İçme bardakları ve gözlükler gibi bazı nesneler o kadar yaygın olarak silikat bazlı camdan yapılır ki, basitçe malzemenin adıyla anılırlar. Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
Camın Kimyası ve Türleri
Temelde camlar oksit karışımı maddelerdir.
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Kağıdın ham maddesi ağaçlardır. Kesilen ağaçlar kabukları soyularak kağıt hamuru için hazırlanır. Toz haline getirilen ağaç parçaları su ile karıştırılır ve silindir yardımıyla sıkıştırılır. Sıkıştırılan bu karışım uygun koşullarda kurutularak kağıt elde edilir.
Bal temel olarak iki monosakkaritin yoğunlaşmış bir karışımıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Malzemeler. Adi camın bileşimine giren üç grup madde vardır. Bunlar cam haline gelebilen oksitler, eriticiler ve stabilizatörler denilen maddelerdir. Camın bileşimine giren bu maddeler kum-soda-kireç olarak da adlandırılabilirler.
heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır. karışımlara çözeltiler de denir. Bir çözelti çözücü ve çözünende oluşur.
Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir. Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
Mürekkep bir karışımdır.İçinde genellikle demir, sülfat ve az miktarda asit karışımından oluşan açık mavi veya siyah bir çözelti olan mürekkep, bu haliyle soluk göründüğünden içine toz halinde anilin esaslı boya katılmaktadır.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır. Şekilde görüldüğü üzere, soluduğumuz hava; doğa, insanlar ve endüstriyel prosesler sonucu oluşan madde taneciklerini ve gazları da içermektedir.
Soda, karbondioksit gazı eklenmiş olan saf su ile yapılan bir içecektir. Maden suyu ve sodanın farkı ise maden suyunun doğal kaynaklardan elde edilen mineralli sudur.
Ana maddesi kum olan cam, günlük yaşantıda birçok alanda işlevsel olarak kullanılan malzemelerden biridir. Cam üretiminde kullanılan kum, doğada en fazla bulunmakta olan maddeler arasındadır. Camın en önemli ve benzersiz özelliği saydam oluşudur.
Petrol, hidrokarbonların karışımından meydana gelmiş olup, her zaman sabit bir kimyevî bileşimi yoktur. Doğal akaryakıt olan ham petrol, bulunduğu memleketlere göre değişen bileşimler gösterir.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Limonata da limon suyu ile suyun karışması sonucu meydana geldiği için homojen karışım olarak belirtilmektedir. Homojen bir karışım olan limonatada su ve limonun suyu bütün ile ayrışmaktadır. Limonata hem homojen bir karışım olmakta hem de bir çözelti olarak değerlendirilmektedir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Alkoller, organik kimyada bir bileşik grubunu temsil eden, renksiz ve nötr maddelerdir. Etanol, propanol, metanol, bütanol gibi çok sayıda alkol çeşidi vardır.
Altının doğada bulunan saf hali; sarı renktir. Bu yüzden bu renge kavuşmak için hiçbir karışıma gerek olmaz.
Pekmez, çeşitli meyve sularının kaynatılması ve yoğunlaştırılmasıyla elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Genellikle üzüm, dut, nar, elma veya kayısı gibi meyvelerden yapılır. Bu meyvelerin özleri sıkıldıktan sonra, suyu alınır ve ardından bu suyun şeker oranı yoğunlaştırılır.
Tuz, bir anyon ve katyondan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Tuzlar, pozitif yüklü iyonların (katyonların) ve negatif yüklü iyonların (anyon) bir araya gelmesiyle oluşur. Sofra tuzu (NaCl), sodyum ve klorür iyonlarından oluşur ve iyonik bir bileşiktir.
Çikolata; kakao likörü, kakao yağı, şeker ve sütün çeşitli yüzdelerle imal edilmiş katı bir ürünüdür. Çikolataların çoğu kakao, kakao yağı veya diğer yağlar ve şekerin bileşiminden oluşurlar. Sütlü çikolata ayrıca konsantre süt ya da süt tozu içerirken, beyaz çikolata kakao yağı şeker ve kakaosuzdur.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Heterojen: Posa kırmızımsı, yeşil ve siyah yaprak parçalarını bir arada bulundurur. Heterojen bir soldurma, kıvırma ve fermantasyon ve kaba yaprak işlenmesinden kaynaklanır (2). göstermektedir ki çay tadımcılığı oldukça karmaşık ve zor bir meslek olup tecrübe isteyen bir sanattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri