Zeytinyağı ile sarımsak ve soğanları kavurun. Biraz pişmeye başladığında irice doğradığınız turp otunu da tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Biraz kavurunca hardalı, baharatları ekleyin ve su ilave edin. Arada bir karıştırarak otu pişirin.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
Turp yaprakları gelişi güzel doğranır kaynayan suda sapları yumuşayana kadar kaynatılır. Kavurmak için , tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğranmış soğanları koyup tuzunu da ekleyerek ocağa alalım kapağını kapatıp iyice kavuralım. yanmaması için arada karıştıralım.
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
İlgili 33 soru bulundu
Turp otlarını güzelce temizleyip soğuk sirkeli suda birkaç kez yıkıyoruz. Tencereye aldığımız otlarımızın üzerine sıcak su döküyoruz, biraz da tuz serpiyoruz ve otlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen otları servis tabağına alıyoruz, üzerine ayrı bir yerde dövdüğümüz sarımsakları ekliyoruz.
Haşlanarak yenir. Fakat çiğ olarak tüketildiğinde tadı hafif acımsı ve baharatlıdır.
Sebzenizi iyice yıkayın, tüm kirleri temizleyin. Sonra ince ince dilimleyin. Dilimleri kaynayan su bulunan büyük bir tencerede 3 dakika bekletin ardından 3 dakika buzlu suyun içine koyun. Şoklama sonrasında dilimleri Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin, içindeki havayı alın ve derin dondurucu içerisine koyun.
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
Turp otunu 2-3 dakika haşlayın ve buzlu su dolu geniş bir kaseye alın. Soğuyan yaprakların suyunu süzün ve bir servis tabağına alın. Sosu için ezdiğiniz sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve taneli hardalı bir kasede karıştırın. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp haşlanan turp otunun üzerine gezdirin.
Turp yaprakları, bitkinin yenilebilir üst kısımlarından oluşur. Özellikle Çin ve Kore mutfağında sebze olarak tüketilen bu yapraklar, uygun şekillerde temizlendikten sonra tüketilebilir.
Turp otu, kırlarda, bahçelerde ve yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir. Acı bir tadı olduğundan genellikle haşlanıp limonla tüketilmektedir. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren turp otu, et yemeklerinin yanında salata olarak tüketilmektedir.
Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilir. 100 gram 1 grama yakın yağ ve 12 kalori bulunur. C vitamininden zengin olan kırmızı turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede vücudunuzun serbest radikallerle mücadele etmesine katkıda bulunur.
Faydalı bitkiler arasında gösterilen salata ya da yemek olarak tüketilebilen turp otunun bilinen herhangi bir zararı yoktur.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur.
Vitamin açısından zengin olan turp otu özellikle A, B ve C vitamini deposudur. Safra ve böbrek taşlarını ve kumu düşürmeye yardım eder. Turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Aynı zamanda nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi gelir.
Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Turpotu. Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir.
Dr. Turhan, “Turp otunun yaprakları, A ve C vitamini ile kalsiyum ve demir içeriyor, antioksidan barındırıyor. Şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.
Turp yapraklarını kullanarak hazırlayabileceğiniz bazı yiyecekler şunlardır: Salatalar: Marul veya ıspanak gibi turp yapraklarını da herhangi bir salataya ekleyebilirsiniz. Çorbalar: Turp yapraklarını çorbada pişirebilir ve onu çorbada bulunan sebze çeşitlerinden biri haline getirebilirsiniz.
Raphanus raphanistrum dilimizde eşek turpu, turp otu, karaturp, kara mancar ve yabani turp adları ile bilinmektedir.
Turp yaprakları iyice yıkanıp ince ince kıyılır üzerine ince kıyılmış soğanlar ilave edilir, hazırladığımız sosu üzerine döküp iyice karıştırdıktan sonra servise hazır. Afiyet olsun. Bu salata kahvaltılarda süper oluyor isteğe göre içine haşlanmış yumurta da ekleyebilirsiniz…
Düşük Glisemik İndeks: Turp, glisemik indeksi düşük olan bir sebzedir. Bu, turp yendiğinde kan şekerinin hızla yükselmediği ve ani şeker dalgalanmalarının önlenmesine yardımcı olduğu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri