Yanan bir çubuk tütsünün ortalama süresi 45-50 dk. civarındadır. Bu süre bittiğinde tütsü kendiliğinden söner. Bu süreyi beklemeden söndürmek isterseniz eğer yanan kısmın hemen ardını makas ile kesebilirsiniz. Ya da bulunduğunuz yerde toprak varsa yanan ucu toprağa batırabilirsiniz.
Tütsü daha sonra parlayacak ve kokulu duman üretmeye başlayacaktır. Tütsünün yanma süresi şekline göre değişir. Bir çubuk tütsünün tamamen yanarak sönmesi 50 ile 90 dakika arasında sürebilir. Tütsü yakıldığında artık başka bir şey yapmana gerek yoktur; kendi kendine sönecektir.
Bunun yanı sıra yaktığınız tütsü çubuğunu evin içinde gezdirerek negatif enerjiden arınma işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Her bir Palo Santo tütsüsü, 10 ila 15 kez yeniden yakılıp kullanılabiliyor.
Çubuk Tütsü Nasıl Kullanılır? Tütsü, istenilen herhangi bir zaman diliminde kutusundan çıkarılarak yakılabilir. 10 – 15 saniye içinde tutuşan çubuğu uygun bir kaba yerleştirmek gerekir. Sonrasında kendi kendine tütmeye devam eder ve ortalama 40 dakika sonra tamamen söner.
Sünger ile temizleme aşaması
Yağ ve kir tortusunun bulunduğu kısmı hafifçe ısların ve yumuşatmaya çalışın. Kir daha çok duman yolunda bulunacaktır. Orada bulunan yoğun, sıkışmış kiri birkaç kez silin ve fırçalayın. Tütsülüğün her tarafını süngerle güzelce ve nazik bir şekilde silin.
İlgili 29 soru bulundu
Birkaç kez yakılıp yeniden söndürülmesi mümkün olduğundan dolayı söndürme işlemlerinde tütsü çubuklarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Suya veya toprağa batırılma işlemlerinin yanında tütsüye üflemek veya havada sallamak gibi uygulamalar da koru söndürmek için yeterli olur.
Adaçayı tütsüsü küle dönüştüğünde bu külü çöpe dökmeyin. Pencere pervazına koyun ya da savurunki topladığı negatif enerjiyle uçup gitsin. Ancak mekanın içine ya da bahçesine kül gelmemesine, tamamen mekanın dışına çıkmasına dikkat edin.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir. Gül tütsü: Aşk ve tutku için harikadır. Negatif enerjiyi sevgi enerjisine dönüştürür.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor.
Tütsü yakımı, çeşitlerine göre değişiklik gösterse de oldukça kolaydır. Kapalı alanlarda yakılabileceği gibi açık alanlarda da kötü enerjiyi alması için yakılabilir.
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Ne kadar fazla tütsü yakarlarsa aldığı hazla bir tütsü bağımlısı olur. Süreç içinde artık vazgeçilmez olur. Çoğu kişi tütsü bağımlılığının farkında değildir.
Ortalama 6-8 defa kullanılabilir. Fakat bu durum palo santo ağaç tütsünün boyutuna, gramına veya şekline göre değişkenlik gösterebilir.
Evde veya odada tütsü yakmanın birden fazla faydası sayılabilmektedir. En önemli etkilerinden biri gevşeme sağlama ve stres üzerinde gösterdiği etkidir. Rahatlama ve sakin kalma üzerinde oldukça etkili olur. Bunun dışında tütsü faydaları arasında hava temizliği sağlaması da yer almaktadır.
Koni şeklindeki tütsüler, baş noktasından yakılmaktadır. Tanecik Şeklinde Tütsü: Tütsü taneleri, pek fazla bilinmeyen ve çok tercih edilmeyen tütsü türüdür. Tanecik şeklindeki ya da tanecik formundaki tütsü çeşitleri, genellikle bir kömür vasıtasıyla yakılır.
Ucu ateşe doğru aşağıya bakacak şekilde tutun ve mini bir alev oluşmasına izin verin. 30 saniye- 1 dakika kadar yandıktan sonra çubuğu üfleyerek söndürün. Tütsüyü mutlaka ateşe dayanıklı, yanmaz (metal, cam ya da seramik) bir kap içine yerleştirmelisiniz.
Amerikalıların eski geleneklerinden tütsü yakmak, arınma yöntemlerinden biri. Negatif enerjiden kurtulmak için otların yakılması sadece spiritüel değil aynı zamanda bilimsel bir gerçek. Yanan otlar içinden, serbest kalarak mekana yayılan oksijen atomları daha temiz bir hava solumamıza yardımcı olur.
-Negatif enerjiye düştüğünüzde hemen uyumamak önemlidir. Negatif durumda uyumak uyku ve sonrası için mayalama işlemi yapar; bu sebeple negatif enerjiyi atmak için duş almak, spor yapmak, hissettiklerinizi yazmak, bir tütsü yakmak, turunçgiller kolonyası koklamak katkı olacaktır.
Banyo yaparken tütsü yakmak, günün stresini üzerinden atmanıza yardımcı olabileceği gibi, banyoda yakılan bir tütsü, kötü kokuları engelleyici görev de üstlenir.
Tütsü yakacağınız ortamda mutluluk, huzur ve dinginlik istiyorsanız amber, vanilya ve lavanta tütsüleri sizin için ideal seçimler arasında yer alacaktır.
Tütsüyü yakabileceğin uygun bir yer bul.
Tütsü çubukları bolca duman çıkardığından çubuğu iyice havalandırılmış bir odada yakman gerekecek. Aynı zamanda, yanan tütsüyü hava cereyanı olan açık kapılardan ve pencerelerden uzak tut. Tütsünün yakınında perde ya da tül gibi tutuşucu bir şey bulunmadığından emin ol.
Nane: Enerjiyi artırır, konsantrasyonu iyileştirir, zihni canlandırır. Kakule: İç huzuru destekler, ortamın enerjisini artırır, zihni iyileştirir. Greyfurt: Bedeni ve zihni canlandırır, kaygıyı azaltır, olumlu düşünceleri pekiştirir. Bergamot: Enerjiyi artırır, depresyonla mücadeleyi destekler.
Binlerce yıllık bir gelenek ya da ritüel olan defne yaprağı yakmak hâlâ günümüze kadar gelmiş ve mistik havasını devam ettirmiştir. Özellikle son günlerde yeniden trend olan defne yaprağı yakma olayı kötü enerjiden ve nazardan korunmak için yapılıyor.
İslamiyet'te güzel koku; ruha, kalbe ve akla iyi geldiği için önemsenmiştir. Erken İslam döneminde buhurun yakıldığına dair çeşitli bilgiler mevcuttur. Vasile bin el-Eska'nın rivayetine göre; Hz. Muhammed (s.a.v) “Cuma günlerinde mescitlerinizi buhurla tütsüleyiniz” diye emir buyurmuştur (İbn Mace 2012: 27/502).
Tütsü yakmakla cinler musallat olmaz. Bu hurafedir. Nimet-i İslam kitabında da, cenazeyi tütsülemenin müstehab olduğu yazılıdır. Ebu Davud'daki bir hadis-i şerifte de, hazret-i Fatıma'nın tütsü yaptığı bildiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri