3-) Anahtar Statü: Bireyin sahip olduğu statüleri içerisindeki en baskın olan statüye anahtar statü denir. Örneğin bir adam, öğretmen, baba, abi, emlakçı olabilir. Bunlardan en baskın olanı öğretmenlik ise bu anahtar statüdür. Bu statü bireyin işlevleriyle alakalıdır.
Bir kişinin toplumsal statüsü o kişinin anahtar rolü olarak kabul edilir. Bireyler toplumda nasıl görülüyor ve ne diye biliniyorlarsa kişilerin anahtar rolleri odur. Örneğin bir kişi hem anne, hem abla, hem teyze, hem arkadaş hem de öğretmen olabilir.
Anahtar statü, bireyin daha etkin ve işlevsel olduğu, yaşamının büyük bir kısmını oluşturan, toplumsal değerler açısından daha saygın olan statüdür. Bireyin anahtar statüsü toplumun en önemli gördüğü role bağlıdır. Bireyin hangi statüsünün anahtar statüsü ola duğu kararını toplum verir.
Aslında çok kısa bir tarif ile statü; bireyin toplum içinde sahip olduğu yer ya da rol, kendisinin diğer kimseler ile iletişimi, yaşam tarzını ya da görevlerini belirler. Bulunulan sosyal sınıf genel olarak sosyal statüyü belirlerken örneğin; kendi çabası ile ve sonradan edinilmiş "doktorluk" statüsü de bu sosyal ...
Bireyin sosyal çevre ve sosyal organizasyon içindeki yerini belirler. Bu konum prestije dayanır ve beraberinde yaşam tarzı, haklar ve sorumluluklar getirir. Kamusal figür, politikacı, internet ünlüsü gibi ünlü kişiler etkili sosyal statülere örnektir.
İlgili 22 soru bulundu
2. Kazanılmış Statü Kişilerin kendi çabaları sonucu elde ettikleri statüdür. Örneğin, anne, baba, öğretmen rolü çok büyüktür ve çok çabuk değişebilir.
Sosyal statü bir kişinin toplum içindeki konumunu, itibarını ve gücünü yansıtır. Sosyal statü birçok faktör tarafından şekillendirilir ve etkilenir. Bu faktörler arasında kişinin mesleği, eğitimi, geliri, aile geçmişi, yaş, cinsiyet, etnik köken, din, dil ve yaşadığı coğrafya gibi çeşitli özellikler bulunur.
Negatif haklar, konuşma özgürlüğü, mülkiyet, inanç özgürlüğü gibi politik hakları tanımlarken kullanılır. Pozitif haklar için ise eğitim ve sosyal güvenlik örnekleri verilebilir.
Negatif statü hakları
Kişinin dokunulamayacak ve aşılamayacak özel alanlarının sınırlarını belirleyen hak ve hürriyetlerdir. Negatif Statü Hakları yaşam hakkı ve konut dokunulmazlığı olmak üzere 2 hakkı içerir.
Statü Faktörleri
Statüyü etkileyen faktörler; bireyin yetenekleri, eğitim seviyesi, sahip olunan meslek, yaş ve cinsiyet durumu olarak belirlenmiştir.
Bu olgunluğun yaşını yani erginliği kanun koyucular belirler. Erginlik (Rüşt) : belirli bir yaşın doldurulmasıyla ya da bu yaşın doldurulmasından önce, evlenme veya hâkim kararıyla kazanılan olgunluktur. Türk Medeni Kanunu'na göre rüşt 18 yaşın doldurulmasıyla kazanılır.
öğretmen, öğrenci gibi şeyler buna örnek olabilir. hatta baba/anne olmak da bir kazanılmış statüdür. bir bireyin doğuştan sahip olmadığı, kendi çaba ve gayretiyle sonradan elde ettiği statülerdir. öğretmen, öğrenci, zengin ya da yoksul olmak kazanılmış statüye örnek verilebilir.
Kişinin, statüsünü de göz önünde bulundurarak yapmak zorunda olduğu davranışlara toplumsal rol adı verilir. Bu zorunluluğun temelini ise, yasalar değil toplumsal gelenekler ve kurallar oluşturur. Cinsiyet, meslek ve yaş hem statünün hem de toplumsal rollerin de ortaya çıkmasında etkilidir.
Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir. Hepsinin görevi, sorumluluğu, konumu ve işlevleri farklıdır.
Roller Arası Çatışma:
Bireyin aynı anda birbiriyle çelişen birden fazla rolü üstlenmesi durumunda ortaya çıkan çatışmadır. Bir öğretmen annenin, çocuğunun öğretmeni olması, yönetici bir annenin, ev ile iş arasında yaşadığı çatışma örnek olarak verilebilir.
Pozitif Statü Hakları
Örneğin çalışma hakkı, sağlık hakkı, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı bu tür haklardandır. Bu tür haklar, devlete sosyal alanda bir takım ödevler yüklerler. Bu hakların çoğunluğu sosyal ve ekonomik alanlarla ilişkin olduğu, bu haklara “sosyal haklar”da denir.
Kamu hukukundan doğan kamu haklarından olan ve isteme niteliğindeki pozitif statü haklarından sayılan çalışma hakkı, bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkanı tanır.
Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Özgürlükler (Pozitif Statü Hakları ya da İsteme Hakları ya da İkinci Kuşak Haklar). Kişinin devletten kendisi için hizmet etmesini istemesini sağlayan haklardır. Kısaca, devletin “sosyal devlet” anlayışının gereği olarak kişi için kimi hizmetleri yapmasını zorunlu kılar.
Bu haklar, kişiyi devlete karşı koruyan hak- lar olması ve “koruyucu haklar” olarak da adlandırılan negatif statü haklarından oldukları için devlet, özel hayatın gizliliği ve kişisel verile- rin korunmasını isteme haklarına saygı duymak ve sınırlarını işgal et- memek ile yükümlü kılınmıştır.
Negatif statü hakları, kişinin devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hak ve hürriyetlerdir. Örneğin konut dokunulmazlığı, kişi güvenliği, din hürriyeti, düşünce hürriyeti, mülkiyet hakkı negatif statü hakkı niteliğindedir.
Anayasası'nda, kişi dokunulmazlığı kapsamında olan yaşama hakkı koruyucu haklar arasında sayılmıştır2. Ulusal ve uluslararası belgelerde tanımlanmayan yaşama hakkı, özü itibariyle doğal hukuk okulunun tanıdığı, ancak pozitif hukukun güvence altına aldığı bir haktır3.
Atfedilen statüler ise bireyin denetimi dışında toplumun değerlerine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Irk, din, yaş, cinsiyet, soy atfedilen statü örneklerindendir. Gelişmiş, çağdaş toplumlarda kazanılmış statüler önemli iken, gelişmemiş toplumlarda atfedilen statülerin önemli olduğu görülmektedir.
Bir bireye ya da kümeye başka birey ya da kümelerle ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma sosyal saygınlık denir. Birey bu saygınlığı ya statüsü nedeniyle elde eder ya da kişisel özellikleriyle kazanır. İlkine statüsel saygınlık, ikincisine kişisel saygınlık adı verilir. Statüsel saygınlık, statü bittiği zaman biter.
1-) Verilmiş Statüler: Bunlar doğuştan gelen statülerdir. Bireyin yaş, cinsiyet, soy, ırk, doğduğu ülke gibi doğuştan getirdiği statülerle verilmiştir. Bir insanın doğuştan getirdiği statüleriyle övünmesi anlamsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri