tebeşir, 7 karakter ile yazılır.
Tebeşir kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Tebeşir kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Tebeşir kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı tebāşīr şeklindedir.
TENEŞİR KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Ben bu duvara dayalı şeyin teneşir olduğunu bilmiyordum.
Türk Dil Kurumu üzerinden öne çıkan eklerin bitişik ya da ayrı yazılması büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda 'benim de' kelimesi kapsamında, de bağlacı ayrı olarak yazılır.
Tat dermason fasülye kg 7,45 Kebab, Kanat var. “Perşempe” biçiminde yazılan gün isminin doğru yazılışı “Perşembe” olmalıdır. Bu çalışmada mekân (mahalle, sokak vb) isimlerinin yanlış yazıldığı çeşitli ilanlara da ulaşılmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Bu kelimenin Türkçe üzerinden ele alındığı vakit doğru yazılışı, 'Plan' olarak değerlendirilmektedir.
Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır. Bu sözcüğün cümle içinde doğru kullanımları ise şu şekildedir; "Sana da Ayşe'nin bugünkü toplantıya katılmayacağı söylendi mi?" "Ateşin yükseldiğinde sana da iğne yaptılar mı?"
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Bu sözcüklerden biri de fark etmez sözcüğüdür. Bu sözcüğün yazımı genellikle karıştırılmaktadır. Fark etmez sözcüğü birleşik fiiller grubunda olduğu için ve herhangi bir ses olayına uğramadığı için ayrı yazılmaktadır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
TDK'ya göre metot kelimesinin doğru yazılışı "metot"dur.
Tebeşir oluşumu gereği çoğu küçük deniz hayvanının kabuğundan meydana gelir. Okyanusların diplerinde bulunan alanlardaki taşlar süzülerek ortaya çıkan toz veya çamur ile karıştırılarak renklendirme yapılıp tebeşir elde edilir. Tebeşir kireç üretiminde kullanılan bir üründür.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır.
TDK'nın yazım klavuzu göz önüne alındığında, doğru yazımın pantolon olduğu görülmektedir. Pantalon yanlış bir kullanım olmakla birlikte sık sık hataya düşülen pantul ve pantol gibi kısaltmalar da yazım yanlışı kabul edilmektedir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Pek çok insan tarafından bilgi almak ve hava yolu kelimesinin en doğru şekilde öğrenilmesi için tercih etmiş olduğu TDK yani Türk Dil Kurumu sitesinde hava yolu kelimesinin doğru yazılışı ''havayolu'' yani birleşik yazımı olarak görülmektedir.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu gelime çoğu zaman "saklanbaç" olarak kullanılmakta olsa da bu yazım biçimi bütünüyle yanlış olmaktadır. Bu kelimenin doğru yazım şekli" saklambaç " olarak yazılanı ve telaffuz edilenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri