İçerdiği flavonoidler kandaki kolesterolü düşürüyor. Güçlü bir potasyum kaynağı. Turşu suyunun spor sonrası oluşan kas ağrılarını hafiflettiği biliniyor.
Türk mutfağının geleneksel tatlarından biri olan turşu özellikle kuru fasulye ve bakliyat yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır.
Ancak turşuyu yüksek oranda sodyum içerdiği için; yüksek tansiyonu, diyabeti, böbrek yetmezliği ve mide hastalıkları olanların çok kontrollü yemeleri hatta hastalık düzeylerine göre hiç yememeleri gerekir. Özellikle hazır turşuların sodyum oranları daha yüksek olduğundan hastalık riskini artırır.
Turşu Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Hareketsizlik kaynaklı oluşabilen kabızlık sorununda yüksek lif içeriğiyle etkili olur. Kanser oluşumuna neden olabilen serbest radikalleri antioksidan içeriğiyle ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Kalp damar hastalıkları, soğuk algınlığı gibi durumlara karşı da koruyucu etkisi bulunur.
Turşu suyu içmenin sağlık üzerine birçok olumlu etkisi olmasına rağmen yüksek oranda tuz içermesi nedeniyle hipertansiyon, böbrek, karaciğer ve kalp hastalığı bulunan insanların kontrollü şekilde turşu suyu tüketmesi tavsiye edilir [4].
İlgili 40 soru bulundu
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
E vitamini yönünden zengin olan beyaz lahana, cilt ve diş sağlığını koruyor. İçerdiği flavonoidler kandaki kolesterolü düşürüyor. Güçlü bir potasyum kaynağı. Turşu suyunun spor sonrası oluşan kas ağrılarını hafiflettiği biliniyor.
Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kandaki yüksek sodyum miktarıdır. Yemeklerin yanında turşu tüketmek istediğinizde düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz. Turşu tüketimi tansiyon ve şeker hastaları için ölçülü olmalıdır. Günlük turşuları tüketebilirsiniz.
Kalp hastalıklarına iyi gelir. Lahananın ağrı kesici etkisi olduğu için lahana turşusunun suyu da ağrı kesicidir. Kandaki kolesterolün düşmesini sağlar.
Sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Vitamin ve Mineraller: Turşu, fermente edilen sebzelerin içerdiği vitamin ve mineralleri muhafaza eder. Özellikle C vitamini, B vitaminleri ve K vitamini içeriği yüksektir. Antioksidanlar: Turşu, doğal antioksidanlar içerir.
Turşunuzun üzerinde beyazlıklar oluştuysa tüketmeyin!
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.
Vücuttaki insülin dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kan şekerinin kontrolünü sağlar. K vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan turşu, kanın pıhtılaşmasının önüne geçer.
Baklagil, avokado, badem, yağlı balık gibi 13 besin kolesterolün baş düşmanı.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Tuzlu gıdalar: Tuz içeriği yüksek besinler kan basıncını artırır. Tuzlu ayran, turşu, zeytin, tuzlu peynir gibi gıdaların tüketilmesi düşük tansiyonun yükselmesini sağlar.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir. Çünkü böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz veya tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
Bilinçsiz ve fazla tüketimde vücudun dengesini bozduğu bilinmektedir. Bilinçsiz turşu suyu tüketimi hipertansiyona neden olduğu bilinmektedir. Turşu suyunun içerisinde bulunan tuz, tansiyonu etkilemekte, fazla tüketilen turşu suyu yüksek tansiyona neden olmaktadır.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Lahananın her türlü yemeğini yiyebilirsiniz. Ama lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, Alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler."
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
EN SAĞLIKLI TURŞU LAHANA TURŞUSU!
Özellikle lahana turşusunun çok faydalı olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirten Karatay, ev hanımlarını uyardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri