Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 2022 yılı kontenjanları açıklandı. Şubat 2021'de altı bin 300 olarak açıklanan kontenjan sayısı, neredeyse yüzde 100 artırılarak Mart 2022'de 12 bin 294'e ulaştı. Aradaki kadro artışı, beş bin 994 oldu.
Yapılan son sınava bakıldığında 2023–Nisan TUS'a girenlerin sayısı geçen sınava oranla yüzde 12 azaldı. 2022–Eylül TUS'a giren aday sayısı 24 bin 381 iken bu yıl 2023–Nisan TUS'a 21 bin 476 aday girdi.
Sınav, nisan ve eylül aylarında, Ankara'da yapılmaktadır. Sınav tarihleri Kılavuzda belirtilmektedir. Sınava kaç kişi giriyor? Her dönem, sınava 14 000 - 16 000 arasında başvuru olmaktadır.
TUS'a girebilmek için tıp fakültesinden mezun olmanıza gerek yoktur. TUS, tıp fakültesi mezunlarının ve öğrencilerinin uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. TUS sınavı, genellikle tıp fakültesinden mezun olan doktorların uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır.
Her ne kadar en yüksek puanı alamamış olsa da en yüksek neti 2016 Eylül TUS'unda Dr Hüseyin BÜLÜÇ yapmış. Temel Bilimlerden 117 Doğru 3 Yanlış, Klinik Bilimlerden 112 Doğru 8 Yanlış ile 240 soruda toplam 226,25 net yapmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Tus sınavı dünyanın zor sınavlarından birisi. Tam puan almayı bırak tam puana yaklaşan olmuyor hiç bir sınavda. Sınavda 8 bin kontenjanın içinde iyi bölüm, kötü bölüm, iyi şehir kötü şehir etmenleri var. Tusa ilk girişte kazanmak zaten çok çok zordur.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
TUS için İngilizce, Fransızca ya da Almanca dillerinden sınava girilmeli. Seçilen sınav ve dil fark etmeksizin yabancı dil sınav sonucunun geçerlilik süresi 5 yıldır. TUS için yabancı dil sınavlarının önemi, uzmanlık sınavı sonrası yerleştirme için zorunlu olmasıdır.
TUS sonucunda yerleştirme işleminizin gerçekleşmesi için 3 dilden herhangi birinde yeterli olduğunuzu ispatlayan bir sınav sonuç belgesine ihtiyacınız var, bu diller; İngilizce, Almanca ve Fransızca.
Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz. TUS'u kazanmazsanız az önce dediğim gibi uzman doktor olamazsınız. Alan seçimi yapamazsınız ve alansız bir pretisyen doktor olarak ya bir hastanenin acil kısmında ya da bir köyün sağlık ocağında görev yaparsınız.
TUS KONTENJANLARI BELLİ OLDU
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "4 Eylüldeki TUS'a 24.459 uzman adayı katıldı. Bu dönem için eğitim kurumlarına 9.338, yabancı uyruklu ve KKTC vatandaşı öğrenciler dâhil edildiğinde TOPLAM 9.911 KONTENJAN planlandı.
İ olarak belirtilmiş kadroları tercih edebilmektedir. Tus'u kazanıp 4 yıllık uzmanlık eğitiminden sonra özel veya kamu hastanelerinde Biyokimya Uzamanı olarak çalışabilirsiniz. Tus sınavı Nisan ve Eylül aylarında olmak üzere yılda 2 kere yapılmaktadır.
2018 yılında DUS'a 3926 kişi girdi, DUS kontenjanı 815 idi. 2019 yılında DUS'a 4224 kişi girdi, DUS kontenjanı 619 idi. 2020 yılında DUS'a 4448 kişi girdi, DUS kontenjanı 864 idi. 2021 yılında DUS'a 4547 kişi girdi, DUS kontenjanı 754 idi.
Her sınavda ortalama 4-5 soru gelen sinir sisteminden bu sınavda da 4 soru sorulmuştur. Bunlardan biri çok zor olup ayrıntılı çalışma gerektiren bir sorudur. Hemen hemen her sınavda bu tür bir soru gelmektedir. Diğer üç soru ise orta zorlukta olup dikkatli bir çalışma ile yapılabilecek sorulardır.
TUS sınavına 3. sınıf itibariyle çalışmaya başlayanlar olduğu gibi, internlik bitip mezun olduktan sonra hazırlanmaya başlayanlar da bulunmaktadır. Burada önemli olan kişinin kendini tanıması ve uygulanabilir bir planlamayla çalışmaya başlamasıdır.
TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar. Kimya, biyoloji, eczacılık, veterinerlik ve temel biyoloji bölümleri öğrencileri TUS için sadece “Temel Tıp Bilimleri” testine başvuru yapabilir.
TUS sınavına genellikle tıp fakültesi mezunu olan doktorlar girerler. Ama uzun yıllar boyunca doktorluk yapmış ve doktorluk eğitimi almaya devam eden öğrencilerin de katılabileceği bir sınavdır.
Öncelikle TUS'ta tercih yapabilmek için gereken puan 45'tir Yeni hesaplama formülüne göre 200 soru üzerinden barajı geçmek için bir aday 1 Temel Bilimler Neti, 21 Klinik Bilimler Neti yaparak 45 puan barajını geçebilir TUS barajını geçmek isteyen adayların ortalama 22 net yapmaları yeterli olacaktır.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
Düzensiz ve isteksiz olarak günde 5-6 saat çalışmaktansa, kısa da olsa düzenli ve sistemli çalışmanız çok daha verimli sonuçlara ulaşmanızı sağlar.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
Listenin birincisi, en yüksek puan ile Koç Üniversitesi Tıbbi Patoloji bölümünü seçti.
Bu yıl TUS 1. Dönem birincisi olan Dr. Aktaş Eylül 2021 tarihinde de TUS üçüncüsü olup Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nı tercih etmişti, bu sene ise ilk tercihine Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nı yazdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri