Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Bu bağlamda Sünni ve Hanefi arasındaki fark yoktur, Hanefi mezhebi (hanefilik) Sünniliğe (ehli sünnete) bağlı olan bir mezheptir. Diğer 3 büyük mezhepte (Şafii, Hanbeli ve Maliki) Sünniliğe bağlı olan bir mezheplerdir. Hanefi mezhebinin kurucusu İmam-ı Azam Ebu Hanefi'dir.
Türklerin İslam'a geçişi, Türklerin İslam dininden önce mensup oldukları Tengricilik inancından vazgeçip dinlerini değiştirmeleridir. Yaklaşık 10. yüzyıla kadar Tengricilik dini Türkler arasında en yaygın din olmuştur.
Mezhep ismini aldığı Hanefi mezhebinin kurucusu olan Ebû Hanife 699 yılında Kûfe'de dünyaya gelmiştir. Babası kumaş tüccarı olan Ebu Hanife bir taraftan baba mesleğini yaparken diğer yandan Kufe'de birçok alimden ders alarak yetişmiştir. 18 yıl fıkıh dersi gördüğü Hammad b. Ebî Süleyman onun en önemli hocasıdır.
Türkiye nüfusunun çoğu Hanefi mezhebine mensuptur. Günümüzde, Türkiye, Afganistan, Pakistan, Mısır, Suriye, Ürdün, Hindistan, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna Hersek ve Romanya topraklarında yaşayan Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindedir.
İlgili 25 soru bulundu
Her mezhep, bu havuzun -tabir-i caizse- bir rengini bizlere ulaştırmakta ve o ab-ı hayatı içmemize vesile olmaktadır. Demek Efendimiz (sav) ne Hanefidir, ne Şafidir, ne Malikidir ve ne de Hanbeli… Efendimiz (sav), bütün bu mezheplerin hükümlerini, şeriatında cem etmiş bir havz-ı ilahidir ve bir menba-ı hakikattir.
Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır. Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî'nin tespit ettiğine inanılır.
Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır.
Hanefi mezhebi; İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi; İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi; İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi; İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Kufe'de doğdu. Kökenine dair Birçok farklı iddia (Soyunun bir yanının Türk olduğu da iddia edilir) vardır. Aslen Arap olmayan Ebu Hanife'nin dedelerinin Fars kökenli olduğu ihtimali daha güçlüdür. Dedesi Zuta'nın, aslen Kâbil bölgesinde yaşayan Farisoğulları'na mensup bir uçbeyi olduğu söylenir.
Bektaşilik, içerisindeki Sünnî unsurlar çerçevesinde ele alındığı zaman, genel olarak bunların Hanefi-Mâtûrîdî özellikler taşıdığı, dolayısıyla önemli ölçüde Hanefi-Mâtûrîdî din anlayışının hâkim olduğu görülecektedir. Bu noktada Bektaşilikte var olan algı da, büyük ölçüde Hanefi-Mâturîdîlikten beslenmektedir.
Binlerce yıl farklı coğrafyalarda hükmetmiş olan Türklerin asıl soyu nereden geliyor'un cevabı belli oldu.Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.İşte Anadolu'nun dört bir yanına dağılan o boyların soy ağacının şehir şehir listesi ve özellikleri!
Fakat İslam'ın yayılması, aynı zamanda Hanefî mezhebinin yayılması anlamına geliyor. 11. yüzyılda Türkler'in çoğunluğunun Hanefî olduğunu, yukarıda zikredilen Hanefîlik-Maturidîlik arasındaki ilişkiye benzer bir tanenin de Türkler-Hanefîlik arasında meydana geldiğini belirtiyor Karcic.
Ne Alevilik bir dindir, ne de Sünnilik. Alevilik de Sünnilik de aynı dinin, yani İslamiyet'in farklı kollarıdır, yollarıdır, yani mezhepleridir. Aleviler de Sünniler de sadece anlayışları, tarikleri ve mezhepleri farklı Müslümanlardırlar. Tarihte farklı Alevilikler ve Sünnilikler olmuştur.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Genelde anne ya da babasi alevi olan cocuklar alevi olur.
Bu benzeri hadislerden anlaşıldığı kadarıyla mezarda kişi dilinden, ırkından, mezhebinden, meşrebinden, memleketinden sorgulanmayacak. Rabbinden, Peygamberinden, dininden ve Kuran-ı Kerim'den sorgulanacak. (Nesai, İbn Mace) Rabbim o sualleri doğru cevaplamamızı nasip etsin.
Bunlara Dinde reformcu denir. Zındık olmaktan kurtulmak için, bir mezhebe girmek, yani Ehl-i sünnet olmak lazımdır.” Dört mezhebin kolaylıklarını toplayan kimse, dört mezhepten hiçbirine uymamış, Ehl-i sünnetten ayrılmış olur. Mezhepsiz olur.
Bu mezheplerin imanları, Eshab-ı kiramın ortak imanıdır. İmanda ayrılık caiz olmaz. Bu dört hak mezhebe, (Ehl-i sünnet) denir. Bu dört mezhepten hiçbirine uymayana mezhepsiz denir.
Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslüman olup çoğunlukla Şafii mezhebine bağlı olmakla beraber Kürtler içerisinde kayda değer sayıda Şii nüfus vardır ve daha az sayıda Hanefi'de bulunmaktadır.
Peygamberimiz (asm) ne Şafidir, ne Maliki, ne Hanefi, ne de Hanbelî… Peygamberimiz (asm), bütün bu mezhepleri çekirdeğinde ve gövdesinde barındıran bir şecere-i rahmettir.
Örneğin hanefilik mezhebi Türkistan ' da ortaya çıkmıştır. Oğuz Türkleri Hanefidır. Doğu Anadolu'da kürtleşen Türkmen aşiretleri pek fazla olduğu için hanefi kürtler ekseriyetle itibari ile Türkmen köklerine gelmektedir. orijinal kürt denilebilecek aşiretler aileler şafii kökenlidir.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Evet, Aleviler abdest almaz.
1-Şiilikte ikrar ve biat yoktur sadece tanıklık ve bağlılık vardır, Alevilikte ise ikrar,biat ve teslimiyet vardır. 2-Şiilikte minhâç ( aydınlık yol) yani tasavvuf ve tarikat yoktur. Alevilik ise, minhâç ve erkan,yani tasavvufi yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri