Türk edebiyatında bu alanda çalışan Tahir Alangu, Anadolu'daki halk masallarından derlediği Billur Köşk adlı bir eser yayınlamıştır. Tahir Alangu'nun yanında Pertev Naili Boratav, Türk Halk Masalları Tipleri kataloğu yayınlamıştır. Burada 2500 adet Türk masalını incelemiş ve 300'ün üzerinde tespit yayınlamıştır.
Pertev Naili Boratav'ın üslup, yapı ve konu bakımından yaptığı masal sınıflandırmasına göre Türk masalları şu beş gruba ayrılmıştır: Olağanüstü masallar, Hayvan masalları, Güldürücü masallar, yalanlamalar ve zincirleme masallar, fıkra ve latifeler.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Halk masalları, geleneksel olarak kuşaktan kuşağa aktarılan masallardır. Genellikle belirli bir kültürün veya topluluğun öykülerini yansıtır. Bu masalların kökenleri genellikle belirsizdir ve zamanla değişebilir. Örnek olarak "Keloğlan" veya "Nasreddin Hoca" halk masalları verilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
İlk türkçe masal kitabı sözlü gelenekten derlenmiş olan Billur Köşk Masalları'dır. Halk arasında ağızdan ağıza yayılan binlerce anonim masal, Nasrettin Hoca fıkraları, Keloğlan masalları, Karagöz oyunları, tekerlemeler olmasına rağmen çocuk edebiyatının gelişmesi Tanzimatla (1839) başlamıştır.
Keloğlan.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Masal; genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağandışı olayları anlatan edebî türdür. Masallar; olaya dayalı, sanatsal metinlerdir.
Olağanüstü olaylarla süslü, olağanüstü kişilerin başından geçen, zaman ve yer kavramları belirli olmayan hayalî olayların anlatıldığı yazılara masal denir. > Masalda eğiticilik ve öğreticilik esastır. > Masallardaki olaylar gerçeğe uymaz. > Kahramanlar olağanüstü özelliklere sahiptir. >
masalın kaynağı eski Yunan ve Hint mitolojileridir eski Yunan'da Ezop Masalları Tarihte bilinen ilk masal örneklerindendir milattan önce 6 yüzyılda yazıya geçirilmiştir doğuda ise Hint edebiyatında pançatantra yani 5 kitap ve Beydeba'nın yazdığı Kelile ve Dimne ilk masal ve fabl örnekleridir masallarının anlatıcısı ...
Masallar gerçekleşmesi olanaksız olan olayların doğaüstü karakterlerle işlenmesiyle oluşan bir edebi türdür. Masal türünün ilk örneklerine milattan önceki dönemlerde rastlıyoruz. Masallar 5 bölümden oluşur ve masalların 3 türü vardır.
Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan halk hikâyelerine masal denir.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
” müstear ismiyle 1328'de Mahmud Beg Matbaası'nda basılan Türk Masalları adlı kitaptır. İçinde 13 masal bulunan 317 sayfalık bu eser, ilk olarak 1991 yılında İbrahim Arslanoğlu tarafından ve 2006 yılında da Erol Ülgen tarafından yeni harflere aktarılmıştır.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Genellikle anonim olan halk masalları, gerçeklikten uzak, çok fazla olayın anlatıldığı masal türüdür. Genel olarak uzun olan halk masalları, doğu ve batı edebiyatında yaygın bir şekilde yer almaktadır. Binbir Gece Masalları, Simbad ve Kırmızı Başlıklı Kız halk masallarınına örnek olarak verilebilir.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
Daha sonraları Türk yazarları da masal çalışmaları yapmış ve yayınlamışlardır, Ziya Gökalp, Tahir Alangu, Naki Tezel, Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk bunlardan bazılarıdır. Fakat dünya masal klasiklerinin çocuklarımız üzerinde, büyük olumsuz etkileri olmuş ve olmaya da devam ediyor.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir. Aşağıda bu türün özellikleri verilmiştir.
Sonra sevinerek görüyorsunuz ki Keloğlan'ın cesareti yanındakilere de bulaşıyor. Öner Yağcı'nın kaleminden çıkan Keloğlan Masalları, çağımıza uyarlanmış, günümüz çocuklarının büyük bir keyifle okuyacağı/dinleyeceği masallar.
Çeşitli masallarda, gücün (padişahın) karşısında halkı temsil eden Keloğlan; Türk insanının zekâsını, aklını, başarısını, azmini, şansını ve saflığını da en güzel şekliyle kendi üzerinde toplayan, problemleri gülerek çözümleyen “hümorist” yapıya sahip bir tiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri