Tıp fakültesinden pratisyen hekim olarak mezun olanlar, uzmanlık eğitimiyle birlikte uzman doktor ünvanını almaya hak kazanır. TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
Beyin cerrahisi(Nöroşurirji): İsmini söylerken bile insanın zorlandığı bir bölüm. İsmi gibi kendisi de zor bir branş. Doktorluğun en zor branşı demekten hiç çekinmiyoruz.
TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
TUS, tıpta uzmanlık sınavı anlamına gelmektedir. Tıp fakültesi öğrencilerinin 6 yılın ardından alanında uzman ünvanını almak için girdikleri sınavdır. Bu sınav, tıp fakültesini bitirenler için büyük önem taşır. Çünkü eğer doktor adayları bu sınavı kazanamazsa hem alan seçimi yapamaz, hem de uzman doktor olamaz.
İlgili 19 soru bulundu
Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
Bu yıl TUS 1. Dönem birincisi olan Dr. Aktaş Eylül 2021 tarihinde de TUS üçüncüsü olup Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nı tercih etmişti, bu sene ise ilk tercihine Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nı yazdı.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
Biyokimya -66,65. Psikiyatri – 65,70.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi olan Kurtuluş Öz, bugüne kadar elde edilen en yüksek puanı aldı. DHA'da yer alan habere göre TUS birincisi olan Kurtuluş Öz, TUS'ta geçen yılki 79.41'lik rekoru kırarak 79.69 puan aldı.
Tıp alanında en yüksek maaşı cerrahlar alırlar. 2023 verilerine göre en düşük cerrah maaşı yaklaşık 18.850 TL'dir. Cerrah maaşları özel sektörde 80.000 TL'ye ve ek ödeneklerle gerçekleşebilir.
Düzensiz ve isteksiz olarak günde 5-6 saat çalışmaktansa, kısa da olsa düzenli ve sistemli çalışmanız çok daha verimli sonuçlara ulaşmanızı sağlar.
Tıp Fakültesinde İlk 3 Yıl Ve Sonrası
4. sınıf itibariyle TUS için kendinize bir çalışma planı çıkarabilirsiniz. Kendinizi çok yormadan, günlük 2 saatlik programlar yeterli olacaktır.
Princeton Üniversitesi Akademik Çalışma gurubu tarafından yapılan araştırmaya göre 61 ülkede yapılan toplam 700'e aşkın sınav arasından Tıpta Uzmanlık Sınavı(TUS) Dünyanın en zor 2.sınavı seçildi.
Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür.
Ayda ortalama olarak ailesine maliyeti en az 5 bin lira. Bu para barınma, yeme içme, giyme ve kırtasiyeye gidiyor. Özellikle tıp fakültesi öğrencilerinin kitapları çok pahalı. Yine de düşük maliyetten bir hesapla bir öğrencinin 6 yıllık maliyeti en az 240 bin lirayı buluyor.
Tıp fakültesi okumak isteyen öğrenciler AYT sınavında özellikle Fen Bilimleri ve Matematik alanına ağırlık vermesi gerekir. AYT sınavında ortalama Matematik ve Geometri derslerinden 38 net yapılması gerekirken Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden en az 35 net yapılması gerekir.
Her ne kadar en yüksek puanı alamamış olsa da en yüksek neti 2016 Eylül TUS'unda Dr Hüseyin BÜLÜÇ yapmış. Temel Bilimlerden 117 Doğru 3 Yanlış, Klinik Bilimlerden 112 Doğru 8 Yanlış ile 240 soruda toplam 226,25 net yapmıştır.
TUS sonuçları ölçüsünde tercihlerini oluşturacak adaylar en fazla 30 tercih yapabilecekler. ÖSYM üzerinden gerçekleştirilecek tercihler elektronik ortamda yapılacak.
Dünyanın en zorlu sınavlarından biri olarak gösterilen Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) sonuçları dün açıklandı. Türkiye birincisi olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi Kurtuluş Öz, 79,6 puan alarak TUS'ta bugüne kadar alınmış en yüksek puanı aldı.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Doktorlar tıp fakültesini bitirince 2 yıl, uzman olunca 2 yıl, yan dal bitirince 2 yıl olmak üzere ortalama 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorunda. Bu hizmetlerin tamamlanmaması durumunda diplomaları verilmiyor.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri