Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir. Çiğ veya pişmiş olarak çorba ve güveçlere eklenebilir.
Turp yaprakları gelişi güzel doğranır kaynayan suda sapları yumuşayana kadar kaynatılır. Kavurmak için , tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğranmış soğanları koyup tuzunu da ekleyerek ocağa alalım kapağını kapatıp iyice kavuralım. yanmaması için arada karıştıralım.
Turp otu bitkisi yaprakları ve dallarıyla beraber yenir.
Bu bitkilerde hormon, ilaç ya da gübre olmadığı için hem çok sağlıklı hem de çok lezzetlidir.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Hatta turp yaprağı turpun kökünden çok daha besleyicidir bile diyebiliriz. Turp yapraklarında kökünden daha fazla protein ve lif bulunur. Yapraklarda en fazla bulunan mineral ise kalsiyumdur. Turp yapraklarında köküne oranla 4 kat daha fazla antioksidan etki bulunur.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak turp yapraklarını farklı yemeklerde kullanabilirsiniz ve onları herhangi bir yeşil yapraklı sebze gibi hazırlayabilirsiniz. Turp yapraklarını kullanarak hazırlayabileceğiniz bazı yiyecekler şunlardır: Salatalar: Marul veya ıspanak gibi turp yapraklarını da herhangi bir salataya ekleyebilirsiniz.
Yaprakların kalın damarlarını bıçakla düzgünce kesin ve bir kısmını tencerenin dibine yerleştirin.Dilerseniz büyük 1-2 adet yaprak da koyabilirsiniz. İkiye ayırdığınız yaprakları 1'er tatlı kaşığı iç harçtan doldurup sarın. Yaprak çok büyük ise 4'de bölün.Etli sarmaları biraz kalın yapın.
Zeytinyağı ile sarımsak ve soğanları kavurun. Biraz pişmeye başladığında irice doğradığınız turp otunu da tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Biraz kavurunca hardalı, baharatları ekleyin ve su ilave edin. Arada bir karıştırarak otu pişirin.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi; soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi özellikle kış mevsimi hastalıklarından koruması, kabızlığı önlemesi ve kilo kontrolünü sağlamada etkili olması turpun faydaları arasında gösteriliyor. Faydalarından daha fazla yararlanmak için turpun taze tüketilmesi gerekiyor.
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
Sebzenizi iyice yıkayın, tüm kirleri temizleyin. Sonra ince ince dilimleyin. Dilimleri kaynayan su bulunan büyük bir tencerede 3 dakika bekletin ardından 3 dakika buzlu suyun içine koyun. Şoklama sonrasında dilimleri Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin, içindeki havayı alın ve derin dondurucu içerisine koyun.
Turp Otu Salatası Ege Yöresi.
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Salatasını tercih eden kişilere direkt zeytinyağı, limon ve turp otunu karıştırarak tüketebilir. Ancak normal salata gibi çiğ olarak değil turp otunu haşlayarak yapmalısınız. Çiğ tüketilen turp otu size acımsı geleceği için bu şekilde tüketmekten keyif alamayabilirsiniz.
Kırmızı turp filizi (Sakura Cress) yenilebilen bir bitkidir. Yoğun kırmızı lahana tadındadır. Koyu kırmızı rengi ile birçok yemek çeşidi için eşsiz bir tamamlayıcıdır.
Çünkü turp içerdiği vitamin, mineral ve liflerle tam bir sağlık deposu olarak tanımlanıyor. Genellikle balığın yanında sevilerek yenilen bu sebze garnitür olarak ya da salatanın içinde tüketiliyor, bu sayede antioksidan ihtiyacı karşılanabiliyor.
- Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
15-50 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür. Gövde genellikle tabandan dallanmış ve diktir, yüzey az çok kıllıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri