raife Hanım ile birlikte bir aşk üçgeninin içinde kalır.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Şiir şeklindeki manzum tiyatrolarının bazılarını aruz, bazılarını hece ölçüsüyle yazmıştır. Tiyatro eserlerini sahnelemek için değil, okunmak için yazmıştır; bu nedenle bu eserleri sahne tekniğine ve diline uygun değildir. Tiyatro eserlerinde romantizm akımının etkisi görülür.
Eşber, Abdülhak Hâmid Tarhan'ın ele aldığı bir eserdir. Eşber eserinin konusu Büyük İskender'in Hint seferi sırasında yaşadığı tarihi manzum trajedisidir. Aynı zamanda bir tiyatro oyunu olarak da sergilenir.
Duhter-i Hindû, Abdülhak Hâmid'in tiyatro yazarlığında farklı bir dönemin başlangıcını ifade eder. Bundan önce yazdığı ilk üç eseri birtakım acemiliklerin bulunduğu etkilenmeler ve kısmî realizm dönemi olarak görülür.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
İlk Yerli Tiyatro Yapıtı:Şair Evlenmesi/Şinasi
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir yere sahip olan, İbrahim Şinasi'nin eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk eseri olma özelliğini taşıyor.
İçli Kız (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Hâmit'in yeni tiyatro anlayışının örnekleri olarak yerli hayattan mistisizme uzanan Duhter-i Hindu (1875), Corneille'in Le Cid adlı eserine nazire olarak yazılmış olan Nesteren (1877), Tarık yahut Endülüs'ün Fethi (1879), Tezer Yahut Melik Abdurrahman-ı Sâlis, Eşber ve Finten adlı oyunları gösterilir.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-1 (Sabr-u Sebat, İçli Kız, Liberte, Yadigar-ı Harb) Abdülhak Hamid Tarhan şöhretini şair olarak yapmış olmakla birlikte çok sayıda tiyatro eseri de yazmıştır.
Sevilen kişinin ardından onun yaşayışı, faziletleri ve kaybından doğan üzüntüleri dile getiren mersiyelere mukabil Makber'de de Fatma Hanım'ın şahsiyeti, özellikleri ve hayatından hâtıra parçaları zikredilir.
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu Hakkında
Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu' nun tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanır. 1879 yılında Hüdavendigar Vilayeti Valiliğine atanarak Bursa' ya gelen Ahmet Vefik Paşa, Bursa kadar tüm ulus açısından da önemli sayılan ilk Türk tiyatro sahnesini kurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri