Asit dereceleri farklı olan hakiki zeytinyağların, tazeliği zamanla azalabilir. Yaklaşık bir süre verilecek olursa; zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Zeytinyağının Raf Ömrü
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Zeytinyağını saklamanın en ideal yolu nem olmayan, oda sıcaklığında, ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke (tercihen laklı teneke), seramik ya da renkli cam kutularda saklamaktır.
Güler, makinede sıkılan zeytinyağının, bu kez dinlendirme sürecinin önemli olduğuna dikkati çekerek, ''zeytinyağı en az 1-1,5 ay dinlenmeli. Bu dinlendirme krom nikel tanklarda azot gazı takviyeli modern tanklarda olmalı. Bu sayede zeytinyağında doğal bir çökelme meydana gelir.
İlgili 32 soru bulundu
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Kendiniz zeytinyağı üretiyorsanız zeytinyağını süzmeden tortusu ile birlikte tüketmeniz mümkündür. Ancak bu tüketim süreci fazla uzun olmamalıdır. Çünkü zeytinyağı tortusu, yağda bekledikçe zeytinyağının asit değeri zamanla yükselerek zeytinyağının antioksidan özelliği zarar görebilir.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hakiki zeytinyağı buzdolabında ne kadar sürede donar? Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın.
Rutubetsiz ortamda cam, teneke veya toprak kapta saklamak zeytinyağı için ideal bir saklama koşuludur. Uzun süre bekletilmesi halinde içeriğindeki omega ve doymamış yağlar bozulmaz. Saklama koşullarına uyduğunuz takdirde asitlenmeye rastlıyorsanız, zeytinyağı hakiki olmayabilir.
En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder. Sofralık yeşil zeytin ya da erken hasat zeytinyağı üretmek için kullanılacaksa daha erken bir dönemde hasat edilebilir.
Zeytin parçalarının uzun süre yağ ile birlikte olması zamanla yağın kalitesini olumsuz etkiler. Kısa süreli tüketimler için zeytinyağı tortusunu süzmeden kullanabilirsiniz. Ancak uzun soluklu kullanımlarda tortuları süzerek tüketmenizde fayda var.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Serin ve güneş almayan bir yerde bekletilen zeytinyağı, uzun süre tadı ve rengi değişmeden ağzı kapalı olarak saklanır. Zeytinyağının içindeki tortunun altına çökmesi ve daha parlak renkli olması için zeytinyağı kabına bir tutam tuz atılır.
3. Bekledikçe güzelleşir.
Zeytinyağının bekledikçe güzelleşmesi fikri tamamen yanlıştır.
Tadım Yöntemi
Zeytinyağının bozuk olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadım testi yapmak. Bu testi çay kaşığı kadar zeytinyağını tadarak uygulayabilirsiniz. Eğer burukluktan çok acı ya da ekşi bir tat alıyorsanız zeytinyağı büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
zeytinyağı bekledikçe tam olarak bozulmasa bile, lezzetini kaybedecektir. Çünkü zeytinyağı saklama sürecinde hava, ısı ve ışıktan etkilenmektedir. Hava, içinde barındırdığı yüksek miktarda oksijenle, temas ettiği organik tüm ürünleri okside ettiği gibi zamanla zeytinyağını da okside eder.
Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hatta Uluslararası Zeytinyağı Konseyi degüstasyon sırasında kullanılan bardakların koyu renk olma şartı getirmiştir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Zeytinyağının elde edilme aşamalarında biriken hiçbir tortu ya da zeytin parçasının kalmaması için filtreleme yapılır. Şişeleme işleminden önce zeytinyağı pamuk filtrelerden geçirilerek filtrelenir. Böylece zeytinyağının içerisinde bulunan tüm parçacıklar süzülür.
Zeytinyağının Yıllanması Gerekir mi? Zeytinyağının tadının ortaya çıkması için yıllanması gerekmez. Aksine hasat sonrası en kısa sürede yağın çıkarıldığı zeytinyağı türleri daha kalitelidir.
Taze sıkılmış bir zeytinyağı, belirli bir düzeyde hammaddesi olan zeytin meyvesinin aromasını ve kokusunu barındırır. Zeytinyağını içtiğinizde damağınızda hafif acı bir tat hissetmeniz gayet normaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri