Her yıl birçok kuş, dünyanın bir ucundan diğer ucuna, besinin bol olduğu ılıman yerlere uçar. Hayvanların bu mevsimsel hareketler göç olarak adlandırılır. Birçok turna türü, kış aylarında güneye, ilkbahar ve yaz aylarında ise kuzeye göç eder. Göç sırasında sayıları 400'ü bulan gruplar oluştururlar.
Turna kuşu göçmen bir kuştur. Bu kuşun göç yolu ve göç mesafesi oldukça uzundur. O kadar ki Afrika'nın ortalarından, Karadeniz'in kuzeyine; Japonya'dan Sibirya'ya kadar bu göç yolları uzanır.
Turnaların İlginç Özellikleri Neler? Uzun mesafeler boyunca göç eden kuşlardır. Sonbaharda kışları geçirmek için güneye göç ederler. Çoğu zaman sürüler hâlinde hareket ederler.
Turna balıklarının avlanmasında belirli kural ve kaideler vardır. Turna balıklarının 15 Aralık- 31 Mart tarihleri arasında avlanması yasaktır. Turna balığının üreme dönemine girdiği bu dönemde avcılık yapılması gelecek yıllarda popülasyonda önemli ölçüde azalmaya sebebiyet verebilir.
Turnaya birçok kültürde kutsal sayılan kuşlardan biri olarak rastlanmıştır. Genel olarak haberci kuşlardan sayılan turnanın uğur ve iyi haber getirdiğine inanılır. Turnanın gerdanında ve başında bulunan tüyler “tel” olarak isimlendirilir. Telli turnalar uğur getirir.
İlgili 31 soru bulundu
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
Göçer olan bu simge kuş, Uzakdoğu'dan Anadolu'ya kadar sıla ve gurbet ile özdeş olup haber getiren ve ruh taşıyan elçi durumundadır. Dişi ve erkek turna kuşlarının birbirine olan sadakati ve vefası, Alevi-Bektaşi inancında ikrarlı ilişkilerin ve eşlerin durumu ile özdeş bilinir.
Bu kuş türü tamamen göçmen bir kuş türüdür. Afrika ve Güney Asya'da kışlarlar. Telli turnalar, ilkbahar ve yaz aylarında kuzeye, kış aylarında ise güneye gruplar halinde göç ederler.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Turnalar tek eşli canlılardır. Eş tutan bireyler genellikle hayat boyu beraber olurlar ve eşlerden biri ölene kadar başka bir eş aramazlar. Başarılı bir çiftleşmeden sonra iki eş de yuva yapımında ortak çalışır. Genellikle iki yumurta bırakırlar.
Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
Turna veya halk arasındaki söyleyişiyle durna, leylek büyüklüğünde, uzun bacaklı, zarif boyunlu, parlak duru gözlü, göçmen bir su kuşudur. Başının arka tarafında geriye doğru sarkan bir zülfü, kanatlarının göz alıcı, mavi, kırmızı ve yeşil tüyleri vardır.
İlk göç yolculuğunda aralıksız bin 600 kilometre uçarak bilim adamlarını düşüren turna, ortalama 52 kilometrelik bir hızla ve 50-1000 metre yüksekliklerinde seyahatini sürdürdü.
Dünyanın manyetik alanının kuvvet çizgilerine göre kendi durumlarını tespit ederek doğru yönü bulurlar. Kafalarının içindeki bu pusulaları sayesinde kapalı havalarda da yollarını bulurlar. Bulutlu bir günde bile yönlerini şaşırmazlar.
Göç sırasında bazıları gece, bazıları da gündüz uçar. Gece gündüz kesintisiz uçan türler de vardır. Göçmen kuşlar yola koyulmadan hemen önce belli bir alanda toplanır. Büyük gruplar halinde ve hep birlikte hareket ederler.
Turnalar, ısınarak yükselen hava akımlarından yararlanarak dönerek uçarlar. Yükselişleri hep güneşe doğrudur. Üreme döneminde turnaların karşılıklı yaptıkları dans bir semah gösterisi olarak nitelenir.
Görkemli bir kuş ve orta-boyutlarda bir turna olup, 100-130 santimetre büyüklüğünde, 180-240 santimetre kanat açıklığında, 4.5–6 kg ağırlığındadır. Beyaz yüz çizgisiyle ve siyah kanat tüylerinin bir demetiyle gridir.
Eti yenmeyen kuşlar:
Avını pençesiyle yakalayan ve leş yiyen, çaylak, kartal, kerkenez, kuzgun, akbaba, leş kargası, yarasa, atmaca, şahin, martı, leylek, flamingo, egret, kelaynak gibi kuşlar yenmez.
1- Hiçbir İslam âlimi tavşan etine bırakın haram demeyi mekruh bile dememiştir. Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir.
Evet, halk türkülerinde sıkça geçen Allı Turna, bildiğimiz Flamingodur.
İri, uzun bacak ve boyunlu, kısa kuyruklu bir kuş türü olan turna (grus grus) ile tanışın.
Japon turnası (Grus japonensis), turnagiller (Gruidae) familyasından iri bir turna türüdür. Japon turnası, ak turnadan sonra en nadir turna türüdür. Feng Shui'ye göre Japon turnası, şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.
Turna balığı birçok balığın aksine günün her saatinde av peşinde koşmaktadır ve bu durum da turna avı yapacak balıkçılar için olumlu bir durumdur. Bu sayede sabah erken saatlerde veya gece geç saatlerde av zorunluluğun bulunmamaktadır.
osmanlı'da devşirme işi için görevlendirilen zabitlerdir. reşad ekrem koçu'ya göre toplayıp getirdikleri çocuklar turna sürüsüne benzetildiği için bu unvan verilmiştir. bu turnaların ekseriyeti yeniçeri, kimisi cellat, kimisi sadrazam olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri