TUS için İngilizce, Fransızca ya da Almanca dillerinden sınava girilmeli.
TUS sonucunda yerleştirme işleminizin gerçekleşmesi için 3 dilden herhangi birinde yeterli olduğunuzu ispatlayan bir sınav sonuç belgesine ihtiyacınız var, bu diller; İngilizce, Almanca ve Fransızca.
Tıp eğitimi süresince derslerin en az %30'unun İngilizce olarak verilmesi gerekmektedir.
YDS sınavından 100 puan üzerinden en az 50 puan almanız gerekmektedir. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) Sınavı, YÖK tarafından 2016 yılında yapılmaya başlanmış olup Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girecek meslektaşlarımızın YÖKDİL sınavına da girerek TUS'da 5 yıl dil muafiyeti hak kazanabilirler.
TUS için dil sınavları zorunludur.
İlgili 23 soru bulundu
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
YÖKDİL mi kolay yoksa Tıpdil mi? YÖKDİL 2019 yılından beri ÖSYM tarafından yapılıyor. Tıpdil ise Ankara Üniversitesi tarafından yapılmakta. ÖSYM tarafından yapılan YÖKDİL'in daha zor olduğunu söyleyebiliriz.
Eğer TUS sınavını kazanamazsanız veya girmemeyi tercih ederseniz unvanınız pratisyen hekim olur. Bir pratisyen hekim Türkiye'de neler yapabilir, bunu araştırın. 4- Gideceğiniz okulun bir hastanesi olup olmadığını, yoksa da anlaşmalı olduğu yerleri öğrenin.
TUS'a tıp eğitimini tamamlayan ve tıp fakültesinde eğitimi devam eden öğrenciler katılabilir. Ancak, yerleştirmeler yalnız Tıp bölümü mezuniyetlerini tamamladıktan sonra yapılır. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na eczacı, kimyager, biyolog ve veterinerler de katılabilir.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
Tıp İngilizcesi eğitimlerimiz, en az Orta (B1) seviyede sunulmaktadır.
Daha kaliteli bir eğitim ve gelecek için birçok öğrencinin rotası ücretsiz tıp eğitimi veren Çekya üniversitelerine yoğunlaştı. Üstelik YGS ve LYS'de yeterli başarı gösterememiş öğrenciler için de Çekya'da tıp eğitimi almak mümkün.
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
TUS'a tıp bölümünden mezun olanlar ve tıp fakültesi öğrencileri katılabilir.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz. TUS'u kazanmazsanız az önce dediğim gibi uzman doktor olamazsınız. Alan seçimi yapamazsınız ve alansız bir pretisyen doktor olarak ya bir hastanenin acil kısmında ya da bir köyün sağlık ocağında görev yaparsınız.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Sınav ücreti 40(kırk) TL,sınav süresi 150 dakika olup 10:00'da başlayıp 12:30'da bitecektir.
TUS mesleki yabancı dil sınavından 100 üzerinden en az 50 puan alan adaylar ile ÜDS veya KPDS'den en az 50 puan alan adaylar Tıpta Uzmanlık Eğitimi için tercih yapabileceklerdir.
Yabancı Dil Sınavına yeni girenlerin veya önceki TUS'lardan muafiyetleri bulunmayan adayların bilim sınavına girebilmeleri için Yabancı Dil Sınavından 100 üzerinden en az 60 puan almaları gerekir.
TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar. Kimya, biyoloji, eczacılık, veterinerlik ve temel biyoloji bölümleri öğrencileri TUS için sadece “Temel Tıp Bilimleri” testine başvuru yapabilir.
Sadece doktorların değil bölümler TUS sınavına girebilir;veteriner,eczacı,kimya,biyoloji ve tıbbi biyolojik bilimler fakültesiden mevzun olan bütün öğrenci ve öğrenci adayları TUS sınavına baş vurabilir.
Ancak yeni yönetmelik ile beraber TUS tercih sürecine kadar mezun olma şartı değiştirildi. Adayların tercih verebilmesi için TUS tarihinden önce diplomalarını tescil ettirmeleri gerekmektedir. Buradan şu sonuç çıkarılabilir; TUS'a intörnler girebilir fakat puanları ve sıralamaları hesaplanmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri