Yemek parası, yol parası, servis için verilen ücret, giyim yardımları, aile yardımları, yakacak yardımı, çocuk zammı, sağlık yardımı gibi ödemeler kıdem tazminatına esas kazanca eklenir. Söz konusu ödeneklerin miktarı şirketten şirkete farklılık gösterdiği için bunu ancak çalışanlar hesaplayabilir.
Kıdem tazminatı hesap edilirken işçinin en son giydirilmiş brüt ücreti dikkate alınmaktadır. Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır. Yemek yardımlarında yeni yapılan düzenleme ile nakit veya kart ile sağlanması fark etmeksizin günlük istisna tutarı 110 ₺ olarak duyurulmuştur.
İşçinin yol ya da yemek yardımını ayni olarak ya da nakdi olarak almasının bir önemi yoktur. O sebeple örneğin işçiye yemek ücreti ödenmesi, yemek kartı verilmesi, yemeğin işyerinde çıkması fark etmeksizin tazminat hesabına dahil edilir.
Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.
İlgili 45 soru bulundu
Kıdem tazminatı hesabında hangi ödemeler dikkate alınır? Kıdem tazminatı hesaplanırken süreklilik arz eden para veya parasal karşılığı olan menfaatler (ücret, ikramiye, kasa tazminatı, yemek yardımı, gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı, taşıt yardımı, konut yardımı, aile yardımı, çocuk yardımı vb.) dikkate alınır.
3 yıllık tazminat 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, ” son alınan maaş x 3 ” formülü ile yapılır.
Asgari Geçim İndirimi Kıdem Tazminatı Hesabına Dahil Edilmez
Aynı şekilde evlenme yardımı, hastalık yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, seyahat primleri, fazla çalışma ücreti, ulusal ve genel tatil, hafta tatili ücretleri, bir defalık verilen ikramiyeler kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmaz.
İş Kanunu'nda Çalışanın Yemek Hakkı Nedir? Çalışana verilen yemek paraları İş Kanunu'nun 4857 sayılı maddesine göre belirlenir. Buna göre işverenin, sözleşmede aksi belirtilmediği sürece yemek parası verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İhbar tazminatı hesaplama, işçinin fesih anındaki giydirilmiş brüt ücreti üzerinden yapılır. İşçinin yemek ve yol yardımı gibi sosyal hakları da giydirilmiş ücrete dahil edilir. İhbar tazminatı çıkartılırken işçi kıdemine denk gelen bildirim süresinin her haftası yedi gün olarak hesaplanır.
İşveren, aylık yemek ücretini işçiye nakit olarak ödemeyi tercih ediyorsa bu ücret gelir vergisine tabi olur.SGK'ya göre ise iş günü olarak günlük asgari ücretin %23,65 tutarında prime esas kazanç (brüt ücret) matrahından istisna olur. Yani, belirlenen yemek ücreti üzerinden SGK kesintisi yapılmaz.
İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında, çalışanlara yemek vermek suretiyle sağladığı menfaatler gider olarak indirilebilir.
01 Temmuz 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacak yemek bedeli sosyal güvenlik primi istisna tutarı günlük 105.75 TL olarak belirlenmiştir. Limiti aşan tutar SGK primine tabi olacaktır.
Ay Ortasında Çıkan İşçinin Yemek Parası / Yemek Yardımı
İşverenin tercih edebileceği bir diğer yol da, kısıt uygulamadan işten ayrılmış olsa da çalışmadığı günler için işçiye ödenmiş yemek parasını işçiden hiç kesmemek. Bu tamamen işverenin inisiyatifindedir.
Fazla çalışma, genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve benzerleri de bu türdendir. Fazla çalışma ücretinin işçinin fazla çalışma yapmasına bağlı olması sebebiyle bu hususta yapılan ödemeler arızi kabul edilir ve kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez.
2023 asgari ücrete zam yapılmasıyla yemek yardımı istisna tutarları da güncellendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarına göre günlük yemek ücreti 110 TL, yol ücreti ise 56 TL'ye çıkarıldı.
2022 Günlük Yemek Ücreti Ne Kadardı? 2022 yılı için günlük yemek ücreti KDV dahil 55,08 TL olarak belirlenmişti. 2023'te ise yemek ücreti 55,08 TL'den, 121,00 TL'ye ulaştı.
Yemek yardımı türlerinden nakdi yemek yardımı ve yemek kartı çalışanın bordrosunda gösterilmektedir ve bordroya eklenen yemek parası, yemek kartı, yemek çeki gibi ödemelerin SGK ve gelir vergisi istisnaları bulunmaktadır.
Söz konusu toplu iş sözleşmesinin 38'inci maddesinde açıkça yemek yardımının fiilen çalışılan günlerde ödeneceği belirtildiğinden ve yukarıda yer alan 4857 sayılı Kanun hükümleri uyarınca işçilere ödenen yıllık izin ücretlerine yemek yardımların dahil edilmemesi gerekmektedir.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır. Çarpma işleminde yıl kesirleri de dikkate alınır.
Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir. İhbar süresi tanınmak suretiyle yapılan fesihte sürenin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, sürenin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır.
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Böylece asgari ücretli bir çalışan 2023 yılında işten çıkarılması halinde çalıştığı her yıl için 10 bin 8 lira kıdem tazminatını hak edecek. Bu rakamdan sadece damga vergisi düşülecek. Asgari ücret dışında ücret alanların kıdem tazminat tavanları ise 15 bin 371 lira 40 kuruş olarak devam ediyor.
Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. 5 yıl süreyle bir işyerinde çalışan asgari ücretli yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri