Kırmızı kar son yıllarda ilk kez 2006'da Rusya'da ortaya çıktı. Ardından Sibirya ve Şırnak'ta da görüldü.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Haziran ayında Alp Dağları'nda kırmızı renkte kar göründü. Bilim insanları ise endişeli. Araştırmacılar mikroalglerin karın renginde değişikliğe neden olduğunu söyledi. Renk değişiminin buzulların erimesini hızlandırdığına dikkat çekiliyor.
Çocukken bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu söylerken, yarı alaycı bir ifadeyle sıklıkla kullanırdık bu deyimi... “Kırmızı kar yağınca!” diye olumsuzluk bildiren bir deyim vardı. Yani bir işin olurunun pek olmayacağını ya da çok küçük bir olasılık olduğunu belirtmek için söylenirdi.
Kuzey Afrika'dan esen rüzgarlar çok hafif toz tabakasını da beraberinde sürükler. Soğuk hava kütleleri ile çarpıştıklarında yağmur veya kar tanesi olarak yeryüzüne düşer. Yağış sonrası araçların üzerinde veya yerlerde toz lekeleri görüyorsanız bu tozlardandır.
İlgili 19 soru bulundu
Ta ki birkaç sene evvel tekrar görülmeye başlayana dek. Kırmızı kar son yıllarda ilk kez 2006'da Rusya'da ortaya çıktı. Ardından Sibirya ve Şırnak'ta da görüldü.
3 bardak karbonatı bir kasenin içerisine alın. Saç kremini ise temiz bir bardağa aktarın. Krem miktarı, bardağın yarısını geçmeyecek şekilde olmalıdır. Saç kremini karbonatın üzerine ekleyin.
Bulutlu ge- celerde ise normalde uzaya ulaşan uzun dalga boylu kırmızı ve tonlarındaki ışınlar bulutlardan sekerek yer- yüzüne geri döner. Bunun sonucunda bulutlu şehirler- de kırmızımsı gökyüzü parlamaları ortaya çıkar.
İnsanlık tarihi boyunca kar tanesi masumiyetin, saflığın ve benzersizliğin sembolü olmuştur. Hem gizemli yapısıyla birçok kültürü cezbetmiş, hem de kimyasal ve fiziksel özellikleriyle birçok bilim dalını meşgul etmiştir.
Rüyada beyaz renkli bol kar görmek masumiyet anlamına gelir. Beyaz renk de iyiliği ifade etmektedir. Rüyasında kar gören kişiler beyaz rengin masumiyetine ve temiz duyguların uyanışına işaret edilmektedir.
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Kış sezonu boyunca 2010 yılında, yerde 1 metre 73 santim tutan karın yağdığı Bitlis'te, 2012'de ise 13 metre 30 santimetre tutan kar yağınca rekor kırıldı. 2019'da 9 metrelik karın olduğu Bitlis'e, 2020'nin Aralık ayında 31 santimetre tutan kar yağdı.
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir.
'Kar beyazı' gibi bir tanımlamayı sık kullansak da kar aslında beyaz değil, şeffaftır. Ancak karın yüzeyi ışığı farklı yönlere yansıtıp renk spektrumunu dağıtarak beyaz görünmesine neden olur. Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir.
Hava sıcaklığının sıfır derece ya da altında olması lazımdır. Bir de havada belli bir miktarın üzerinde nem olmalıdır. Çok soğuk ama aynı zamanda kuru bölgelerde kar yağışı olmaz. Örneğin dünyanın en soğuk kıtası Antarktika'nın bazı (kuru) bölgelerine çok az kar yağar.
Türkiye'de Kış
ismiyle de anılırdı. Türkiye'de kış ilk olarak Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde başlayarak batıya doğru ilerler. Türkiye'de karlı gün en çok Doğu Anadolu Bölgesi'ndedir. Kış mevsiminde hava sıcaklığı çoğu bölgelerde sıfırın altına iner ve don olayı gerçekleşir.
Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler bir makalesinde buz kristallerinin altılı simetri şekillerinden bahsediyor. Bundan yaklaşık 20 sene sonra, Rene Descartes doğada çok ender görülen 12 kenarlı kar tanesini gözlemlemiş.
Bu çim hastalığına Fusariumnivale adlı fungus neden olur. Kardan, yağmurdan yada zayıf drenajdan dolayı toprağın sürekli nemli kaldığı kış yada bahar aylarında görülür. Sıcaklığın 15 0C'nin üzerine çıkmadığı havalarda yada yoğun kar yağdığında görülür.
Kar, bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaşarak çok ince buz parçalarına dönüşmesiyle oluşur. Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir. Bazı durumlarda, havadaki su buharı doğrudan minik buz kristalleri halinde yoğunlaşıp altıgen prizma görünümü alarak kar tanelerini oluşturur.
Kırmızı, turuncu ve pembe bulutlar neredeyse tamamen gündoğumu ve günbatımında görülür ve atmosferin güneş ışınlarını saçmasıyla meydana gelir. Bulutlar uzun ve saçılıma uğramamış güneş ışınlarını yansıtırlar ve o rengi alırlar. Bu etki birinin kırmızı bir spotu beyaz bir kağıda tutmasına benzer.
Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.
Yer altımdan çıkan gazlar deprem sırasında kayalarla sürtünmeden de dolayı (ya da kendi elektrik yüklerinden dolayı) gaz çıkışı yüksek miktarda olduğu için yıldırımın tersine yerden buluta bir elektrik akımı oluşturuyor olabilir. Işığın kırmızı olduğunu söylemeniz düşük bir dalgaboyunda enerji olduğunu gösteriyor.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Suni karı üretmenin en basit yolu olarak yakındaki akarsulardan ve göllerden çıkarılan ve depolanan soğuk suyun, kar makinelerinin ince nozullarına gönderilerek, yüksek basınçta preslenmesi ile oluşturuluyor. Nozullardan çıkar çıkmaz donan küçük damlacıklar ortaya çıkmasını sağlıyor.
Su buharının soğumasıyla yoğunlaşma çekirdekleri oluşur, yoğunlaşmanın devamında zerrecikler büyür ve yağmur damlasına dönüşür. Yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru düşen damla 0 °C'nin altında sıcaklığa sahip bir katmandan geçerken damlalar kısmen donar. Oluşan yağış sulusepken olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri