Belirlenen sürelerden erken açılması durumunda, turşunun lezzeti olmayacaktır. Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur. Turşuyu, ekşimesi için 18-20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin.
Üstüne tuz ve şekerle karıştırdığımız sirkeyi ekliyoruz. Ters çevirip 8 saat bekliyoruz. Sonra düz çevirip karanlık bir yere koyuyoruz yaklaşık 15 günde oluyor bulanma bozulma olmuyor ayrıca kıtır kıtır bir turşu oluyor.
Turşu, bekledikçe lezzeti artan bir yiyecek. İdeal olma süresi 1 aydir. Daha erken olmasını istiyorsanız turşu kurarken birkaç tane çiğ nohut ativerin içine. Nohutla beraber olan turşu daha çok lezzet alir ve 15 gun içinde olur.
İlgili 16 soru bulundu
Emek verdiniz ve yoktan var ettiğiniz koca koca kavanozlarda tıkış tepiş, renk renk, değişik tatta turşular kurdunuz. Biraz daha sabır. İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir.
Koku: Turşunun kötü veya anormal bir koku yaydığını fark ederseniz, bu bozulma belirtisi olabilir. Renk Değişikliği: Turşunun rengi anormal bir şekilde değiştiyse veya matlaştıysa, bozulmuş olabilir. Kapakta Şişme veya Patlama: Turşunun kapağı şişmiş veya patlamışsa, içindeki gazlar nedeniyle bozulmuş olabilir.
Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Kavanozu açılmış olan ev yapımı turşular da, içerisinde bulunan meyve ve sebzelerin su içerisinde bulunması şartı ile, 3 ay daha tüketilebilir. Ev yapımı turşuların içerisindeki sirke miktarı ne kadar kaliteli ve doğal olursa, o kadar uzun süre saklanarak tüketilebilir.
Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir.
Turşu Suyu Kaç Kalori ve Turşu Suyu Tekrar Kullanılır mı? Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir.
Çürümüş malzemeler turşularınızın çok çabuk bozulmalarına neden olabilir. Tuz - sirke ve su oranı çok çok önemli. Mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen miktarlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisinde mutlaka limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler kullanın.
Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak, en fazla üç ay içinde tüketilmelidirler.''
Konserve turşular açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kapağı açılan ve tüketime hazır turşulan buzdolabında gevrkliğini ve lezzetini güzelce korur.
buzdolabının içinin ısısı 2-4 derece arasıdır turşunuzuda her zaman 2-4 derece arası ısıda muhafaza etmelisiniz. kış şartlarında turşunuzu serin bir balkonda saklayabilirsiniz ama kesinlikle ışık ve güneş ışığı almayacak Işık dahi almaması gerekiyor bir karton kutunun içerisine koyarak ışık almasını engelleyebilirsiniz ...
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız. Kapağı yukarıdaki yazılı olan adımlara uygun biçimde kapatınız.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri bir iki gün içinde turşu yapımında kullanın.
Turşunun bir tüketim süresinin olmadığını dile getiren Korun, ''Öyle kompostolar, öyle konserveler var ki, 30-40 yıllıklar.
Turşu yavaş yavaş, düşük sıcaklıklarda olgunlaştığında güzel oluyor. Aslında en güzel fermente turşu 10 derecede oluyor. Fakat olgunlaşıp yenecek hale gelmesi 3-5 ay alacağı için çok pratik değil. 15-20 derece sıcaklıkta 2-6 hafta içinde turşunuz hazır.
Turşu kavanozu açmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Kapak ister çok sıkı kapatılsın, ister yiyecekle yapışmış olsun, herhangi bir turşu kavanozu doğru tekniklerle açılabilir.
Kavanozun ağzına kadar ( malzemelerin üzerini kaplayacak şekilde) kaynar su eklenir ve bekletilmeden kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Ertesi gün düz çevrilir. Hazırlanan turşu serin bir yere kaldırılır.
Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Turşunun suyu bulanmaya başladığında, üzerinde göz göz beyaz bir tabaka oluştuğunda akla birçok soru gelir. Bu tabaka, turşuda çürüme başladığına işaret eder ve turşu eski lezzetini kaybeder.
Bulanık turşu suyunun rengini düzeltmek için sakın turşunun suyunu değiştirmeyin bu bütün faydalı bakterileri aşıp götürür ve turşunuz kısa sürede bozulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri