Uzun süredir tartışılan bu sorunun cevabını ise 72 yıldır turşuculuk yapan Demir ailesinden Egemen Demir verdi. Turşunun hem limon hem de sirkeyle yapılabileceğini belirten Demir, "Ama özellikle kelek, patlıcan ve pancar çeşitlerinin sirkeyle yapılması gerekiyor. Çünkü sirkeyle yapıldığında daha lezzeli oluyor" dedi.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Ama biz kışın ikisini de kullanıyoruz. Yani yazın limonlu, kışın sirkeli ve limonlu yapıyoruz" dedi. En lezzetli turşu yapmanın inceliğinin hızdan geçtiğini kaydeden Nurlu, “Turşu yapımında malın tazeliği ve bir o kadar da hız çok önemlidir.
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Sirkesiz turşu hazırlamanın iki farklı yöntemi var. Eğer evinizde evde kendi yaptığınız yoğurdun suyu ya da peynirizin suyu varsa bunlarla salamura suyu hazırlayabilirsiniz. Eğer bu tarz bu su yoksa sadece içme suyu ve kaya tuzu da kullanabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
2-3 dilim kabuğu soyulmuş limon dilimi ekleyelim. Son olarak üzerine gelecek kadar kaynar su ilave edelim. 1 hafta sonra turşunuz yemeye hazır. Açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edelim.
Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Bizim kurduğumuz salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle sert olmalı. Ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur.
Uzmanlar ev sirkesiyle yapılan turşunun daha lezzetli olduğunu belirtiyor. Çünkü satılan sirkelerde kullanılan katkı maddeleri turşunun gerçek lezzetini engelliyor. Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Malzemeler: Yeteri kadar gök domates (olgunlaşmamış) 1 su bardağı sirke (üzüm)
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Limon tuzu yerine, evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu da kullanılır.
Steril edilmiş bir kavanozun dibine tuz, defne yaprağı ve karabiber serpiştirdikten sonra limonları kavanoza sıkı sıkı yerleştirin. Üzerine tekrar tezgahta kalan tuzu, tane karabiberleri ve defne yaprağını yerleştirip kavanozun kapağını kapatın. Haftada 1 ara ara çalkalayıp 3 hafta boyunca turşu olmasını bekleyin.
Turşu yapımında tuzun miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Turşunun tuzu az olursa turşuya koymuş olduğunuz malzemeler yumuşak olur ve zararlı bakteriler üretir. Tuzu fazla olursa da yiyemezsiniz. Turşuya koyduğunuz su kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
Mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen miktarlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisinde mutlaka limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler kullanın. Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut. Mümkünse turşu kurarken içine elma ve nohut ekleyin.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri