Termoplastik özellik taşırlar. Yani sıcağa maruz kaldığında yumuşar ve soğuduğunda tekrar sertleşir.
Cam yüzeylerden Japon yapıştırıcısını silmek için asetonu yüzeye dökün ve cama zarar vermeden kazımaya başlayın. Asetonu dilediğiniz her doku için kullanabilirsiniz. Çok kısa sürede yapışkanı yumuşatacak ve yüzeyden kaldıracaktır.
Kuruma süresi havanın sıcaklığına ve tahtanın rutubetine bağlı olup, normal şartlarda 40-45 dakikada kurur.
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
İlgili 16 soru bulundu
Kurumadan önce nemli bir bez ile silinip temizlenebilir. Yahut on dakika kadar beklendikten sonra hafifçe kuruduğu için ek çizgisinden taşan tutkal kabuk gibi çekilip alınabilir.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Bu tür çalışmalar için özel olarak üretilen bu tutkallar, kuruyunca şeffaflaşır ve su ile inceltilerek kullanılabilir. Kağıdın buruşmasını ya da kırışması, dekupaj işlemi sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.
İlk olarak yapıştırıcıyı ince bir tabaka halinde uygulamak gerekir. Ayrıca, ortamın sıcak ve kuru olmasını sağlayarak kuruma sürecini hızlandırabilirsiniz.
Öyleyse öncelikle ''Tutkal ne demek?'' sorusunu detaylı olarak yanıtlayalım. Tutkal; hayvansal maddelerden ya da yapay olarak elde edilen, katılaşıp sertleşme özelliğine sahip bir yapıştırıcı. Kâğıt, ahşap ve duvar kâğıdı gibi alanlarda kullanmak için farklı tutkal çeşitleri bulunuyor.
Beyaz tutkal çeşitleri montajı yapılan mobilyaları desteklemek için kullanılır. İskelet tutkalı, beyaz tutkal gibi ahşap için tasarlanan ürünler ise orta büyüklükte ahşaplar için kullanılır. Ağır malzeme olan materyaller için güçlü yapıştırma özelliği olan tutkallar tercih edilir.
Birbirinden farklı özellikteki maddeler örneğin; alüminyum-kâğıt, demir-odun, kumaş-kağıt tutkallarla etkili şekilde birleştirilebilir.
Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır. Eğer tutkal pamuklu ya da yünlü bir kumaşa bulaştıysa metal bir kaşık ya da bıçağa ihtiyacınız olabilir. Kaşık ya da bıçağın kenarıyla önce kumaştaki lekeli kısmı kazımanız gerekir.
- İlk olarak aseton kullanabilir ve ilgili bölgeye uygulayarak çıkarabilirsiniz. - Eğer cildinizde aseton kullanmayı istemiyorsanız tuz ile suyu birbirine karıştırarak ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz. - Ayrıca tuvalet ispirtosu süper yapışkanları ortadan kaldırabilmek için aktif çözücüler arasında yer alır.
Beyaz Tutkal: Beyaz tutkal kağıt, karton, kumaş ve çocuk el sanatları gibi gözenekli hafif malzemeler için en kullanışlı tutkaldır. PVA (Polivinil asetatlar) muhtemelen piyasadaki en yaygın yapıştırıcıdır. Hepsi çok az farklı olan ve yapıştırma alanlarına özgü çeşitli formlarla üretilirler.
Apel Ahşap ve Hobi Tutkalı Kullanım Alanları
Günümüzde oyuncak imalatında, öğrencilerin el işi derslerinde aldıkları ev ödevlerinde, projelerde ve atölye işlemlerinde Apel Ahşap ve Hobi Tutkalı rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca slime yapımında, maket, model ve proje çizimlerinde de etkili olmaktadır.
BRİO Epoksi Suya Dayanıklı Yapıştırıcı, çift bileşenli yüksek yapıştırma gücüne ve suya dayanıklılığa sahip epoksi yapıştırıcıdır. Oda sıcaklığında sertleşir ve çatlama yapmaz. Su ve çeşitli kimyasallara karşı dayanıklıdır.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Uygulanan film kalınlığına, yüzeyin cinsine ortam sıcaklığına ve rutubetine bağlı olarak 0,5-2 saat arasındadır.
Ortalama olarak, bir yapıştırıcının tamamen kuruması genellikle 24-48 saat arasında sürer. Ancak, bu süre, uygulamanın nasıl yapıldığına ve hangi marka yapıştırıcı kullanıldığına bağlı olarak değişebilir.
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
İç ve dış mekanlarda yer alan ürünlerde kuruyunca şeffaflaşan beyaz tutkalı hiç tereddüt etmeden kullanabilirsiniz. Masif ahşap, sunta ve MDF gibi malzemelerde soğuk pres ve işkence ile birbirine yapıştırılmasında işlevsel yapıştırma performansı gösterir.
Bu sebeple ayakkabıların görünmeyen iç kısımlarında ve tabanın tam alt kısmının yapıştırılmasında açık sarı bir renge sahip ama güçlü bir yapıştırıcı olan kontakt yapıştırıcılar veya tutkallar kullanılmaktadır.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir.
Epoksi yapıştırıcılar pek çok farklı yüzey birbirine yapıştırabilirler fakat elinizdeki yüzeylerden biri sert ya da yumuşak plastiklerden yapıldıysa farklı ve bu iş için özel hazırlanmış bir yapıştırıcı tercih etmelisiniz. Selsil'in Plastic Welding isimli yapıştırıcısı bu işler için özel olarak üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri